Hlavní obsah

Sýkora chce i přes nepovedenou sezónu zůstat v Edmontonu

Český hokejový útočník Petr Sýkora dal najevo, že by rád v NHL setrval v barvách kanadského týmu Edmonton Oilers. A to i přesto, že se 1. července stane nechráněným volným hráčem a klubu, jenž neúspěšně bojoval v posledním finále Stanleyova poháru s Carolinou, se probíhající sezóna vůbec nevydařila a na play-off musí tentokrát zapomenout.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Sýkora na archivním snímku

Článek

"Mám to tu rád. Těch prvních 40 utkání, kdy jsme neměli potíže se zraněními, bylo nejlepším obdobím, které jsem v hokeji v poslední době zažil," pochvaloval si své čtvrté působiště v NHL Sýkora pro agenturu Canadian Press. "Hraji s hráči, kteří se umí přizpůsobit a hrají hokej, který mi sedí," dodal třicetiletý plzeňský rodák.

Sýkora, který nemá svého agenta, řekl již v srpnu minulého roku po podpisu jednoletého kontraktu s platem necelých tří miliónů dolarů, že by raději preferoval víceletou smlouvu. "Upřímně řečeno, sám však nevím, zda také Oilers budou chtít pokračovat právě se mnou. Je tu spousta mladých hráčů a já netuším, zda bude klub mít zájem na tom, abych se sem vrátil. Snad se to brzy dozvím," přál si vítěz Stanleyova poháru s New Jersey z roku 2000.

"Opravdu rád hraji pod trenérem Craigem MacTavishem. Respektuji ho. To on mi dal šanci hrát, využívá mě na přesilovky a já jsem šťastný za to, kolik příležitostí dostávám. Když někam přijdete a cítíte, že vám trenér důvěřuje, tak není důvod odcházet," pochvaloval si střelec, který má na svém kontě v NHL hned osm sezón, v nichž nastřílel 20 a více gólů.

S Hemským nejproduktivnějším hráčem 

V tomto ročníku je po odchodu Ryana Smythe spolu s českým spoluhráčem Alešem Hemským nejproduktivnějším Olejářem. Ačkoliv v posledních 10 utkáních zaznamenal jedinou asistenci, celkem má na svém kontě ze 70 utkání 49 bodů za 20 přesných zásahů a 29 přihrávek. "Hraje neustále naplno a s maximálním zaujetím, čehož jsme si dobře vědomi. A já si nemyslím, že by Petr sám od sebe chtěl odejít," řekl trenér MacTavish.

"V této branži si však člověk nemůže být ničím jistý," připustil Sýkora, jehož si v prvním kole draftu 1995 vybralo New Jersey a následně si zahrál také za Anaheim a New York Rangers. "V těch situacích, kdy jsem si myslel, že zůstanu navždy, jsem se již octl. A následující den jsem odcházel. Důležité je, že Oilers vědí, že chci zůstat. A kdyby za mě chtěli někoho získat, tak mě vyměnili během přestupového období. Upřímně říkám, že jsem byl velmi šťastný, když se tak nestalo," dodal Sýkora.

Šikovný pravý křídelní hráč odehrál celkem v NHL již 752 utkání a zaznamenal 561 kanadských bodů díky 245 brankám a 316 nahrávkám. V play off pak přidal Sýkora 88 startů, při kterých si připsal 59 bodů za 26 gólů a 33 asistencí.

Reklama

Související témata: