Hlavní obsah

Slovenský brankář Budaj byl v březnu hlavní hvězdou NHL

NEW YORK

Slovenský hokejový brankář Peter Budaj se při zřejmě už ztraceném boji Colorada o postup do play off dočkal individuálního ocenění a byl vyhlášen první hvězdou měsíce března v zámořské NHL. Nechal za sebou druhého nejproduktivnějšího hráče ročníku Joea Thorntona ze San Jose a nejlepšího střelce Vincenta Lecavaliera z Tampy Bay.

Foto: REUTERS/Lyle Stafford

Slovenský brankář Colorada Peter Budaj likviduje střelu Markuse Näslunda z Vancouveru.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Budaj pomohl Avalanche v uplynulém měsíci k deseti výhrám, v 13 zápasech měl průměr 2,24 inkasované branky na zápas a úspěšnost zákroků 91 procent. Rodák z Banské Bystrice vyrovnal rekord klubu v počtu vítězství během jednoho měsíce, který držel dosud jen Daniel Bouchard z února 1981 ještě v dresu Quebeku.

Odtud se tehdejší Nordiques v polovině 90. let přestěhovali do Denveru. I přes mocný finiš ztrácí deváté Colorado v Západní konferenci se čtyřmi zápasy do konce základní části na osmé Calgary sedm bodů.

Thornton byl v březnu nejproduktivnějším hráčem NHL. V 14 zápasech nasbíral 24 bodů za pět branek a 19 asistencí. Navíc si připsal 17 plusových bodů za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování už téměř jistě neobhájí, protože za vedoucím Sidneym Crosbym z Pittsburghu zaostává tři kola před koncem o osm bodů.

Thornton je s 88 asisencemi nejlepším nahrávačem soutěže a chybí mu jen dvě přihrávky, aby se vyrovnal Waynu Gretzkému a Mariovi Lemieuxovi. Ti dosud jako jediní ve dvou sezónách po sobě překonali hranici 90 asistencí.

Lecavalier v březnu zaostal za Thorntonem jen o dva body. Ve 14 zápasech dal deset gólů a na 12 přihrál. V této sezóně poprvé v kariéře překonal hranici padesáti branek. Skóroval celkem jednapadesátkrát a v boji o Maurice Richard Trophy má před druhým Danym Heatleym náskok tří tref.

Mezi tři hvězdy se během šesti měsíců tohoto ročníku dostal z českých hráčů pouze brankář Dominik Hašek. Dvaačtyřicetiletá opora Detroitu obsadila v anketě druhé místo za Jaromem Iginlou z Calgary v prosinci.

Přehled hvězd jednotlivých měsíců NHL:
Říjen: 1. Ryan Miller (Buffalo), 2. Ilja Kovalčuk (Atlanta), 3. Scott Niedermayer (Anaheim).
Listopad: 1. Cristobal Huet (Montreal), 2. Teemu Selänne (Anaheim), 3. Marián Hossa (Atlanta).
Prosinec: 1. Jarome Iginla (Calgary), 2. Dominik Hašek (Detroit), 3. Sidney Crosby (Pittsburgh).
Leden: 1. Dany Heatley (Ottawa), 2. Sidney Crosby (Pittsburgh), 3. Roberto Luongo (Vancouver).
Únor: 1. Henrik Zetterberg (Detroit), 2. Rick DiPietro (NY Islanders), 3. Martin Brodeur (New Jersey).
Březen: 1. Peter Budaj (Colorado), 2. Joe Thornton (San Jose), 3. Vincent Lecavalier (Tampa Bay).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články