Hlavní obsah

Rangers jsou opět v play-off, Jágr vyzdvihuje Averyho

NEW YORK

V noci ze čtvrtka na pátek se fanoušci newyorských Rangers, týmu kanadsko-americké NHL, konečně dočkali tolik vytouženého okamžiku. Borci v modrých dresech, které z kapitánského můstku vede česká hokejová legenda Jaromír Jágr, si jeden zápas před koncem základní části dokázali zajistit účast v play-off. Tento počin si mohou do klubové kroniky zapsat podruhé za sebou.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté Rangers se radují z jubilejní třicáté branky sezóny Jaromíra Jágra, tentokrát do sítě montrealského Haláka.

Článek

Na porážce hostujícího Montrealu, který dokázal vyhrát sedm s předešlých osmi utkání, se výrazně podíleli čeští hráči. Výhru 3:1 svými brankami zajistili Marek Malík, Petr Průcha a právě Jágr. Pro něj to byla již jubilejní 30. trefa v tomto ročníku. Stejný počin se mu podařil již v patnácté sezóně za sebou, čímž vyrovnal rekord Mikea Gartnera.

Ještě nedávno se přitom zdálo, že si Rangers play-off nezahrají. Jejich specialitou bylo ztratit i několikabrankové vedení ze začátků utkání. „Po vánocích a především po All-Star Game jsem začali hrát hokej typický pro bitvy v play-off. Hrajeme teď mnohem inteligentněji, soustředíme se i na ty zdánlivě malé věci a vyplácí se nám to,“ hledal příčiny nevídaného vzestupu brankář Lundqvist.

Trenér Jezdců Tom Renney k tomu dodal: „Jsou chvíle, kdy se snažíte najít jednotnou tvář mužstva. To se nám myslím povedlo a již nejsme tak lehkomyslní jako dříve.“

Po utkání také došlo na tradiční rituál, který je v Madison Square Garden vždy spojen s posledním domácím utkáním základní části. Jako poděkování věrným fanouškům hráči svléknou své dresy a vhodí je do publika. Určitě měli za co děkovat, vždyť v domácím prostředí vyhráli devět z posledních jedenácti utkání. "Jsem rád, že jsme si zajistili postup před našimi skvělými fanoušky. Hrát o všechno na cizím ledě není příjemné," uvedl po utkání Jágr.

Zápas v Pittsburghu rozhodne o soupeři pro play-off 

Jaromír Jágr se již delší dobu netají tím, že spouštěcím mechanismem k zlepšení jeho týmu bylo angažování kontroverzního Seana Averyho z Los Angeles. „Dal našemu trenérovi možnost míchat se sestavou a utvořit tak více než jednu lajnu, která je schopná střílet branky,“ ocenil přínos spoluhráče český hokejový špílmachr.

Newyorský tým momentálně drží šestou příčku východní konferenci, o její udržení bude v posledním utkání základní části bojovat s Crosbyho Penguins, kde Jágr působil jedenáct sezón. Utkání ve stařičké Melone Aréně nebude pro českého kapitána jako obvykle ničím příjemným - obecenstvo na českého kapitána s oblibou píská po celé utkání.

Tato bitva rozhodne, zda Jezdci v prvním kole play-off narazí na ve vyřazovací části obvykle velice silné New Jersey, nebo na jednoho z dvojice Tampa Bay a Atlanta. Eliášovo New Jersey navíc před rokem vyřadilo v prvním kole bojů o Stanley Cup Jágra a spol. hladce 4:0 na zápasy.

„Minulý rok jsme měli hodně zraněných hráčů. Až to příští týden vypukne, začnou zase všechny týmy na stejné startovní čáře. Cítím se sebevědomě, obklopen svými spoluhráči,“ burcuje brankářská jednička Lundqvist.

Diváci v newyorské Madison Square Garden při zápase proti Montrealu zplna hrdla skandovali sborové: „My chceme pohár.“ Mysleli tím samozřejmě Svatý grál NHL, vytoužený Stanley Cup. Uvidíme, čeho všeho jsou znovunalezení Rangers schopni.

Reklama