Hlavní obsah

Posledním postupujícím do play-off NHL je tým NY Islanders

NEW YORK

Základní část NHL skončila nedělními zápasy, v nichž poslední postupové místo do play-off vybojovali hokejisté New Yorku Islanders, kteří porazili New Jersey 3:2 po samostatných nájezdech. O účasti Ostrovanů v bojích o Stanleyův pohár na úkor Toronta rozhodl v penaltovém rozstřelu ruský útočník Viktor Kozlov. Islanders se v prvním kole play-off střetnou s nejlepším celkem základní části Buffalem.

Článek

Utkání v hale Devils od počátku lépe vycházelo hostům, kteří v polovině závěrečné třetiny vedli po dvou brankách Richarda Parka 2:0. Během poslední pětiminutovky ale zápas zdramatizoval John Madden, který dokázal vyrovnat. Svůj druhý gól přitom vstřelil necelou sekundu před závěrečnou sirénou. "Klidně jsme si mohli říct ´Aha, asi prostě nemáme postoupit´. Ale neztratili jsme naději, kluci v prodloužení tvrdě bojovali a nakonec jsme to dokázali při nájezdech," oddechl si po dramatickém závěru utkání obránce Islanders Brendan Witt.

V nájezdech se nejprve prosadil útočník Ostrovanů Miroslav Šatan, ihned však odpověděl Zach Parise. Rozhodující trefa přišla z hole Kozlova. Postup Islanders nese výrazný podpis Wada Dubielewicze, který v brance zaskakuje za zraněnou jedničku Ricka DiPietra. Osmadvacetiletý gólman v penaltovém rozstřelu vychytal pokusy domácích útočníků Briana Gionty a Sergeje Brylina.

Buffalo nestačilo na poslední Philadelphii

Nejtěžší chvíle prožíval Dubielewicz po Maddenově druhém zásahu. Jeho první střelecký pokus ještě dokázal odvrátit, na dorážku už byl ale krátký. O tom, zda gól nepadl až po závěrečné siréně, musel rozhodovat sudí u videa. "To byl asi nejhorší moment. Nemohl jsem tomu uvěřit. Byli jsme už tak blízko. Ale nepřestal jsem doufat, že nakonec zvítězíme," řekl Dubielewicz novinářům. "Něco podobného jsem asi ještě nezažil a doufám, že už ani nezažiju," komentoval infarktový závěr jeho spoluhráč Ryan Smyth.

Hokejisté Buffala, kteří v sobotu získali Prezidentovu trofej, poslední zápas před play-off prohráli. V neděli podlehli 3:4 na ledě Philadelphie, jež nasbírala během sezony o polovinu bodů méně než oni, byla nejhorším celkem letošního ročníku a zažila nejméně vydařenou sezónu za posledních 40 let.

Porážka ale hosty nemrzela, kouč Lindy Ruff po utkání přiznal, že hráči měli za úkol především zůstat zdraví. "Bylo to poslední střetnutí základní části a hráči se nechtěli zranit. Ani jeden z týmů nebojoval naplno," uvedl Ruff. Jeho svěřenci míří do play-off s nejvyššími ambicemi. "Máme dobrou formu. Hrajeme opravdu skvělý hokej, zlepšili jsme obrannou hru a nesužují nás zranění," dodal Ruff.

Hejduk se loučil asistencí

Jednou asistencí se rozloučil se sezonou český útočník Milan Hejduk z Colorada, které porazilo Calgary 6:3. Do vyřazovací části soutěže postoupil nedělní soupeř Hejdukova týmu. Colorado bude vinou sobotní porážky s Nashvillem 2:4 v play-off chybět poprvé od ročníku 1993/94.

Přestože pro denverský tým skončila sezona neúspěšně, výhrou nad Flames si hokejisté Avalanche alespoň udobřili své publikum. Diváci je po utkání odměnili dlouhým potleskem vestoje. I trenér Joel Quenneville ocenil, že hráči zápas nevypustili. "Byl jsem na ně hrdý," prohlásil kouč.

Kapitán Colorada Joe Sakic v zápase zaznamenal gól a dvě asistence, v této sezoně nasbíral celkem 100 bodů a stal se druhým nejstarším hráčem, kterému se podařilo dosáhnout této mety. Prvenství v tomto směru drží legendární Gordie Howe, který ve 40 letech získal ještě o tři body více. "Kdykoli mě někdo srovná s ´Panem Hokejem´ (Howe), nevím jak reagovat. Jednou si sednu a ocením, co jsem dokázal," řekl sedmatřicetiletý Sakic.

New Jersey - New York Islanders 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)
Branky: 56. a 60. Madden (na druhou Eliáš) - 12. a 48. Park, rozhodující sam. nájezd Viktor Kozlov. Zásahy brankářů: Clemensen 27/25 - Dubielewicz 24/22. Diváci: 18 111.
Phoenix - Vancouver 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky: 6. B. Thomas, 13. Morris, 60. Roenick - 11. Burrows. Zásahy brankářů: Joseph 24/23 - Sabourin 26/24. Diváci: 17 406.
Colorado - Calgary 6:3 (0:1, 3:2, 3:0)
Branky: 22. Guite, 31. Brunette, 38. Wolski, 41. Sakic, 44. Parker, 60. Stastny (Hejduk) - 18. Moss, 26. Nilson, 35. Yelle. Zásahy brankářů: Theodore 32/29 - McLennan 32/26. Diváci: 17 551.
Dallas - Chicago 3:2 (0:0, 0:0, 3:2)
Branky: 46. Morrow, 54. Zubov, 57. Modano - 47. Jason Williams, 53. Bickell. Zásahy brankářů: Turco 24/22 - Chabibulin 33/30. Diváci: 17 932.
Philadelphia - Buffalo 4:3 (1:1, 1:2, 2:0)
Branky: 12. Gagne, 23. Růžička, 44. Knuble, 49. Richards - 11. Vanek (Špaček), 36. Pominville, 40. Roy. Zásahy brankářů: Biron 30/27 - Conklin 33/29. Diváci: 19 027.

Reklama