Hlavní obsah

Bulis: Takhle jsem si ještě nikdy nezahrál

Hned úvodní zápas prvního kola play-off mezi Vancouverem a Dallasem v zámořské NHL přinesl obrovskou bitvu, která dlouho nechtěla skončit. Očekávané defenzivní představení vzalo v základní hrací době za své, když po 60 minutách hry bylo skóre 4:4. O rozhodující gól však potom aktéři duelu usilovali ještě dalších 78 minut a šest vteřin. Byl mezi nimi také český útočník Canucks Jan Bulis, který po utkání prohlásil, že takhle si ještě nikdy nezahrál.

Článek

Bulis na ledě strávil téměř tři čtvrtě hodiny čistého času. "Během zápasu navíc odstoupili ze hry útočníci Burrows a Cooke, takže jsem druhou a třetí třetinu hrál ve dvou lajnách," řekl český hokejista po středečním duelu v rozhovoru pro server www.sportovninoviny.cz.

Celé utkání trvalo více než pět hodin a skončilo půl hodiny po půlnoci místního času. "O přestávkách byl v kabině klid, všichni šetřili síly do dalších bojů. Hodně jsme doplňovali tekutiny a jedli ovoce," poodhalil Bulis dění v šatně. "Po zápase jsem vypil čtyři lahve energetických nápojů, a stále jsem byl dehydrovaný. Únava je sice velká, ale vyhrálo se, takže jsme na tom určitě lépe než hráči Dallasu," dodal devětadvacetiletý pardubický odchovanec.

Možnost přiblížit se rekordnímu zápisu historie z roku 1936, kdy Detroit zvítězil nad Montrealem Maroons až po 176 minutách a 30 sekundách hry, nakonec utnula trefa švédského útočníka Henrika Sedina v čase 138:06. Přesto se zápas zařadil na šesté místo v historickém přehledu nejdelších utkání NHL.

Dallas zlomila nevyužitá přesilovka

Rozhodnout však mohl mnohem dříve Dallas. V druhé nastavené dvacetiminutovce byl vyloučen domácí obránce Kevin Bieksa a chvíli po něm i jeho spoluhráč Lukáš Krajíček. Osmatřicetivteřinovou přesilovku pěti proti třem ale hráči Stars nevyužili. "Tam se možná zápas zlomil. Naše taktika do prodloužení byla jasná - hrát jednoduše a hlavně nedělat zbytečné chyby. Dallas ale hrál úplně stejně a navíc skvěle chytali oba gólmani. Asi proto se rozhodlo až na konci čtvrtého prodloužení," připomněl Bulis.

Ten má vedle týmového cíle v podobě Stanleyova poháru také osobní ambice. Hraje totiž o svou budoucnost ve Vancouveru a chtěl by dokázat, že je pro tým potřebným článkem. "Na play-off jsem se těšil. Může totiž zcela otočit celou sezónu, pokud se povede. Je to pro mě důležité. Pokud projdeme pár kol, bude to lepší i pro mě osobně," řekl Bulis zámořským médiím.

Před začátkem ročníku podepsal Vancouver s Bulisem pouze jednoletou smlouvu s platem 1,3 miliónu amerických dolarů. Bulis si ji vysloužil za předchozí sezónu v dresu Montrealu, v níž zaznamenal 40 bodů za 20 gólů a stejný počet asistencí.

Problémy se zakončením 

V této sezóně si však poněkud pohoršil, v 79 odehraných utkáních si připsal jen 23 bodů za 12 přesných tref a 11 nahrávek. Změnila se však jeho role v týmu, je nasazován do třetí formace a má důvěru trenéra Alaina Vigneaulta na oslabení. "Myslím, že Jan byl v poslední době ve své roli dobrý. Je jedním z hráčů pro oslabení a dělá svou práci moc dobře," uvedl Vigneault. "Trošku jsme ho změnili, ale já jsem šťastný z toho, co pro nás udělal," dodal.

Bulis však dobře ví, že vstřelených branek by mohlo být na jeho kontě mnohem víc. Svou rychlostí je schopen se do šancí dostat, v koncovce už to tak slavné není. "Vím, že za několik posledních let jsem hráčem, který ke skórování potřebuje mnoho šancí. Musím na své střelbě pracovat," uvedl sebekriticky 43. hráč draftu z roku 1996. "Asi je to jedna z důležitých věci na léto, prostě jen střílet do sítě," dodal Bulis.

Pokud odehraje dobře play-off, v němž má Vancouver nejvyšší ambice, předpokládá se, že by v týmu Canucks mohl zůstat i příští rok. "Uvidíme, jak to v tomto směru budou cítit trenér a Dave Nonis (generální manažer). Vancouver je skvělé město a rád bych tu hrál dál," přál si český útočník, který má v NHL za sebou již 552 zápasů. V nich Bulis nasbíral 245 bodů za 96 branek a 149 finálních přihrávek.

Reklama

Související témata: