Hlavní obsah

Jágr: Nerad dávám první gól. Přestane si mi dařit

PRAHA/ATLANTA

Deset let nepoznali hokejisté New Yorku Rangers, jak chutná vítězství v play-off zámořské NHL. Ve čtvrtek se pod vedením kapitána Jaromíra Jágra dočkali. Na ledě Atlanty zvítězili těsně 4:3, když v díky brankáři Henriku Lundqvistovi přežili závěrečný nápor domácích. Na cestu za vítězstvím vykročili díky Jágrově gólu ze třinácté minuty, který český útočník otevřel skóre...

Článek

Rangers se díky Jágrově typické ráně švihem z pravého kruhu, za níž se gólman Atlanty Kari Lehtonen nestačil ani ohlédnout, odrazili k prvnímu vítězství v play-off od roku 1997. Ve třetím finále Východní konference tehdy dokázali porazit Philadelphii Flyers, které nicméně podlehli 1:4 na zápasy. Na další účast v bojích o Stanleyův pohár si pak tým z New Yorku musel počkat až do loňské sezóny. Jásot na Manhattanu ale příliš dlouho netrval, Rangers totiž prohráli s New Jersey Devils 0:4 na zápasy.

„Nemyslím na tu desetiletou odmlku. S Rangers v roce 1997 jsem neměl nic společného. Nejsem tu od toho, abych měnil historii,“ prohlásil po utkání Jágr. To od něj ostatně ani nikdo nečeká, jak připomněli zámořští komentátoři. Stačí, když český forvard změní přítomnost a pomůže zastavit hladovou Atlantu, která ve své sedmileté historii v NHL bojuje v play-off vůbec poprvé.

Stejně gólů jako Howe

Kladenský odchovanec, jehož dres zdobí číslo 68, vstřelil ve čtvrtek symbolický 68. gól v play-off a v historických statistikách zámořské soutěže se zařadil na 16. místo vedle Gordieho Howea. Jak ale po utkání přiznal, symboliku cítí spíš negativní. „Nerad střílím první gól. Nepřináší mi to štěstí. V letošní základní části jsem také otevřel gólový účet týmu a pak jsem se trápil. Nemám to rád,“ připomněl vůbec první gól Rangers v nové sezóně, kterým po necelé půlminutě odstartoval utkání proti Washingtonu Capitals.

Rangers dokázali ve čtvrtek v Atlantě vyhrát úvodní dvě třetiny shodně 2:1 a vítězství pak pohlídali, i když domácí snížili na rozdíl jediného gólu. Atlanta v závěru nevyužila výhodu dvou mužů v poli, když při vyloučení Pocka hrála bez brankáře.

„Vstup do zápasu je ohromně důležitý. Mladé hráče může ovládnout nervozita a je na nás zkušených, abychom přinesli potřebný klid. Chtěl jsem k tomu přispět a podařilo se,“ řekl Jágr.

„Věděl jsem, že se vrátí do zápasu. To je styl jejich hry. Mají v týmu plno šikovných hráčů, dokáží otočit jakékoliv skóre,“ ocenil Jágr kvality soupeře. Proto byl rád, že Rangers úvod série zvládli. „Dává nám to trochu prostoru, můžeme si dovolit i drobné zaváhání,“ dodal pětatřicetiletý útočník.

Reklama

Související témata: