Hlavní obsah

Židlický s Vokounem přispěli k úspěchu Nashvillu

Hokejistům Nashvillu se v pátečním utkání play-off podařilo porazit San Jose 5:2 a vyrovnat tak stav čtvrtfinálové série na 1:1. Významně se o to přičinili především útočníci Peter Forsberg a J.P. Dumont, oba vstřelili dva góly. Pod úspěch domácích se podepsali také čeští hráči, zadák Marek Židlický si připsal dvě asistence, brankář Tomáš Vokoun pokryl dvaadvacet střel hostů.

Článek

Židlický byl zároveň vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Mezi oběma tábory panovalo před utkáním napětí kvůli tvrdému zákroku útočníka Nashvillu Scotta Hartnella na kanonýra Jonathana Cheechooa v předchozím střetnutí. A přestože se Cheechoo v pátek vrátil do sestavy hostů, vzájemná nevraživost ještě stoupla a zápas byl plný tvrdých střetů. Jeden z nich odnesl zraněním hostující Steve Bernier, kterého ve druhé třetině narazil zezadu na mantinel Alexandr Radulov. Bernier do hry již nezasáhl a musel podstoupit rentgen hlavy a krční páteře.

Po Forsbergově gólu do prázdné branky se na ledě strhla hromadná rvačka

Nervozita vyvrcholila v samém závěru. Poté, co Forsberg uzavřel do prázdné branky skóre na konečných 5:2, se na ledě strhla hromadná bitka. Následně na trestnou lavici putovalo šest hráčů. "Přišli jsme hrát hokej, byl to důležitý zápas. Ale oni z toho udělali pouliční rvačku," rozčiloval se po utkání kouč Nashvillu Barry Trotz. Jeho protějšek Ron Wilson odmítl duel komentovat.

Závěrečnou bitku odstartoval hostující Ryane Clowe, který jako první shodil rukavice a vyzval na souboj hříšníka z předcházejícího střetnutí Hartnella. "Jsem si jistý, že moc dobře věděl, co udělal. Je přeci jasné, že se někdo musí postavit za spoluhráče. A v pátek jsem to byl já," řekl Clowe. Nyní se bude celou záležitostí zabývat viceprezident NHL Colin Campbell, který by měl rozhodnout o dalších případných trestech.

Brankář Dallasu Marty Turco pomohl svému týmu k výhře ćistým kontem

Porážku z úvodního zápasu dokázali svému soupeři vrátit také hokejisté Dallasu, kteří zvítězili na ledě Vancouveru 2:0. Své vedení v sérii naopak zvýšil Anaheim, který porazil Minnesotu 3:2.

Dallas jakoby chtěl předejít opakování prvního duelu, kdy se rozhodlo až ve čtvrtém prodloužení, a vedení strhl na svou stranu již po necelé půlminutě hry zásluhou Jeffa Halperna. Podobně se hostům vydařil i vstup do druhé třetiny, kdy Joel Lundqvist zvýšil na konečných 2:0 po 45 sekundách.

"Bylo to úžasné, přesně o tom hráči ve ćtvrtek mluvili. Chtěli jsme na ně vlítnout a od začátku určovat tempo hry. Halpern nás dostal velmi brzy na koně, a pak už nás nemohli zastavit," řekl novinářům spokojený trenér Dallasu Dave Tippett. "Nevím, jestli jde něco takového naplánovat, ale skutečně jsme chtěli hlavně dobře začít. Je skvělé, že se nám podařilo dát gól tak brzy," uvedl útočník Stu Barnes.

Jedním z hrdinů večera se stal brankář Dallasu Marty Turco, který pochytal 35 střeleckých pokusů domácích hráčů a zaznamenal první čisté konto ve vyřazovacích bojích. Turco předvedl několik skvělých zákroků, při střele českého útočníka Jana Bulise mu pomohla tyč.

Anaheim zdolal Minnesotu i bez své gólmanské jedničky

V Anaheimu na sebe dvěma brankami upozornil domácí obránce Francois Beauchemin. Vítěznou trefu si ve vlastním oslabení připsal Ryan Getzlaf, jehož neuhlídal český obránce Martin Škoula. Zápas sice necelých pět minut před koncem poslední části zdramatizoval hostující Mikko Koivu, který snížil na rozdíl jediné branky, vyrovnat se ale Minnesotě již nepodařilo.

"Chtěli jsme naplno využít domácího prostředí a to se nám povedlo. Teď jedeme k nim. Abychom uspěli, musíme hrát i nadále svoji hru. Mají skvělé fanoušky, hrát v jejich aréně je zážitek," prohlásil Beauchemin. "Byl jsem nadšený. Myslím, že oslava toho gólu mě stála mnohem víc energie než jeho vstřelení," řekl střelec vítězné branky Getzlaf.

V brance Anaheimu i tentokrát zaskakoval Rus Ilja Bryzgalov, který si připsal 30 úspěšných zákroků. Týmová jednička Jean-Sebastien Giguere dál zůstává s manželkou a novorozeným synem, jenž má zdravotní problémy.

Výsledky čtvrtfinále play-off:
Západní konference - 2. zápasy:
Vancouver - Dallas 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky: 1. Halpern, 21. J. Lundqvist. Zásahy brankářů: Luongo 27/25 - Turco 35/35. Diváci: 18 630. Stav série 1:1.
Nashville - San Jose 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)
Branky: 16. a 59. Forsberg (na první Židlický), 31. a 33. Dumont (na druhou Židlický), 7. Radulov - 5. Rivet, 50. Clowe. Tomáš Vokoun odchytal za Nashville celý zápas, z 24 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 91,7 procenta. Zásahy brankářů: Vokoun 24/22 - Nabokov 21/17. Diváci: 17 113. Stav série 1:1.
Anaheim - Minnesota 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky: 14. a 37. F. Beauchemin, 39. Getzlaf - 24. Gáborík, 56. M. Koivu. Zásahy brankářů: Bryzgalov 32/30 - Bäckström 25/22.. Diváci: 17 324. Stav série 2:0.

Reklama

Související témata: