Hlavní obsah

Rangers vyhráli na ledě Atlanty i druhý zápas

NEW YORK

Hokejisté New Yorku Rangers v sobotu zvítězili na ledě Atlanty 2:1 a uspěli tak i ve druhém utkání čtvrtfinále Východní konference NHL. Další těsné vítězství v sérii s Thrashers Jezdcům zajistil v závěru třetí třetiny Brendan Shanahan. Z českých hráčů v dresu hostů se bodově prosadil pouze Martin Straka, jenž asistoval u úvodní branky Seana Averyho.

Článek

Právě Avery se stal hrdinou zápasu. V deváté minutě nejprve otevřel skóre kuriózním gólem a v závěru utkání nabil Shanahanovi na rozhodující zásah. Při své první brance v letošním play off přitom Avery na ohrožení domácího gólmana ani nepomyslel. Vyvážel puk z vlastního obranného pásma a na červené čáře jej poslal podél mantinelu. Domácí gólman Johan Hedberg vyjel za branku, aby jej zachytil, kotouč se však nečekaně odrazil přímo do sítě a Hedberg již změně skóre nezabránil.

Samotný Avery gól dokonce ani neviděl. "Byl jsem v souboji s hráčem soupeře, takže jsem se na puk nedíval. Ale pak jsem si všiml, že Shanny (Shanahan) má ruce nad hlavou," popsal důležitý okamžik. Stejně překvapený byl i Hedberg. "Něco podobného jsem ještě neviděl," kroutil po zápase hlavou švédský brankář.

Ve třetí třetině se podařilo vyrovnat Iljovi Kovalčukovi, Jezdci ovšem strhli vítězství na svou stranu. V 56. minutě vystřelil od modré obránce hostů Fjodor Tjutin a zblokovaná střela se odrazila přímo k Averymu. Ten chtěl ihned poslat puk ke Strakovi, pak si ale všiml lépe postaveného Shanahana a osmatřicetiletý veterán zamířil z první přesně do sítě.

Tampě pomohl k vítězství brankář Holmqvist

Druhý duel se vydařil také hokejistům Tampy Bay, kteří v New Jersey vybojovali výhru 3:2 a vyrovnali stav série na 1:1. O triumf Lightning se přičinili i český zadák Filip Kuba, jenž otevřel skóre, a útočník Václav Prospal. Ten měl prsty ve vítězném zásahu Vincenta Lecavaliera. Na straně domácích si jednu asistenci připsal jejich kapitán Patrik Eliáš.

Ďáblové se přitom po Kubově brance rychle oklepali a otočili na 2:1. Necelé tři minuty po Langenbrunnerově vedoucím gólu ovšem vyrovnal Martin St. Louis. Konečnou podobu výsledku určil na začátku třetí části Lecavalier, když tečoval střelu obránce Paula Rangera.

Utkání se nadmíru vydařilo gólmanovi Tampy Johanu Holmqvistovi, který tentokrát zastínil domácí hvězdu Martina Brodeura a odčinil nepříliš povedený výkon z úvodního čtvrtfinále. "Jejich gólman hrál úžasně," uznal Brodeur. Slova chvály měli pro Holmqvista i spoluhráči. "Homer předvedl několik neuvěřitelných zákroků a udržel nás ve hře. To dokáže pozvednout sebedůvěru," prohlásil Lecavalier.

Pittsburghu i Islanders se podařilo srovnat stav série

Dramatické střetnutí viděli diváci v Ottawě, kde se vedení přelévalo ze strany na stranu. Těsné vítězství 4:3 nakonec získali hosté z Pittsburghu, svou druhou brankou v letošních vyřazovacích bojích o tom rozhodl Sidney Crosby. Stav série je tak 1:1. "Celý život dřete, abyste se dostali do NHL. Když tam jste, tak dřete celou sezónu, abyste se dostali do play-off. Nezajímá mě sláva, vítězství ano," řekl Crosby novinářům.

Vyrovnaná série je také mezi Buffalem a Islanders, neboť v sobotu vyválčil výhru newyorský tým 3:2. Za jeho úspěchem stál především brankář Rick DiPietro, který se do sestavy vrátil po zotavení z dvou březnových otřesů mozku. Kryl dvaatřicet střel a získal ocenění první hvězdy duelu. "Mít Rickyho zpátky v brance a vidět jeho skvělé zákroky je pro nás obrovská vzpruha. Váš nejlepší hráč by měl být gólman a to on v sobotu večer splnil," chválil svého spoluhráče útočník Islanders Ryan Smyth.

Výsledky čtvrtfinále play-off:
Východní konference - 2.zápasy:
Buffalo - New York Islanders 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Branky: 19. Lydman, 43. Kalinin - 4. T. Hunter, 12. Gervais, 49. M. Bergeron. Zásahy brankářů: Miller 32/29 - DiPietro 34/32. Diváci: 18 690. Stav série 1:1.
New Jersey - Tampa Bay 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky: 19. Parise, 37. Langenbrunner (Eliáš) - 10. Kuba, 40. St. Louis, 42. Lecavalier (Prospal). Zásahy brankářů: Brodeur 20/17 - Holmqvist 36/34. Diváci: 18 231. Stav série 1:1.
Atlanta - New York Rangers 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Branky: 46. Kovalčuk - 9. Avery (Straka), 56. Shanahan. Zásahy brankářů: Hedberg 39/37 - Lundqvist 28/27. Diváci: 18 803. Stav série 0:2.
Ottawa - Pittsburgh 3:4 (0:1, 2:0, 1:3)
Branky: 29. Spezza, 37. Alfredsson, 47. Kelly - 4. Ryan Whitney, 43. Roberts, 50. J. Staal, 52. Crosby. Zásahy brankářů: Emery 21/17 - Fleury 37/34. Diváci: 20 133. Stav série 1:1.

Reklama