Hlavní obsah

Ottawa a Anaheim jsou ve 2. kole play-off

NEW YORK

Dalšími postupujícími v NHL do druhého kola play-off jsou Ottawa a Anaheim. Rozhodly o tom shodně čtvrteční páté zápasy Východní konference v Ottawě a Západní konference v Anaheimu. Ottawa porazila Pittsburgh 3:0 a rázně tak ukončila teenagerovská léta v NHL vítěze kanadského bodování základní části Sidney Crosbyho. Anaheim si zajistil postup vítězstvím 4:1 nad Minnesotou.

Článek

Brankář Ottawy Ray Emery měl v utkání dvacet zákroků a připsal si první čisté konto v play-off. Senators rozhodli o svém vítězství ve druhé třetině, kdy vstřelili včechny tři branky utkání. Postupně se trefili Dany Heatley, Antoine Vermette a Chris Kelly. Největší hvězda Pittsbughu Sidney Crosby tak podruhé v řadě zůstal bez kanadského bodu.

Během celé série se v osobním hlídání devatenáctiletého supertalentu střídali Anton Volčenkov a Chris Phillips. Výsledkem bylo také to, že Pittsburgh neproměnil ve čtvrtek žádnou z šesti přesilových her a celkově se tato negativní bilance ukončila na sedmnácti neproměněných přesilovkách v řadě. „Porazil nás skvělý tým, který má na to, aby vyhrál celý Stanley Cup,“ řekl po vyřazení kouč Pittsburghu Michel Therrien.

„Crosby hrál opravdu velmi dobře,“ řekl kapitán Ottawy Daniel Alfredsson, který v početní výhodě připravil na začátku druhé třetiny vedoucí branku pro Heatleyho. „Jenže my jsme si dokázali dávat pozor pokaždé, když byl na ledě. Věděli jsme, že potřebujeme Volčenkova s Phillipsem, kteří ho hlídali a nedávali mu na ledě prostor. Zejména pak v posledních dvou zápasech,“ prozradil taktiku Alfredsson.

<span><span><span>"Byl to opravdu náročný konec a myslím, že jsme během sezóny překonali mnohá očekávání. Určitě se z toho do budoucna poučíme,“ řekl vyřazený Crosby.</span></span></span>

Anaheim bude čekat na soupeře

<span><span>Dalším týmem, který postoupil ve čtvrtek do 2. kola play-off, je Anaheim. Na domácím ledě si poradil s Minnesotou 4:1 a stejným poměrem skončila i celá série. Anaheim tak bude čekat, jakého soupeře pro druhé kolo mu přiřadí vývoj zbylých tří sérií v Západní konferenci.</span></span>

Stav série na 2:2 naopak dokázali vyrovnat hokejisté Calgary Flames, kteří uspěli i ve druhém střetnutí na vlastním ledě, když porazili Detroit 3:2. Dominik Hašek v brance Red Wings pokryl osmnáct střel domácích, do statistik se asistencí zapsal také jeho spoluhráč Robert Lang.

Haška vyprovokoval Iginla

<span><span>Haškovi se utkání příliš nepovedlo, když se nepřímo podílel na první brance domácích. Dvaačtyřicetiletý gólman obdržel po kontaktu s Jaromem Iginlou dvouminutový trest a dostal Red Wings do dvojnásobného oslabení, které využil Daymond Langkow. "Najel do mě, ale rozhodčí to nechal být. Tak jsem jen naznačil, že na něho útočím. Nic jsem mu ale neudělal," divil se Hašek.</span></span><span><span>"Překvapilo mě, jak podrážděně reagoval. Nebyl jsem v brankovišti. Jestli začíná být nervózní, není to pro nás vůbec špatné," konstatoval Iginla.</span></span> 

Hokejisté Detroitu se tak po dvou jasných domácích výhrách, kdy přestříleli soupeře celkově 97:35, dostali do nečekaných problémů. „Hodně jsme dnes soupeře tlačili,“ řekl poražený kouč Mike Babcock. „Jenže jsme stříleli, když jsme měli přihrávat a přihrávali, když jsme měli střílet,“ stěžoval si Babcock.

<span>Ukončení série proti Vancouveru nepřipustili ve čtvrtek hokejisté Dallasu. Jediným gólem zápasu se o to v prodloužení zasloužil útočník Stars Brandan Morrow, když se trefil v čase 66:22 dorážkou předchozí střely Sergeje Zubova. Vancouver tak snížil stav série na 3:2. Morrow se prosadil v přesilovce a byla to teprve třetí využitá početní výhoda v sérii. Brankář Vancouveru Roberto Luongo tak nakonec kapituloval, přestože to byl on, kdo držel svými třiceti zákroky Canucks ve hře.</span>

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Ottawa - Pittsburgh 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)
Branky: 22. Heatley, 27. Vermette, 38. Kelly. Zásahy brankářů:  Emery 20 - Fleury 23. Diváci: 20.179. Konečný stav série 4:1.
Západní konference - 4. zápas:
Calgary - Detroit 3:2 (2:2, 1:0, 0:0)
Branky: 9. a 29. Langkow, 14. Conroy - 12. Bertuzzi (Lang), 16. Franzén. Zásahy brankářů: Kiprusoff 32 - Hašek 18. Diváci: 19.289. Stav série 2:2.
Západní konference - 5. zápasy:
Anaheim - Minnesota 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky: 2. Pronger, 37. Getzlaf, 51. Perry, 60. Moen - 36. Gáborík. Zásahy brankářů: Backström 35 - Giguere 26. Diváci: 17.318. Konečný stav série 4:1.
Vancouver - Dallas 0:1 v prodloužení (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branka: 67. Morrow. Zásahy brankářů: Luongo 29 - Turco 21. Diváci: 18.630. Stav série 3:2.

Reklama