Hlavní obsah

Nováček NHL si už vybral manažera. Bude jím legenda NHL, Jágrův hvězdný parťák z Pittsburghu

Přestože do hokejové NHL vstoupí jako dvaatřicátý tým soutěže až od sezony 2021/22, v zámoří už mají takřka za hotovou věc, kdo bude v nejbližších hodinách či dnech jmenován generálním manažerem Seattlu. Má se jím stát bývalý vynikající kanadský útočník Ron Francis, s 1798 kanadskými body pátý nejproduktivnější hráč historických tabulek a spoluhráč Jaromíra Jágra z Pittsburghu, s nímž v dresu Pittsburghu vyhrál v letech 1991 a 1992 Stanleyův pohár.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Bývalý skvělý útočník Ron Francis má být jmenován prvním generálním manažerem týmu ze Seattlu

Článek

Šestapadesátiletý Francis v NHL nastupoval 23 sezón a za Hartford, Pittsburgh, Carolinu a Toronto odehrál 1731 zápasů, většího počtu dosáhli jen Gordie Howe, Mark Messier a Jágr. Mezi nahrávači je druhý hned za nedostižným Waynem Gretzkým.

Po konci aktivní hráčské kariéry Francis u hokej zůstal, když dvanáct let působil v různých pozicích u hokejistů Caroliny. V letech 2014-18 byl jejím generálním manažerem, Hurricanes během té doby ale ani jednou nepostoupili do play off.

Nyní si stejný post vyzkouší v Seattlu, kde má člen Síně slávy NHL podepsat pětiletý kontakt. Prezident a generální ředitel klubu Tod Leiweke na červnovém draftu NHL mluvil o snaze získat generálního manažera co nejrychleji. „Myslím si, že angažujeme špičkového člověka. Chceme okolo něho vybudovat realizační tým z předních odborníků," avizoval Leiweke.

Podle deníku Seattle Times v klubu uvažovali i dalších třech adeptech, ti se ale během léta stali generálními manažery v jiných klubech NHL - Jen Holland v Edmontonu, Steve Yzerman v Detroitu a Kelly McCrimmon ve Vegas. O Francise pak podle televize Sportsnet měla jevit zájem Ottawa, která jej chtěla jako prezidenta hokejových operací. Francis se ale rozhodl pro nováčka soutěže.

Reklama