Hlavní obsah

Buffalo a San Jose dalšími postupujícími do druhého kola play-off

NEW YORK

Hokejisté Buffala a San Jose jsou dalšími postupujícími do druhého kola play-off zámořské NHL. Sabres v pátečním utkání porazili New York Islanders 4:3 a vyhráli celou sérii 4:1 na zápasy, stejně jako Sharks, kteří učinili poslední krok k postupu vítězstvím 3:2 v Nashvillu. Mužstvo Predators nezachránil ani dobrý výkon brankáře Tomáše Vokouna, jenž zlikvidoval 33 střel.

Článek

Spolu s ním skončilo play-off také pro obránce Marka Židlického a útočníka Martina Erata, který kvůli zdravotním problémům vynechal poslední dva zápasy. Vyřazení čeští hráči by nyní mohli posílit reprezentaci na mistrovství světa.

Buffalo, k jehož výhře přispěl jednou asistencí také Aleš Kotalík, vedlo těsně před polovinou třetí třetiny už 4:1, ale nakonec se muselo strachovat o výsledek až do konce. Islanders snížili na rozdíl jediné branky a pár sekund před třetí sirénou měl na hokejce vyrovnání Miroslav Šatan. Zázračný zákrok brankáře Ryana Millera, který na poslední chvíli vyrazil puk směřující do odkryté branky, však naděje Islanders na prodloužení série pohřbil.

"Byl to nejlepší zákrok celé série. Vůbec nechápu, jak to mohl chytit," řekl po utkání zklamaný Šatan. "Zpanikařil jsem," podal neobvyklé vysvětlení gólman Miller. "Ale neberu to jako klíčový moment celé série. Postup jsme si vybojovali už dřív," dodal Miller, který si v zápase připsal 30 zásahů.

Islanders nastoupili bez Seana Hilla, který byl suspendován za užívání podpůrných látek na 20 zápasů

Islanders nastoupili bez veterána Seana Hilla, který byl pár hodin před úvodním vhazováním suspendován vedením NHL na 20 zápasů za porušení pravidel o užívání podpůrných látek.

"Můžeme být na sebe pyšní," snažil se o povzbuzující slova po posledním utkání sezóny útočník Islanders Jason Blake, jehož tým proklouzl do vyřazovacích bojů až na poslední chvíli. "Uplynulý měsíc byl pro nás každý zápas jako sedmý duel v play-off. Bylo to náročné, ale můžeme odejít se vztyčenou hlavou," dodal Blake.

Nashville, třetí nejlepší tým základní části, opět končí již v prvním kole

Mnohem více zklamaní byli hokejisté Nashvillu. Podle počtu bodů třetí nejlepší tým základní části v play-off opět nenašel proti San Jose zbraň a stejně jako před rokem i letos vypadl po pátém utkání na domácím ledě.

"Před začátkem sérii bych tomu nevěřil. Je to jako přes kopírák," uvedl trenér San Jose Ron Wilson. "Nashville hrál nedisciplinovaně, měl spoustu vyloučených. Ale rozdíl nebyl v přesilovkách, které nám nevycházely. Rozdíl byl ve hře pět na pět, kdy jsme byli skvělí," dodal Wilson.

Predators v průběhu druhé třetiny vedli 2:1, jenže v celém utkání posbírali 29 trestných minut a ztracené síly jim v závěru chyběly. Ještě před druhou přestávkou vyrovnal Patrick Marleau a stejný hráč v 56. minutě vstřelil vítězný gól San Jose na 3:2. "Strkali jsme prsty na kamna a spálili jsme se," konstatoval trenér Nashvillu Barry Trotz.

Forsberg uvažuje o ukončení své bohaté zámořské kariéry

Švédský útočník Peter Forsberg se možná rozloučil se zámořskou kariérou. "Zatím nevím, jestli budu chtít pokračovat. Celý rok jsem se potýkal se zraněním, musím si vzít čas na rozmyšlenou. V Nashvillu jsem ale našel skvělou partu a užil si spoustu legrace. Je škoda, že končíme tak brzy," uvedl Forsberg.

Mečbol ve vyrovnané sérii s Tampou získali hokejisté New Jersey, kteří i díky jedné přihrávce českého kapitána Patrika Eliáše vyhráli 3:0 a ujali se vedení 3:2 na zápasy. Hrdinou Devils byl brankář Martin Brodeur, který zneškodnil všech 31 střel soupeře a připsal si 22. čisté konto v play-off.

"Když v úvodu zápasu předvedl několik neuvěřitelných zákroků, řekl jsem si: Je to tady, má skvělou formu, vyhrajeme. Marty byl prostě úžasný," chválil svého spoluhráče Eliáš.

Na tři branky stačilo Ďáblům z New Jersey pouhých 14 střel

Tampa přestřílela New Jersey v poměru 31:14, na úspěch to přesto nestačilo. "Zvolili jsme taktiku tak, abychom přežili, a vyšlo to. Spoluhráči čistili prostor před brankou, padali do střel, hodně mi pomohli," prohlásil Brodeur, jenž v předchozích čtyřech zápasech pokaždé inkasoval tři góly, včetně několika laciných.

Tentokrát byl ale nepřekonatelný. "Byli jsme lepší, ale nevyhráli jsme. A to všechno jen kvůli Martymu. Doufejme, že podobný výkon už nezopakuje," řekl útočník Tampy Jason Ward. "Prohráli jsme, ale nemáme se za co stydět," přidal se obránce Dan Boyle. "Někteří nás možná už odepisují, ale my věříme, že se sem ještě vrátíme," dodal Boyle optimisticky.

Šestý zápas se hraje v neděli v Tampě, případný sedmý duel je na programu v úterý v New Jersey.

1. kolo play-off NHL:
Východní konference - 5. zápasy:
Buffalo - NY Islanders 4:3 (1:0, 2:0, 1:3)
Branky: 16. Stafford, 21. Pominville, 32. Roy (Kotalík), 47. Afinogenov - 45. Šatan, 50. Hunter, 54. Campoli. Zásahy brankářů: Miller 33/30 – DiPietro 27/23. Diváci: 18.690. Konečný stav série 4:1.
New Jersey - Tampa Bay 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 13. Greene, 30. Gionta, 59. Gomez (Eliáš). Zásahy brankářů: Brodeur 31/31 – Holmqvist 13/11. Diváci: 18.096. Stav série 3:2.
Západní konference - 5. zápas:
Nashville - San Jose 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Branky: 24. Arnott, 25. Fiddler - 38. a 56. Marleau, 9. Clowe. Zásahy brankářů: Vokoun 37/34 – Nabokov 24/22. Diváci: 17.113. Konečný stav série 1:4.

Reklama

Související témata: