Hlavní obsah

Hašek vychytal Detroitu třetí vítězství

NEW YORK

Český brankář Dominik Hašek v sobotu velkou měrou přispěl k vítězství hokejistů Detroitu nad Calgary 5:1 v pátém utkání prvního kola play-off NHL, díky němuž se Red Wings ujali vedení v sérii 3:2 na zápasy. O postupu do druhého kola mohou Rudá křídla rozhodnout již z noci na pondělí, kdy je na programu šesté utkání.

Článek

Hašek byl oporou Detroitu především za bezbrankového stavu, který vydržel až do začátku druhé třetiny. Pak Red Wings zasadili soupeři tři gólové údery, z toho dva ve vlastním oslabení, včetně vedoucí branky Daniela Clearyho z trestného střílení. Hašek si nakonec připsal 23 zákroků a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

K vítězství nasměroval Detroit útočník Cleary, jehož únik v oslabení zastavil faulem český obránce Roman Hamrlík a rozhodčí nařídili trestné střílení. Brankář Miikka Kiprusoff se pokusil puk vypíchnout hokejkou, jenže Cleary stihl rychlou kličku do bekhendu a zavěsil. "Udělal to skvěle," rozplýval se trenér Mike Babcock. "Dokážete si představit, jak rychle vám musí v těchto momentech bít srdce?"

Trestné střílení znamenalo výjimečný moment. Šlo totiž o první samostatný nájezd Detroitu na domácím ledě od roku 1937. Naposledy ve Stanley Cupu proměnil trestné střílení v dresu Red Wings Petr Klíma v roce 1988 v Torontu.

Závěr zápasu orámoval surový zákrok McLennana na Franzena

Závěr sobotního zápasu poznamenal incident, když hostující náhradní brankář Jamie McLennan v přerušené hře sekl hokejkou útočníka soupeře Johana Franzena. "Byl jsem z toho trošku v šoku. Víc mě to překvapilo, než bolelo. Takové věci nemají s hokejem nic společného," uvedl Franzen.

Viník McLennan, který od rozhodčích vyfasoval vyloučení do konce zápasu a trest ve hře, se po zápase se zámořskými novináři nebavil. Případem se bude zabývat příslušná komise NHL a je pravděpodobné, že McLennana čeká postih v podobě suspendace na větší množství zápasů.

"Myslím, že liga by se měla zabývat ještě dalšími zákroky," naznačil střelec dvou branek Henrik Zetterberg, že porážku neuneslo více hráčů Flames. Jejich útočník Jarome Iginla v poslední minutě třetí třetiny použil svou hokejku jako zbraň a vykoledoval si dva tresty za hákování a krosček. "Šlo o to vyvolat nějakou potyčku, dostat ze sebe emoce a přenést napětí i do dalšího zápasu," prohlásil Iginla, jenž v utkání také schytal několik tvrdých ran, přičemž tu nad levým okem muselo dokonce vyspravit několik stehů. "Ještě nás neodepisujte!" dodal bojovně.

Turco udržel již třetí čisté konto v sérii

V druhém sobotním duelu zvítězili hokejisté Dallasu nad Vancouverem 2:0 a poprvé v historii klubu srovnali stav série z 1:3 na 3:3. Sedmý rozhodující zápas se hraje v pondělí ve Vancouveru.Hokejisty Vancouveru opět držel v šachu vynikajícím výkonem brankář Dallasu Marty Turco, jenž zlikvidoval všech 21 střel a v této sérii vychytal už třetí čisté konto a druhé za sebou. První a nakonec vítězný gól vstřelil už ve čtvrté minutě Mike Modano v přesilové hře pěti proti třem.

"Marty podal skvělý výkon a Mikův gól byl velice důležitý," konstatoval kapitán Stars Brenden Morrow. "Myslím, že jsme je dnes nahlodali a sedmý zápas bude opravdu velkým soubojem," těšil se na rozhodující bitvu Turco.

Dobrý výkon navzdory porážce předvedl i jeho protějšek Roberto Luongo, jenž čelil 30 střelám. "Nebýt Roberta, tak jsme dnes prohráli 0:7. Nesehráli jsme povedené utkání," litoval trenér Vancouveru Alain Vigneault. "Na ledě byl dnes jen jeden tým - Dallas. Jasně nás přehráli."

"Soupeř byl hladovější," uznal i Luongo. "Ale nic se neděje. Oba týmy nyní mají čistý stůl a o vítězi rozhodne jeden jediný zápas. A na ten se musíme dobře připravit," dodal gólman Canucks.

1.kolo play-off NHL:
Západní konference - 5. zápas:
Detroit - Calgary 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)
Branky: 29. a 46. Zetterberg, 24. Cleary z tr. střílení, 31. Chelios, 56. Dacjuk - 51. Zjuzin. Zásahy brankářů: Hašek 24/23 – Kiprusoff 38/33, McLennan 0/0. Diváci: 19.340. Stav série 3:2.
Západní konference - 6. zápas:
Dallas - Vancouver 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 4. Modano, 48. Halpern. Zásahy brankářů: Turco 21/21 – Luongo 30/28. Diváci: 18.600. Stav série 3:3.

Reklama

Související témata: