Hlavní obsah

Potvrzeno! Francis byl jmenován generálním manažerem nováčka NHL Seattlu

Bývalý vynikající útočník Ron Francis byl dnes oficiálně představen jako první generální manažer hokejového týmu ze Seattlu, který v sezoně 2021/22 rozšíří NHL. Bude mít tak plné dva roky na sledování dění v lize a přípravu stavby týmu. Rozšiřovací draft dvaatřicátého účastníka NHL je naplánován na červen 2021.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Bývalý skvělý útočník Ron Francis má býtjmenován prvním generálním manažerem týmu ze Seattlu

Článek

"Máme tu čisté a dosud nepopsané plátno. Bude to výzva a zároveň to bude znamenat i obrovskou spoustu práce. Ale já se na tuhle příležitost hrozně těším," prohlásil Francis, jehož jméno zámořská média v minulých dnech v souvislostí s novým angažmá často zmiňovala. Podle předchozích nepotvrzených informací měl člen Síně slávy podepsat pětiletý kontrakt.

Šestapadesátiletý Francis má za sebou 23 odehraných sezon v NHL za Hartford, Pittsburgh, Carolinu a Toronto. S Penguins vyhrál v letech 1991 a 1992 spolu s Jaromírem Jágrem Stanley Cup. V roce 2002 pomohl Carolině na překvapivé cestě do finále.

V historických tabulkách NHL patří Francis ve většině statistik mezi absolutní špičku. Na kontě má 1731 odehraných zápasů v základní části, což ho řadí jen o dvě utkání za třetího Jágra. S 1798 body za 549 gólů a 1249 asistencí je pátý, mezi nahrávači je druhý hned za nedostižným Waynem Gretzkým.

S funkcí generálního manažera má již Francis zkušenosti. V letech 2014 až 2018 zastával tuto pozici v Carolině, pro niž předtím pracoval i jako šéf hokejových operací. V březnu 2018 se na tento post přesunul zpět, ale brzy poté v klubu skončil.

Reklama

Související témata: