Hlavní obsah

Detroit i New Jersey jsou ve druhém kole Stanleyova poháru

Hokejisté New Jersey a Detroitu se stali dalšími postupujícími do druhého kola play-off NHL. Devils v neděli porazili Tampu Bay 3:2 a celou sérii vyhráli 4:2 na zápasy, stejně jako detroitští Red Wings, kteří s Dominikem Haškem v brance zdolali Calgary 2:1 ve druhém prodloužení.

Foto: REUTERS/Patrick Price

Brankář Detroitu Dominik Hašek (vlevo) se raduje se svými spoluhráči z postupu do druhého kola Stanleyova poháru.

Článek

Na Devils čekají ve druhém kole play-off ottawští Senátoři, kteří po pěti zápasech vyřadili mladý tým Pittsburghu. "Oni postupují, my končíme. Cítíme se špatně, nemůžeme být spokojení. Ale musíme si tenhle pocit pro příště zapamatovat," prohlásil útočník Lightning Martin St. Louis.

V Calgary do utkání lépe vstoupili domácí, když na počátku druhé třetiny překonal Haška kapitán Jarome Iginla. Do konce prostřední části ale dokázal vyrovnat Robert Lang. Další branka padla až ve druhém prodloužení, kdy o postupu hostů rozhodl švédský útočník Johan Franzén. "Chtěli jsme tady dnes vyhrát. Konečně jsme dokázali uspět i na cizím ledě a rozhodli sérii," řekl spokojený zadák Red Wings Nicklas Lidström.

Hašek pokryl dvacet střel Flames a byl vyhlášen třetím nejlepším hráčem utkání, i přes prohru jej však zastínil jeho protějšek Miikka Kiprusoff. Finský brankář čelil pětapadesáti střeleckým pokusům a až do Franzénovy trefy dával svým spoluhráčům naději na úspěch. Tomu byli domácí hráči nejblíže v druhé polovině prvního prodloužení, kdy po vyloučení Langa trefil David Moss pouze přilbu ležícího Haška.

Proti Red Wings se v semifinále Západní konference postaví hokejisté Dallasu, nebo San Jose. Rozhodující sedmý duel mezi Stars a Vancouverem je na programu v pondělí.

Brodeur umlčel kritiky 

Hrdinou utkání New Jersey proti Tampě byl gólman New Jersey Martin Brodeur, který zastavil 32 střel domácích hokejistů. Gólman Devils si připsal 93. vítězství v play-off a osamostatnil se tak na druhém místě historických statistik před slavným brankářem tmavé pleti Grantem Fuhrem. Pořadí v počtu vítězných zápasů ve vyřazovací části vede mezi gólmany se 151 výhrami Patrick Roy.

Hokejisté New Jersey nebyli v sérii proti Tampě výrazně lepším týmem. Rozhodujícím faktorem jejich postupu do druhého kola byl podle zámořských médií právě brankář Brodeur a také velká dávka štěstí. "Vyhráli jsme a teď už je jedno, jestli jsme hráli dobře nebo ne," řekl Brodeur po vítězném zápase. Brodeurovi se proti Tampě nedařilo i v sezóně a i v play-off čelil kritice, že není pro New Jersey očekávanou oporou.

"Mezi výhrou a prohrou je v play-off často jen malý rozdíl, někdy vyhraje ten šťastnější. Ale štěstí je zkrátka faktor, který hraje obrovskou roli," řekl Brodeur, který se v sérii neustále zlepšoval. "Když se nedaří, musíte se prostě ještě víc se snažit. Nemůžete stát v bráně, když si nevěříte, že jste můžete ty střely zastavit," řekl o svých výkonech Brodeur. "Počítal jsem z ktitikou, ta přijde vždy, když se vám nedaří, dodal Brodeur. "Nemyslím, že byl Brodeur v prvních čtyřech zápasech úplně v pohodě. A my jsme promarnili příležitost, kterou jsme měli v prodloužení čtvrtého duelu. Bylo nám jasné, že dříve, či později se dostane do hry. A v posledních dvou utkáních už zase dominoval," řekl novinářům kouč Tampy Bay John Tortorella.

Devils zvládli úvod utkání a díky trefám Briana Gionty a Briana Rafalského vedli na začátku druhé třetiny o dvě branky. Tampu sice v 26. minutě dostal na dostřel přesilovkový gól Brada Richardse, odstup hostů ale vzápětí svým druhým gólem zvětšil Gionta. Druhý gól si připsal v polovině utkání i Richards, New Jersey už ale těsné vedení uhlídalo.

V poraženém týmu si dvě asistence připsal obránce Filip Kuba a jednu útočník Václav Prospal. Oba mohou po vyřazení šampiónů zámořské soutěže z roku 2004 posílit český tým na mistrovství světa v Moskvě.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference
Tampa Bay - New Jersey 2:3 (0:1, 2:2, 0:0)
Branky: 26. a 31. Richards (na obě Kuba, na první Prospal) - 15. a 26. Gionta (na obě Eliáš), 22. Rafalski (Eliáš). Zásahy brankářů: Holmqvist 26/23 - Brodeur 34/32. Diváci: 20 019. Konečný stav série: 2:4.
Západní konference
Calgary - Detroit 1:2 ve druhém prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Branky: 24. Iginla - 37. Lang, 85. Franzén. Dominik Hašek odchytal za Detroit 84 minut, z 21 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 95,2 procenta. Zásahy brankárů: Kiprusoff 55/53 - Hašek 21/20. Diváci: 19.289. Konečný stav série: 2:4.

Reklama

Související témata: