Hlavní obsah

Vancouver postoupil v NHL do druhého kola play-off

PRAHA

Posledním postupujícím do druhého kola Stanleyova poháru se stali hokejisté Vancouveru. V sedmém rozhodujícím utkání na domácím ledě porazili Dallas Stars 4:1. Utkání přitom lépe zahájili díky třefě Joela Lundqvista hosté. Pak se ovšem trefili Henrik Sedin a Trevor Linden a utkání otočili. Při závěrečné power play pak konečný výsledek stanovili do prázdné branky Taylor Pyatt a Bryan Smolinski.

Článek

Vancouver postoupil do druhého kola play-off teprve podruhé od roku 1995. Rozhodující brankou sedm minut před koncem k tomu přispěl bývalý kapitán a nyní asistent Trevor Linden, který tečoval střelu Mattiase Ohlunda mezi betony brankáře Dallasu Matryho Turca. Linden nastoupil k sedmému rozhodujícímu zápasu za Vancouver již podeváté. Se dvanácti body v rozhodujících sedmých zápasech vede statistiku aktivních hráčů a svým 34. gólem v play-off vyrovnal klubový rekord Pavla Bureho.

"Před začátkem zápasu jsme byli hodně nervózní. Ale pak jsme se uklidnili a jak padl puk na led, byli jsme v pohodě. V první třetině to z naší strany nebylo úplně ono, ale od prostřední části se naše hra dost zlepšila. Pak přišel Henrikův gól, který byl hrozně důležitý," řekl novinářům střelec vítězné branky Trevor Linden.

Lindenův spoluhráči Bryan Smolinski a Taylor Pyatt pak potvrdili při power play Dallasu postup Vancouveru dvěma trefami do prázdné branky. Švédský útočník Henrik Sedin si v utkání připsal branku a nahrávku a po Trevoru Lindenovi byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Tou třetí se stal brankář Roberto Luongo, který pustil pouze jednu branku, ale dalších devatenáct střel za svá záda nepustil.

"Dnes jsem ale utkání nevychytal," řekl Luongo. "Chlapci hráli neuvěřitelně dobře a to je ten důvod, proč jsme zápas vyhráli," chválil spoluhráče Luongo. "Série byla celkově náročná v každém ohledu. Pracovali jsme tvrdě po celý rok a tohle je pro nás skvělá odměna," radoval se brankář Canucks.

Jeho protějšek v brance Dallasu Marty Turco pochytal 28 střel. Stars se v rozhodujícím sedmém utkání museli obejít bej jednoho ze svých nejlepších obránců Sergeje Zubova. Hokejisté z Texasu neprošli do druhého kola play-off NHL již třetí rok po sobě.

1. kolo play-off NHL:
Západní konference - 7. zápas:
Vancouver - Dallas 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Branky: 36. H. Sedin, 47. Linden, 59. Pyatt, 60. Smolinski (Bulis) - 17. J. Lundqvist. Střely na branku: 32:20. Diváci: 18.630. Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata: