Hlavní obsah

Hašek nezabránil v NHL porážce Detroitu se San Jose

NEW YORK

Hokejisté Detroitu podlehli v úvodním utkání čtvrtfinále play-off NHL týmu San Jose před vlastním publikem 0:2. Porážce Red Wings nezabránil ani český brankář Dominik Hašek, jenž pokryl 17 střeleckých pokusů hostujících hráčů.

Foto: REUTERS/Rebecca Cook

Brankář Detroitu Dominik Hašek inkasuje branku od San Jose.

Článek

O vítězství San Jose se postarali forvardi Matt Carle a Mike Grier, kteří Haška překonali v polovině úvodní třetiny v rozmezí 24 sekund. Carle otevřel skóre v 10. minutě, když zakončil sérii rychlých přihrávek kolem Haškovy branky. "Bing, beng, bum a bylo to tam," popsal situaci s úsměvem útočník San Jose Joe Thornton.

O chvíli později Haška propálil Grier. "Úplně jsme tím umlčeli diváky. Bylo to fantastické," pochvaloval si Thornton. "Rozhodně jsme si představovali lepší začátek. Ale několikrát jsme chybovali a puk skončil v síti," litoval detroitský kouč Mike Babcock.

Sharks se po druhém gólu zaměřili na defenzivu a výsledek přes stoupající tlak Red Wings udrželi. Základem jejich úspěšného vykročení do série byl výkon Jevgenije Nabokova, jenž pochytal všech 34 střel, a obětavá hra bránících hráčů. Ti zblokovali celkem 13 střel Detroitu. "Kdybychom dostali třeba i jediný gól, ucítili by šanci a šli by do toho opravdu naplno," oddechl si po utkání ruský brankář Nabokov.

Přestože se Sharks proti Detroitu v této sezóně daří a Red Wings se těžko vyrovnávají s jejich rychlou kombinační hrou, trenér Ron Wilson očekává, že druhý duel bude mnohem těžší. "Oni se z porážky rychle oklepou. Do příštího zápasu dají mnohem víc energie a nadělají nám ještě dost starostí," řekl novinářům Wilson.

New Jersey si s absencí Eliáše neporadilo 

Domácím se nedařilo ani ve druhém čtvrtečním zápase. Hokejisté New Jersey, kteří se museli obejít bez nachlazeného kapitána Patrika Eliáše, podlehli Ottawě 4:5. Senátoři na ledě Devils předvedli razantní nástup, když během prvních 17 minut nastříleli čtyři branky. Domácí pak zahájili stíhací jízdu, Ottawa však vedení uhájila.

"Bylo to jako lavina. Jakoby všechno, na co sáhli, skončilo v síti," kroutil hlavou nad gólovou smrští v první třetině brankář Devils Martin Brodeur. Domácí se však za stavu 0:4 nevzdali a ještě před půlkou zápasu prohrávali o jediný gól. "Úplně zbytečně jsme si to zkomplikovali. Oni se jen tak bez boje nevzdávají," prohlásil gólman Senátorů Ray Emery. Stejného názoru byl i jeho spoluhráč Jason Spezza: "Vedete 4:0 a říkáte si, že hlavně nesmíte polevit. A stejně se to stane. S tím nemůžeme být spokojeni."

Rozhodující trefu si na začátku třetí třetiny připsal při přesilovce Wade Redden. V samotném závěru se sice ještě dokázal prosadit domácí Zach Parise, vyrovnání se však Devils nedočkali. "Ten (Reddenův) gól nám vzal vítr z plachet. Ale stejně jsme bojovali až do konce. Musíme na to zapomenout a připravit se na druhý zápas," komentoval závěr duelu forvard New Jersey Jay Pandolfo.

Statistika čtvrtfinále play off NHL:
Východní konference - 1. zápas:
New Jersey - Ottawa 4:5 (1:4, 2:0, 1:1)
Branky: 18. Zajac, 23. Gionta, 25. A. Greene, 60. Parise - 2. Spezza, 7. Corvo, 15. McAmmond, 17. Heatley, 41. Redden. Zásahy brankářů: Brodeur 26/21 - Emery 30/26. Diváci: 15 512. Stav série: 0:1.
Západní konference - 1. zápas:
Detroit - San Jose 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Branky: 10. Matt Carle, 11. Grier. Dominik Hašek odchytal za Detroit 58,5 minuty, z 19 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 89,5 procenta. Zásahy brankářů: Hašek 19/17 – Nabokov 34/34 . Diváci: 18 712. Stav série: 0:1.

Reklama

Související témata: