Hlavní obsah

Nabokov předčil Haška, hokejisté San Jose se ujali vedení

Favorizovaný tým Detroitu se v prvním utkání semifinálové série Západní konference NHL nedokázal střelecky prosadit proti hostujícímu San Jose. Žraloci dokázali dvakrát během čtyřiadvaceti sekund překonat českého brankáře Dominika Haška v kleci Rudých křídel a ujali se vedení v sérii hrané na čtyři vítězná utkání.

Foto: REUTERS/Rebecca Cook

Brankář Jevgenij Nabokov (vlevo) oslavuje se střelcem druhé branky Mikem Grierem vítězství na ledě Detroitu.

Článek

Základním kamenem úspěchu San Jose byl hostující brankář Jevgenij Nabokov. Dvaatřicetiletý Kazach si na ledě Joe Louis Arény připsal páté čisté konto kariéry ve vyřazovací části soutěže díky čtyřiatřiceti úspěšným zákrokům. Spoluhráči mu v mnoha případech ale práci notně ušetřili, dokázali zblokovat osmnáct střel.

Pro černou práci ve skrumážích před brankou Detroitu citelně chyběl zraněný Švéd Tomas Holmström. „Začalo to naší první přesilovkou. Měli jsme hráče před brankou, ale nedokázali jsme puk skrze tu hradbu dostat,“ vykládal kouč poraženého týmu Mike Babcock po utkání.

Naopak domácí svojí chybou nabídli soupeři druhou branku do Haškovy svatyně, přesvědčili se tak, že ztrácet puk ve vlastní třetině se v play-off nevyplácí. Druhá branka v letošní vyřazovací části soutěže pro Mikea Griera patřila do kategorie šťastných. Puk se odrazil do jeho souboje s domácím obráncem Schneiderem, Grier spíše instinktivně napálil kus černé gumy na branku, a ten se po odrazu od tyče objevil za zády Haška.

„Podle mě ani pořádně nevěděl, co dělá,“ líčil situaci Hašek, který v utkání čelil devatenácti střeleckým pokusů, dvěma neúspěšně. „Prostě puk napálil, trefil tyč a od ní to šlo do branky. Byl to možná šťastný gól, ale takové padají když zbytečně ztratíte puk,“ dodala česká brankářská legenda.

Bing, beng, bum a bylo to tam

„Bylo to celé o vynikajícím forčekingu,“ vzpomínal na akci před svým gólem Grier. „Brown skvěle zapracoval u mantinelu, mně se podařilo vyvinout tlak na jejich obránce Schneidera a Rissmiller je přečíslil. A pak jsem měl také potřebnou dávku štěstí,“ dodal lakonicky. Střelec si byl také vědom důležitého příspěvku k vítězství od brankáře Nabokova: „Dělal jeden skvělý zákrok za druhým. Jsme všichni u vytržení z toho, jakým způsobem momentálně chytá.“

O první branku Žraloků se po rychlé kombinaci postaral střelou do odkryté části domácí branky Matt Carle. Z trestné lavice akci soupeře přihlížel nejlepší bek Detroitu Nicklas Lidström, který si odpykával trest za hákování kapitána San Jose Joe Thorntona. Ten vzápětí, opravdu po svém, popsal gólovou souhru: „Bing, beng, bum a bylo to tam.“

Detroitu se naopak hra v početních převahách příliš nedařila. Během tří výhod muže v poli během druhé třetiny domácí pouze čtyřikrát prověřili připraveného Nabokova. Po zisku dvougólového vedení se San Jose uchýlilo k poziční hře s důrazem na defenzívu. „Vedli jsme o dvě branky. I když jsme mohli dopředu ukázat něco víc, nebylo to potřeba,“ komentoval počínání svého týmu kapitán Thornton.

„Jakmile se některé útočné řadě nedařilo, předvedla se hned jiná. To je známka charakteru silného týmu,“ snažil se najít určující rozdíl mezi oběma týmy hrdina San Jose Nabokov.

Reklama

Související témata: