Hlavní obsah

Detroit i New Jersey srovnaly stav svých sérií

NEW YORK

Hokejisté Detroitu i New Jersey se po nepovedeném domácím začátku čtvrtfinálových sérií play-off NHL zvedli a druhý zápas před vlastními fanoušky vyhráli. New Jersey, do jejichž sestavy se vrátil jejich český kapitán Patrik Eliáš a asistencí se podílel na první brance zápasu, na rozhodující gól čekalo až do druhého prodloužení.

Článek

Detroit musel zápas se San Jose pracně otáčet. Už po 257 sekundách totiž prohrával 0:2 a vážně mu hrozilo, že ztratí i druhý domácí zápas, což by citelně oslabilo jeho šance na postup. Na špatném začátku nesl svůj díl viny český gólman Dominik Hašek. Za stavu 0:1 vyjel za branku pro puk, ale nahrál jej přímo na hůl Milana Michálka. Český útočník neváhal a bekhendem před branku vyzval ke gólu Thorntona. "Buďme upřímní, byl to příšerný start," uvedl kouč Mike Babcock.

Ale Haška v brance podržel. A vyplatilo se mu to. Dvaačtyřicetiletá legenda svůj tým ve druhé třetině za stavu 1:2 zachránila několika brilantními zákroky. Cheechooovu střelu, která mu propadla výstrojí, ještě stihl Hašek zastavit těsně před čarou. "Tenhle zákrok nám vyhrál zápas," prohlásil útočník Dan Cleary. A Hašek mu poklonu vrátil. "Důležité bylo, že jsme ve třetí třetině ubránili oslabení a ještě v něm dali gól," gratuloval střelci Clearymu.

Kouč Babcock zase vsadil na rituály a nechal si z McGillovy univerzity v Montrealu, kde hrál v 80. letech minulého století hokej za tamní Redmeny, poslat školní kravatu. "Redmeni vyhráli," smál se a ukazoval na kaštanovou kravatu s bílým erbem univerzity. Babcock rovněž vyměnil černý oblek, který měl při prohraném prvním zápase, za modrý. To mu zase poradila sestřenice z Toronta.

Po nachlazení se do sestavy Devils vrátil Patrik Eliáš a pomohl svému týmu k výhře

Radu by možná potřebovali i v Ottawě. Tu totiž pronásleduje letité prokletí, které nezlomila ani proti New Jersey. Nikdy totiž v play-off nevyhrála druhý zápas potom, co se v sérii ujala vedení 1:0. Prohrou v 2:3 ve druhém prodloužení si připsala už devátý neúspěšný pokus. V letos poprvé vyprodané hale Devils byli hosté rádi už za vyrovnávací gól, kterým si Heatley vynutil nastavení pouhých 26 sekund před koncem.

New Jersey pomohl k úspěchu kapitán Patrik Eliáš, jenž chyběl v prvním zápasu kvůli nachlazení. Tentokrát přesným pasem pomohl týmu zužitkovat první přesilovku v sérii po 103 vteřinách duelu.

Druhým pilířem se stal gólman Martin Brodeur, jenž po pěti laciných gólech v úvodním duelu už podruhé nechyboval. Ve svém 150. zápase v play-off NHL za sebou, což je rekord soutěže, si připsal 43 zákroků. "Když to vypadá, že je na tom nejhůř, vypne se k nejlepšímu výkonu," všiml si Jamie Langenbrunner, autor vítězného gólu z 82. minuty.

Možná Brodeurovi pomohla i nová výstroj, tu starou po nepovedeném zápase odložil. "Všechno mi sedělo skvěle: betony, lapačka, vyrážečka. Cítil jsem, že změnu potřebuju. Občas si s novou výstrojí připadáte větší," uvedl.

Výsledky - čtvrtfinále play-off NHL:
Východní konference - 2. zápas:
New Jersey - Ottawa 3:2 ve druhém prodl. (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 2. Gionta (Eliáš), 20. Brylin, 82. Langenbrunner - 25. Alfredsson, 60. Heatley. Zásahy brankářů: Brodeur 45/43 - Emery 33/30.  Diváci: 19 040. Stav série: 1:1.
Západní konference - 2. zápas:
Detroit  - San Jose 3:2 (1:2, 0:0, 2:0)
Branky: 18. Zetterberg, 42. Cleary, 59. Dacjuk - 1. Cheechoo, 5. Thornton (M. Michálek). Zásahy brankářů: Hašek 19/17 - Nabokov 22/19 . Diváci: 19 113. Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata: