Hlavní obsah

Detroit nepoložily ani dvě rychle inkasované branky

PRAHA

Vyrovnaný je stav čtvrtfinálové série play-off NHL mezi hokejisty Detroitu a San Jose. Druhý zápas byl však pro domácí Rudá Křídla mimořádně náročný - už v páté minutě totiž prohrávala 0:2. Ani za této situace domácí nesložili zbraně a nepříznivě se vyvíjející průběh utkání dokázali otočit.

Článek

Při druhé brance Žraloků z páté minuty neměl čisté svědomí český brankář ve službách Detroitu Dominik Hašek. Při pokusu o rozehrávku mimo svou svatyni namazal puk na hokejku Milanu Michálkovi, který jej okamžitě poslal před opuštěnou klec. Joe Thornton s poklidem poslal hosty do brzkého dvoubrankového vedení. „Oběma našim inkasovaným brankám předcházela zbytečná ztráta puku,“ rozčiloval se trenér Mike Babcock.

Detroitu trvalo celých třináct minut, než vyslal na brankáře Nabokova první střelu. Ke snížení stavu mu navíc pomohlo i štěstí. Henrik Zetterberg nahazoval puk před branku, ten se však otřel o brusle obránce McLarena, čímž úplně změnil směr a Nabokov již nestačil zareagovat.

Druhá třetina branku nepřinesla, a tak se Detroit musel hned od úvodu závěrečné části tlačit do útoku. „Věděli jsme, že to bude nesmírně důležitá část možná i celé série, proto jsme se na ni chtěli dobře soustředit,“ přiznal Zetterberg. Snaha se Rudým Křídlům brzy vyplatila. Ve 42. minutě tvrdě vypálil Daniel Cleary a Nabokov byl na jeho projektil krátký. „Hodně gólmanů v NHL chytá „butterfly“ stylem. To je případ i Nabokova. Když střílíte z takové dálky, dobře víte, že spodní část branky si brankář většinou pohlídá. Proto jsem se rozhodl pro střelu nahoru,“ uvedl po zápase Cleary.

Kouč Žraloků Wilson byl na své svěřence pořádně nahněvaný

Clearyho brance předcházela Ehrkoffova ztráta puku, což rozhněvalo kouče Žraloků Rona Wilsona. „Za tuto hloupou chybu zaplatil celý tým tím, že jsme zápas ztratili.“ Vítěznou branku pak vstřelil 84 sekund před závěrečnou sirénou Pavel Dacjuk. Ani v tomto případě nebyl Wilson se svými hráči příliš spokojen. „Na led jsem poslal ty nejzkušenější hráče, které mám. Očekával jsem, že ze sebe vydají o mnoho více. V zápasech play-off si prostě takovéto chyby nemůžete dovolit,“ lamentoval.

Právě v závěrečné části přišly velké chvíle Dominika Haška, který tak dal zapomenout na svou hrubku z úvodu zápasu. Vyznamenal se zejména při střele Cheechooa. „Tento zákrok nám dopomohl k výhře,“ ocenil spoluhráče Cleary. „Klíčem k vítězství bylo, že jsme ve třetí třetině dokázali ubránit několik oslabení a navrch ještě přidali dva góly,“ řekl Hašek.

Série se nyní přesouvá na led Žraloků. „Dobře si uvědomujeme, že doma se nám docela daří. Ale budeme muset předvést lepší výkon než v druhém zápase,“ dobře si uvědomuje útočník San Jose Mike Grier. Dá se tedy očekávat, že tato série bude ještě pořádně dlouhá. „Věděli jsme, že to nebude snadná série,“ dodal Bill Guerin.

Reklama

Související témata: