Hlavní obsah

Rangers zdolali Buffalo podruhé za sebou a vyrovnali

Hokejisté New Yorku Rangers využili i podruhé výhody domácího prostředí a vyrovnali stav čtvrtfinálové série play-off NHL s Buffalem na 2:2. V úterním duelu Rangers porazili díky brankám Jaromíra Jágra a Brendana Shanahana Sabres 2:1, za hosty skóroval Aleš Kotalík.

Článek

Jágr dostal svůj tým do vedení na začátku druhé třetiny a Shanahan potvrdil vedení domácích ve 49. minutě. Ani ne o minutu později ale snížil Kotalík a hosté převzali režii zápasu. Těsné vítězství Rangers zachránil brankář Henrik Lundqvist, který 17 sekund před koncem utkání zastavil na brankové čáře střelu Daniela Briera.

Nepřehledná situace postavila oba tábory do názorové rozepře. Stejně jako v minulém zápase se zápas na dlouho zastavil a videorozhodčí v Torontu zkoumal situaci z různých úhlů. Po pěti minutách nakonec pro nedostatečné důkazy dospěl k názoru, že puk po Brierově střele zblízka zastavil Lundqvist betonem předtím, než přešel brankovou čáru.

"Já jsem přesvědčený o tom, že to gól byl. Alespoň jeden záznam, který jsem viděl, mi dává za pravdu. Puk byl za čarou," uvedl na tiskové konferenci po zápase kouč Buffala Lindy Ruff.

Jistý si nebyl ani Lundqvist 

Šéf rozhodčích pro tuto sérii Bob Hall ale v prohlášení uvedl, že zřetelný obrázek puku v brance videozáznam neposkytuje, tudíž gól nemohl uznat. Ovšem i sám Lundqvist, který celou situaci zavinil ztrátou puku za brankou, byl na rozpacích. "Cítil jsem, že jsem nás tím zákrokem zachránil od gólu. Když jsem pak akci viděl ze záznamu, už jsem si tak jistý nebyl," přiznal.

V minulém zápase neuznali rozhodčí gól Karlu Rachůnkovi, neboť podle jejich názoru kotouč do branky kopl. Hráči Rangers se nakonec nehněvali, neboť stejně vyhráli. Nyní byla situace opačná. "Minule se sudí spletli. Ten gól Rangers měl platit. Snad, proboha, tentokrát rozhodli správně. Protože neuznat dva kritické góly za sebou, to by nebylo dobré," uvedl útočník Buffala Daniel Briere.

Jeho tým v třetí třetině našlápl k velkému tlaku, přestřílel domácí 11:4, ale vyrovnání se nedomohl. Především díky skvělému gólmanovi Lundqvistovi, který zmařil vyloženou šanci kanonýru Vanekovi. "Padesát minut jsme hráli dobře, konec zápasu byl ale bolehlav. Předváděli jsme příšerné věci, vyhráli jsme jen díky obrovskému štěstí," oddychl si po utkání Jágr.

Série se nyní stěhuje zpět do Buffala, kde Rangers oba úvodní zápasy prohráli. Na ledě Sabres se hraje v pátek, v neděli se pak oba soupeři opět představí v New Yorku.

Vancouver na hranici vyřazení

Krok od vyřazení jsou hokejisté Vancouveru, kteří ve čtvrtém střetnutí s Anaheimem neudrželi dvoubrankové vedení a prohráli na svém ledě 2:3 v prodloužení. Ducks vedou 3:1 na zápasy a potvrdit svůj postup do finále Západní konference budou moci na svém ledě ve čtvrtek.

"Úplně jsme přestali bruslit a dívali jsme se na ně," řekl rozezlený útočník Brendan Morrison. Fanoušci Vancouveru se se svými miláčky loučili máváním bílými kapesníčky, jako by tušili, že je v sezóně viděli naposled.

Play-off NHL - 2. kolo
Východní konference
New York Rangers - Buffalo 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: 21. Jágr (Rozsíval), 49. Shanahan - 50. Kotalík. Zásahy brankářů: Lundqvist 30/29 - Miller 28/26. Diváci: 18 200. Stav série: 2:2.
Západní konference
Vancouver - Anaheim 2:3 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)
Branky: 13. M. Näslund, 38. Morrison - 44. Pronger, 55. Selänne, 63. Moen. Zásahy brankářů: Luongo 30/27 - Giguere 26/24. Diváci: 18 630. Stav série: 1:3.

Reklama