Hlavní obsah

Lang se po pohovoru s kapitánem opět dočkal gólu

PRAHA/SAN JOSE

Časomíra v HP Pavilonu, domovském stánku hokejistů San Jose neúprosně odpočítávala poslední okamžiky čtvrtého duelu semifinále Západní konference a hokejisté Detroitu se marně snažili dobýt svatyni domácích, aby stáhli jednobrankový náskok domácích. Už se zdálo, že Žraloci cenné třetí vítězství ukořistí. Robert Lang ale rozhodl jinak.

Foto: detroitredwings.com

Robert Lang

Článek

Český forvard převzal v útočné třetině puk od Valtteriho Filppuly, nabruslil k levému kruhu a ostrou ranou propálil gólmana Jevgenije Nabokova. Čtyřiatřicet sekund před koncem normální hrací doby se Detroitu podařilo vyrovnat na 2:2. „Prostě jsem vypálil směrem k brance a puk prošel podél gólmana,“ popisoval Lang svou druhou trefu v letošním play-off.

Šestatřicetiletý litvínovský odchovanec se dočkal v sérii se San Jose teprve prvního bodu, jeho úder ale přišel v pravý čas. Možná k tomu přispěla i slova kapitána Nicklase Lidströma, který si vzal českého útočníka před utkáním stranou a promluvil mu do duše. „Jen jsem mu řekl, aby hrál pořád se vztyčenou hlavou a nepřestával tvrdě pracovat. Ujišťoval jsem ho, že se to vyplatí. A vidíte, stalo se,“ smál se po utkání švédský bek.

Rivetovo zaváhání dalo prostor

Langovi pomohlo zaváhání obránce Craiga Riveta, které mu dalo zlomek sekundy na přípravu střely. „Jako by nevěděl, co má dělat. Jestli hlídat přihrávku nebo mi jít do těla. To mi dalo trochu času a prostoru, abych si srovnal puk,“ líčil český útočník.

O vítězství Detroitu nakonec rozhodl v nastavení Mathieu Schneider, který při přesilovce zachytil na modré čáře vyhození Scotta Hannana, opřel se do puku a gólman San Jose se za lehce tečovanou střelou stačil jen ohlédnout. “Viděl jsem, že se bude snažit vyhodit. Bylo jasné, že vystřelí středem kluziště, tak jsem si tam počkal,“ vyprávěl spokojený Schneider.

Branku Detroitu hájil opět Dominik Hašek a na výhře svého týmu se podílel pětadvaceti úspěšnými zákroky. Český gólman měl pomalejší rozjezd, během prvních třiceti minut dvakrát inkasoval, ale pak svou branku neprodyšně uzavřel. „Bojovali jsme s nepřízní osudu už během sezóny a umíme se s takovými situacemi vyrovnat. I když nám trvalo šedesát minut, než jsme vyrovnali,“ prohlásil po utkání dvaačtyřicetiletý veterán.

Detroit tak i napodruhé stáhl náskok San Jose a série je vyrovnaná 2:2. Pátý zápas se hraje v sobotu na ledě Rudých křídel.

Reklama

Související témata: