Hlavní obsah

Hokejová federace IIHF se dohodla s NHL na znění nové smlouvy

MOSKVA

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) se v sobotu v Moskvě dohodla s představiteli zámořské NHL na znění nové smlouvy upravující podmínky odchodu hráčů z Evropy do zámoří. Čtyřletý kontrakt však musejí do úterý 8. května odsouhlasit jednotlivé federace sedmi evropských hokejových mocností.

Článek

Na rozdíl od posledního dvouletého kontraktu, který po této sezóně vyprší, by se mělo k nové dohodě připojit i Rusko. Předloni ruské kluby odmítly smlouvu uzavřít v naději, že získají mnohem vyšší odstupné při přímém jednání se zámořskými organizacemi.

Právě souhlas ruské a české strany je ale nejistý. "Návrh musí schválit Asociace profesionálních klubů," řekl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban českým novinářům po několikahodinovém jednání.

Perný víkend

Svazové pracovníky tak čeká perný víkend. Přibližně pětadvacetistránkový dokument rozešlou ještě v sobotu v noci e-mailem manažerům jednotlivých extraligových klubů a pokusí se zajistit i jeho český překlad. "Oproti poslední verzi tam jsou menší změny," uvedl Urban.

Aktuální návrh i nadále počítá s roční sumou 12,5 miliónu dolarů, kterou NHL převede ve dvou splátkách na konto IIHF. Odejít do zámoří by poté mohlo 60 hráčů, za dalších maximálně sedm hokejistů by poté kanadsko-americká strana zaplatila 200 000 dolarů.

Nejzásadnější ekonomickou změnou po dnešním jednání je změna pokut za hráče, kteří neodehrají po svém odchodu do NHL stanovený počet zápasů v sezoně. I nadále poté platí, že po prvním roce platnosti smlouvy od ní může jakákoli strana, i jednotlivá země, odstoupit. Poté by kontrakt automaticky skončil.

Reklama