Hlavní obsah

Druhými semifinalisty play-off NHL jsou hokejisté Ottawy

NEW YORK

Hokejisté New Jersey na své nedávné triumfy ve Stanleyově poháru z let 2000 a 2003 letos nenavážou. Tým českého kapitána Patrika Eliáše vypadl ve čtvrtfinále play-off s Ottawou po porážce 1:4 na zápasy. Rozhodla o tom sobotní domácí prohra 2:3, kterou zavinily tři branky ve druhé třetině, jimiž hosté otočili skóre. Před Ottawou postoupil do semifinále Anaheim, zbylé dvě série ještě pokračují.

Článek

Zástupci hlavního města Kanady čekali na výrazný úspěch deset let. Letos vyřadili Pittsburgh s vítězem produktivity Sidneym Crosbym a pak i New Jersey, za něž chytá nejúspěšnější brankář základní části Martin Brodeur. "V obou sériích jsme hráli neskutečně dobře. Už nejsme stejným týmem jako dřív, tihle kluci si víc věří," pochvaloval si generální manažer týmu John Muckler.

Před sezónou odmítl služby Dominika Haška, ale jeho dřívější náhradník Ray Emery podává takové výkony, že zatím Muckler nemusel litovat. Emeryho nerozhodila ani menší autonehoda, do níž se zapletl v pátek. Ve třetím zápase po sobě dovolil soupeři maximálně dva góly.

Přitom New Jersey bylo zvlášť v první třetině nesmírně aktivní, na střely vyhrálo 11:3. Jenže gól z převahy vytěžilo jediný, když Gomez dorazil do sítě Eliášovu střelu. Český útočník, který hrál s teplotami, kvůli nimž padla možnost jeho účasti na mistrovství světa v Moskvě, byl s deseti střelami suverénně nejpilnějším střelcem zápasu. Spálil ale také obrovskou šanci, když zblízka nedokázal překonat Emeryho lapačku.

Devils již potřetí za sebou nepřešli přes čtvrtfinále play-off

Ve druhé části hry stejně jako ostatní jen přihlížel smršti Ottawy, která vyslala za 20 minut na Brodeura nevídaných 19 střel. "Ale dostali jsme góly z akcí, které nevypadaly nebezpečně," řekl útočník John Madden. Možná tím narážel na mírnou Alfredssonovu střelu, jež proklouzla Brodeurovi mezi betony. Brankářská hvězda tak pustila třetí laciný gól v posledních dvou zápasech.

Po nejlepší základní části v životě, kdy vytvořil rekord soutěže se 48 výhrami ze 78 zápasů, pro něj přišel nečekaný obrat. "V play-off padlo hodně zvláštních gólů. Někdy ale ani váš nejlepší výkon nestačí," posteskl si Brodeur. Vyřazení shodou okolností připadlo na den jeho 35. narozenin.

Devils se už potřetí za sebou nedostali přes čtvrtfinále play-off. Generálnímu manažerovi Lou Lamoriellovi nevyšel tah se změnou na trenérském postu, kde na play-off sám nahradil Clauda Juliena, jehož nečekaně odvolal těsně před koncem základní části. S novým koučem už bude tým hrát rovněž v nové hale, neboť Devils se stěhují z East Rutherfordu do Newarku.

Detroitu pomohla k výhře hrubka gólmana Nabokova

Detroitu maximálně pomohly jeho evropské posily. O čtyři branky v síti San Jose se postarali Švédové Zetterberg, Johansson a Holmström a Rus Dacjuk. Za poražené se trefil Němec Goc. Detroitu tak k postupu do semifinále chybí jediná výhra. Nad všechny střelce ale možná čněl jiný Evropan, Dominik Hašek, který po brzkém gólu pochytal všech ostatních 23 střel. "Je psychicky silný. Díky němu jsme pořád ve hře, protože dokáže branku prostě zamknout," uvedl kouč Detroitu Mike Babcock.

V zápase se musel vyrovnat se ztrátou elitního zadáka Schneidera, který si v první třetině zlomil zápěstí a skončila pro něj sezóna. Detroit tak většinu duelu hrál jen s pěti obránci. K výhře mu pomohla chyba gólmana San Jose Nabokova. Ruský brankář ve snaze zabránit Dacjukovu nájezdu vyjel až téměř k modré čáře, ale při pokusu odpálit puk do bezpečí trefil pouze útočníkovu hokejku a pro Dacjuka už nebyl problém trefit prázdnou branku.

Východní konference - 5. zápas:
New Jersey - Ottawa 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)
Branky: 7. a 60. Gomez (na první Eliáš) - 26. Vermette, 33. Spezza, 38. Alfredsson. Zásahy brankářů: Brodeur 24/21 – Emery 29/27. Diváci: 19 040. Konečný stav série: 1:4.
Západní konference - 5. zápas:
Detroit - San Jose 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Branky: 24. Zetterberg, 37. Dacjuk, 44. Samuelsson, 47. Holmström - 5. Goc. Zásahy brankářů: Hašek 24/23 - Nabokov 33/29 . Diváci: 19 937. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články