Hlavní obsah

Jágrův gól vyřazení Rangers nezabránil

NEW YORK

Čekání Jaromíra Jágra na třetí triumf v hokejovém Stanley Cupu se z nynějších patnácti let zase nejméně o rok protáhne. Český útočník musel v neděli strávit vyřazení New York Rangers ve čtvrtfinále play-off s Buffalem. Po domácí prohře 4:5 podlehl jeho tým v sérii 2:4 na zápasy.

Článek

Buffalo si tak poradilo po Islanders i s druhým newyorským týmem a po roce se znovu probojovalo mezi elitní čtyřku klubů NHL. O postup do finále se utká s Ottawou.

Rangers sice doma vedli, ale zápas ztratili ve druhé třetině, v níž během necelých deseti minut dostali čtyři góly. Pak sice mocně dotahovali, Jágr snížil na 3:4, ale Němec Hecht pět minut před koncem svým druhým gólem v zápase vrátil hostům znovu dvoubrankové vedení.

Nylander ještě stihl odpovědět, ale vyrovnat už Rangers nezvládli. Poprvé v letošním play-off tak doma neuspěli, zrovna v tu nejméně vhodnou chvíli. Nic jim nebyly platné ani tři gólové nahrávky Martina Straky, který údajně hraje už několik týdnů s natrženým bicepsem, ani dvě Karla Rachůnka.

Série se nejspíš zlomila už v předchozím zápasu, v němž Buffalo doma odvrátilo prohru 7,7 vteřiny před koncem. Rangers by tak domů odjížděli za vedení 3:2. "Obrovská prohra," vrátil se k momentu gólman Henrik Lundqvist. Takhle z toho vytěžil jejich soupeř. Podle poražených měl spoustu štěstí. "Tři ze čtyř jejich dnešních gólů byly takové divné odrazy," posteskl si Lundqvist. "Je těžké si připustit, že sezóna skončila, měli jsme dobrý tým," doplnil.

Smutek dolehl i na Jágra, jemuž po zápase nebylo do řeči a s reportéry se podělil jen o pár vět. "Neprohráli jsme, prostě jsme jim to darovali," hlesl. Poukazoval tím na fakt, že hráči Buffala chodili snadno do přečíslení. Jedno, které vedlo k prvnímu gólu Sabres, jim svou pomalou jízdou na střídačku věnoval i Jágr. "Mají skvělý tým, ale lepší než my nebyli," mínil.

Renney chválil Jágra 

Kouč Tom Renney si příspěvek svého kapitána nemohl vynachválit. "Jágr byl excelentní. Udělal všechno, co si jen trenér dokáže představit. To, jak na sebe na této úrovni vzal veškerou zodpovědnost, je příklad pro ostatní," vyložil Renney.

Buffalo už sérii zdánlivě pomalu ztrácelo. Z vedení 2:0 na zápasy málem prohrávalo 2:3. Od třetí třetiny druhého utkání jen dotahovalo náskok soupeře. Zvedl jej až tah kouče Lindyho Ruffa. Ten posílal proti Jágrově řadě trojici Zubrus, Stafford, Hecht, která nejen zvládla své obranné povinnosti, ale ještě dala dva góly. Oba vsítil Hecht, kterého dostatek prostoru na ledě probral a Němec se dočkal první branky v letošním play-off. "To čekání bylo skličující. Ale nemyslel jsem na to, možná i díky tomu jsem se trefil," přemítal Hecht.

Společně s ostatními má teď šanci napravit loňské smolné vyřazení ve finále konference od Caroliny. Buffalo tehdy promrhalo vedení ve třetí třetině sedmého zápasu. "Myslel jsem na to celý rok. Je skvělé být zpátky tam, kam patříme," řekl k postupu Ryan Miller, podle odborníků nejlepší gólman v celé lize.

S Ottawou se dá očekávat tuhý boj, a to nejen pro to, že oba kluby jsou rivaly ze Severovýchodní divize. V únoru se hráči příštích soupeřů šeredně poprali po likvidačním zákroku na Chrise Druryho. V následné bitce, největší v celé této sezóně, udělili rozhodčí 100 trestných minut.

Výsledek - čtvrtfinále play-off:
Východní konference - 6. zápas:
New York Rangers - Buffalo Sabres 4:5 (1:0, 1:4, 2:1)
Branky: 18. a 58. Nylander (na obě Straka, na druhou Rozsíval), 25. Mara (Rachůnek), 46. Jágr (Straka, Rachůnek) - 28. a 55. Hecht, 22. Kalinin (Kotalík), 23. Pominville, 32. Drury. Zásahy brankářů: Lundqvist 29/24 - Miller 36/32. Diváci: 18 200. Konečný stav série: 2:4.

Reklama