Hlavní obsah

Evropské velmoci ratifikovaly smlouvu s NHL, Rusko se nepřipojilo

MOSKVA

Evropské hokejové velmoci oficiálně potvrdily svůj souhlas s novou čtyřletou smlouvu mezi mezinárodní federací IIHF a NHL, která upravuje podmínky odchodu hráčů do kanadsko-americké soutěže. Stejně jako v posledních dvou letech se k ní však nepřipojilo Rusko. Prezident IIHF René Fasel a šéf Ruského hokejového svazu Vladislav Treťjak to ve středu oznámili na tiskové konferenci v Moskvě.

Foto: rushockey.com

Jevgenij Malkin v dresu Magnitogorsku

Článek

"Letos smlouvu nepodepíšeme, ale rádi se připojíme v budoucnosti, až dojde k lepší dohodě," prohlásil Treťjak. "Když my respektujeme smlouvy zámořských týmů s hráči, proč by oni neměli respektovat ty naše? Brzy budeme mít v Rusku zákon, který hokejistům neumožní odcházet do NHL, jak se jim zachce," dodal někdejší slavný brankář.

Podle dosavadních zákonů totiž stačilo, aby hráč dal klubu vědět dva týdny před tím, než s ním ukončil smlouvu. "Taková pravidla možná fungují u zedníků, elektrikářů a instalatérů. Už nedovolíme, aby nám za pakatel odcházeli do NHL hráči, jejichž cena je několik miliónů. Almužny nechceme," přidal Treťjak.

Miliónoví Ovečkin s Malkinem

Podle dřívější dohody dostal evropský klub při odchodu hráče do NHL kompenzaci 200 tisíc dolarů plus případné pokuty ve chvíli, kdy neodehraje stanovený počet utkání v NHL. "A cena takových hráčů jako je Ovečkin s Malkinem, je minimálně milión dolarů," prohlásil Treťjak.

Rusku vadí, že nová smlouva se prakticky neliší od té předchozí, kterou před dvěma lety Rusko také nepodepsalo. "Navrhovali jsme, aby se cena hráče určila podle jeho kvality, postavení na draftu, věku a počtu odehraných zápasů za reprezentaci. Většina svazů ale byla proti," reagoval Fasel. V ten moment by totiž za řadu hokejistů dostaly kluby podstatně nižší kompenzaci.

Původní návrh nové čtyřleté smlouvy mezi NHL a IIHF počítal s tím, že zámořská strana "pošle" do Evropy 12,5 miliónu dolarů za 60 hráčů a za dalších sedm 200 000 dolarů. Při absenci ruské strany by to podle dřívějších informací mělo být devět milionů při plánovaném odchodu 45 hráčů. I nadále platí, že po roce mohou každá strana i jednotlivé země od smlouvy odstoupit.

Reklama

Související témata: