Hlavní obsah

Eliáš žaluje své bývalé agenty o milióny dolarů

NEW YORK

Patrik Eliáš žaluje ve Spojených státech své bývalé agenty Marka Gandlera a Todda Diamonda o milióny dolarů. Útočník New Jersey podal u federálního soudu žalobu pro podvod, zpronevěru, porušení smlouvy a svěřených povinností a federálního zákona.

Foto: PRÁVO/Radek Malina

Patrik Eliáš

Článek

Podle magazínu The Hockey News Gandler s Diamondem z agentury ISA přesvědčili Eliáše, aby investoval do dvou restaurací, jedné v New Yorku, druhé v Chicagu. Jenže ve skutečnosti dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru vložil peníze do firem, které oba agenti řídili. Do případu je prý zapleten i hráčův český spolupracovník Martin Stloukal.

Celá záležitost připomíná podobnou kauzu, v níž nedávno přišel fotbalista Pavel Nedvěd o desítky miliónů korun. Záložník Juventusu si však nakonec se svými zástupci nesrovnalosti vyjasnil.

V Eliášově případě jde o několikanásobně vyšší sumy. Podvody se prý staly v Americe, i v Čechách. Tady si hokejista před lety založil běžný účet u HVB Banky a údajně na něj vložil milión dolarů (po velkém poklesu dolaru nyní asi 21 miliónů korun). Stloukal, zástupce ISA pro Českou republiku a Slovensko, údajně dostal oprávnění z konta čerpat a dva roky nato z něj bez udání důvodu vybral 600 tisíc dolarů (nyní asi 12,6 miliónu korun).

Agenti se Eliášovu nařčení brání

"I přes opakované výzvy k plnému účetnictví, ISA a Stloukal odmítli vykázat důvody, proč částka chybí," uvedli Eliášovi právníci v prohlášení, které zaslali do redakce The Hockey News. Před sedmi lety navíc hokejista údajně na Diamondovu radu investoval 30 miliónů dolarů do životní pojistky s výnosem 2,5 miliónu dolarů do pěti let. "Ale poradil mu to buď z nevědomosti, nebo s úmyslem podvodu, aby získal peníze či jiný prospěch," uvádí se v žalobě.

Agenti se nařčení brání. "Eliášova žaloba proti mně, mému partnerovi a mé společnosti je naprosto neopodstatněná," tvrdí Gandler. "Vypadá to jako pokus vyhnout se tomu, aby nám platil po letech našich služeb. Je nanejvýš nešťastné, že se o to snaží touhle cestou," uvedl Gandler ve svém stanovisku. Eliáš se s oběma zámořskými agenty rozešel před lety, od loňského května jej zastupuje Allan Walsh.

Momentálně rodák z Třebíče nespolupracuje ani se Stloukalem. "Už jsme spolu nemluvili nejméně rok a půl. Byli jsme nejlepší kamarádi. Takový je život," řekl v sobotu Stloukal ČTK. O žalobě i článku v The Hockey News věděl. "Informaci mám z noci. Vše má v rukách agentura a její právníci," řekl Stloukal, který se podle všeho rozešel s Eliášem po jeho roce stráveném v Evropě při výluce kanadsko-americké soutěže.

Reklama