Hlavní obsah

Roy zklamal fanoušky Ottawy už po devíti vteřinách

OTTAWA

Měla to být oslava postupu hokejistů Ottawy do finále Stanleyova poháru. Jenže natěšení fanoušci v hale Scotiabank Place se ani nestačili usadit na svá místa a už jejich nadšení zchladil jeden z nejrychlejších gólů v historii celé NHL. Útočník Buffala Derek Roy ve čtvrtém utkání finále Východní konference překonal domácího brankáře Raye Emeryho už po devíti vteřinách a zadělal na konečné vítězství hostů 3:2.

Článek

Úvodní buly zápasu vyhrál domácí Mike Fisher a posunul puk na Andreje Meszároše. Ten posílal přihrávku dopředu, jenže puk cestou tečoval brusli hostujícího Roye a doputoval k jeho spoluhráči Drurymu přejíždějícímu zrovna modrou čáru. Ten jej okamžitě poslal před branku najetému Royovi, jenž se nemýlil. Časomíra ukrojila jen devět vteřin z hrací doby.

Byla to nejrychlejší branka v historii Buffala Sabres v play-off, dosud držel rekord Henrik Tallinder skórující loni rovněž proti Ottawě po 33 vteřinách. Absolutní rekord play-off NHL však nepadl, ten stále drží Don Kozak z Los Angeles, který dokázal v dubnu roku 1977 vstřelit Bostonu gól už po šesti vteřinách hry. Rychlejší než Roy byli i ve stejném roce Bob Gainey, Terry Murray v roce 1981 a Stan Smyl o rok později.

Tři centři si spolu rozuměli

"Nevím, jak moc nejrychlejší ten můj gól byl, ale pro nás byl ohromný. Myslím, že to pořádně nastartovalo našeho vítězného ducha," tvrdil po zápase Derek Roy. Čtyřiadvacetiletý útočník navíc ukončil gólový půst Buffala, ten trval 85 minut a třináct vteřin od branky Briera ve druhém utkání série.

Trenérovi Buffala Lindy Ruffovi navíc vyšel tah se složením nového útoku se třemi středními útočníky. Trio Chris Drury, Roy, a Tim Connolly zařídilo dvě branky. "Nemáme žádný magický recept. Bylo prostě třeba tvrdě pracovat a jít za vítězstvím. To se tentokrát povedlo," tvrdil Ruff.

Reklama

Související témata: