Hlavní obsah

Jackman dostal konečně šanci a hned z první střely překonal Haška

ANAHEIM

Osmadvacetiletý obránce Ric Jackman hraje v NHL už sedmou sezónu, ale zatím nikdy neokusil zápas play-off. Dočkal se až v noci na pátek, kdy jej Anaheim nasadil do čtvrtého utkání finále Západní konference proti Detroitu místo potrestaného Chrise Prongera. A debut mu vyšel parádně, hned svou první střelou překonal jednoho z nejlepších gólmanů celé soutěže Dominika Haška.

Článek

Jedna z hvězd hokejistů Anaheimu Chris Pronger dostal distanc na jeden zápas za ošklivý zákrok na Tomase Holmströma z Detroitu ve třetím utkání série a trenér Randy Carlyle musel řešit, kdo zabere jeho místo. Rozhodoval se mezi nováčkem Aaronem Romem a zkušeným Jackmanem, který nakonec dostal přednost pro své ofenzivní schopnosti.

Ty předvedl v plné kráse ve dvanácté minutě utkání, kdy byl Detroit potrestán za příliš mnoho hráčů na ledě. Anaheim hrál první přesilovou hru zápasu, přičemž z  šestnácti početních výhod v předchozích třech zápasech nevyužil ani jednu. Tentokrát to ale vyšlo, Jackman si najel k odraženému puku a dělovkou z prostoru mezi kruhy prostřelil Haška.

Z Jackmana měl radost i Giguere

"Když nehrajete, je to frustrující. Ale tvrdě jsem pracoval a zůstával připraven, až mě zavolají," řekl pro deník Los Angeles Times Jackman, který byl do Anaheimu vyměněn v lednu z Floridy. Za Kačery pak odehrál v základní části 24 utkání, z play-off jej pak ale vyřadily potíže se zády.

"Jsem si jistý, že Jackman byl trochu nervózní, nicméně nakonec vstřelil důležitý gól. Jsem šťastný i za něj," řekl brankář Anaheimu Jean-Sebastien Giguere. "Všech šest obránců makalo jako skupina a každý odvedl skvělou práci. Máme tu několik mladých hráčů a pro nikoho z nich to nebylo jednoduché," dodal pak k absenci lídra Chrise Prongera.

Jeho protějšek Dominik Hašek po zápase litoval, že jeho spoluhráči nedokázali absence zkušeného obránce využít. "Bohužel to nevyšlo. Hrát bez Prongera bylo pro ně zřejmě ještě o to víc motivující," tvrdil český gólman, který inkasoval jen v první třetině tři branky. Tolik gólů v jedné třetině zápasu play-off přitom dostal naposledy před osmi lety.

Reklama

Související témata:
Hugh Jackman