Hlavní obsah

Hokejisté Ottawy jsou poprvé ve finále Stanleyova poháru

BUFFALO

Hokejisté Ottawy slaví historický úspěch. V pátém utkání semifinále play-off NHL zvítězili na ledě Buffala 3:2 v prodloužení, sérii celkově vyhráli 4:1 na zápasy a poprvé v historii se probojovali do finále Stanleyova poháru. V něm se postaví proti lepšímu z dvojice Detroit - Anaheim. Finálová série Západní konference je po čtyřech utkáních nerozhodná 2:2.

Článek

Do sobotního duelu přitom lépe vykročili domácí. Gólman Senátorů Ray Emery v páté minutě druhé třetiny za svou brankou špatně rozehrál, útočník Sabres Daniel Briere poslal puk Jochenu Hechtovi a ten pohodlně otevřel gólový účet zápasu.

Pak už ale začala úřadovat elitní formace hostů ve složení Dany Heatley, Jason Spezza, Daniel Alfredsson, která se ještě do konce druhé části postarala o obrat skóre trefami Heatleyho a Spezzy v rozmezí necelých čtyř minut.

Šavle odpověděly krátce po polovině třetího dějství, když v přesilovce vyrovnal Maxim Afinogenov. Brierova střela se od tyčky odrazila přímo k ruskému rychlíkovi, a pro toho už nebyl problém poslat puk do sítě.

Prodloužení mohl již po třech minutách ukončit Spezza. Gólman Buffala Ryan Miller však předvedl další ze svých vynikajících zákroků a do střely kanadského útočníka, který již zvedal ruce nad hlavu, vložil na poslední chvíli hokejku.

Spezza: Vstřelit rozhodující gól si Alfredsson zasloužil

Rozhodnutí přišlo o několik minut později. Alfredsson dostal od Heatleyho přihrávku do jízdy, neohroženě se pustil mezi tři domácí hokejisty a zpoza obránce Sabres Briana Campbella uzavřel skóre na 3:2 pro Ottawu.

Ihned poté se na něho sesypali spoluhráči a propukly postupové oslavy Senátorů. "Je to neskutečný pocit," radoval se po utkání Alfredsson. "Tvrdě jsme dřeli, abychom se dostali až sem. Buffalo respektujeme, myslím, že měli parádní rok. Prostě nás potkali v nepravý čas," dodal ottawský kapitán.

Pro Alfredssona, který v kanadském celku strávil celou svou zámořskou kariéru, je postup životním úspěchem. To, že o premiérové účasti Senátorů ve finále Stanleyova poháru rozhodl právě švédský veterán, je podle médií více než symbolické. "Co víc říct o Alfim (Alfredssonovi)? Celou dobu nás vedl, takže vstřelit vítězný gól si naprosto zasloužil," řekl novinářům Spezza.

Briere: Věřil jsem, že tenhle rok je náš

Ottawa Buffalu vrátila loňské vyřazení v druhém kole play-off, Sabres naopak stejně jako v minulé sezóně nepřešli přes konferenční finále. V posledním ročníku je zastavil pozdější šampion z Caroliny. "Ještě potřebujeme o trochu vyrůst," komentoval vyřazení nejlepšího mužstva základní části kouč Šavlí Lindy Ruff.

Z hráčů Buffala, které se od počátku sezóny netajilo nejvyššími ambicemi, vyzařovalo velké zklamání. "Je hodně těžké to přijmout," svěřil se po utkání Briere. "Věřil jsem, že tohle je náš rok. Nedotáhli jsme to do konce," dodal devětadvacetiletý útočník.

Senátoři oproti tomu do sezóny nevstoupili zrovna nejlépe, postupem času se však dostávali do formy a jejich výkony se neustále zlepšovaly. "Skvělý pocit. Jsem hrozně šťastný, zvlášť kvůli klukům. Kvůli tomu, kam až se dostali po tom začátku sezóny," prohlásil spokojený trenér Ottawy Bryan Murray. "Myslím, že není žádným tajemstvím, že máme hodně dobrý tým," dodal sebevědomě brankář Emery.

Ve finále se Ottawa utká s lepším z dvojice Detroit - Anaheim

Šance na zisk Stanleyova poháru se tak rozplynula pro dva české hráče hájící barvy Buffala: obránce Jaroslava Špačka a útočníka Aleše Kotalíka. Dres Ottawy žádný český hokejista neobléká.

Senátorům teď nezbývá než čekat na svého dalšího soupeře, který vzejde z dvojice Detroit - Anaheim. Finálová série Západní konference je po čtyřech zápasech nerozhodná 2:2, páté střetnutí je na programu dnes v Detroitu.

Semifinále play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Buffalo - Ottawa 2:3 v prodl. (0:0, 1:2, 1:0 - 0:1)
Branky: 25. Hecht, 51. Afinogenov - 36. Heatley, 40. Spezza, 70. Alfredsson. Zásahy brankářů: Miller 25/22 – Emery 29/27 Diváci: 18.690. Konečný stav série: 1:4.

Reklama

Související témata: