Hlavní obsah

Nastoupit proti Ottawě je pro Haška velká motivace

DETROIT

Hokejový brankář Dominik Hašek opět NHL dokazuje, že když je zdravý, nemá mezi brankářskými esy mnoho konkurentů. V letošním play-off se drží s průměrem 1,67 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 92,8 procenta v popředí statistik. O to větší motivaci má 42letý Hašek dostat se do finále Stanley Cupu, kde je prvním známým finalistou Ottawa. Tým, který mu loni odmítl dát druhou šanci.

Článek

V Ottawě, jeho předchozím působišti, se Haškovi sice dařilo, ale kvůli zranění nemohl týmu pomoci v závěru sezóny 2005/06 a především v play-off. A přestože olympijský vítěz z Nagana souhlasil pro další ročník se základním platem pouhých 500 tisíc dolarů s možným bonusovým navýšením v závislosti na výkonech a výsledcích týmu, klub už s ním odmítl dál počítat.

Ottawa se tehdy dohodla raději se Švýcarem Martinem Gerberem a na pozici jedničky dala přednost Haškovu náhradníkovi Rayovi Emerymu. Hašek pak našel cestu zpět do Detroitu, kde dvě sezóny před ottawským angažmá působil. Ta druhá sice čítala všehovšudy 14 zápasů, ale vedení Red Wings si dobře pamatovalo Haškův postoj k situaci, kdy musel po zranění třísla velmi předčasně a nedobrovolně ukončit sezónu.

Jeho návrat nebyl o penězích, tvrdí GM Detroitu Holland

"Seděl jsem tehdy u trenérů a vešel Dominik. Bral tehdy šest miliónů a najednou řekl, že když nemůže dál hrát, tak už mu nemusíme dál nic platit. To mě zarazilo, protože si zjevně nedělal legraci. Byl úplně vážný," vzpomíná generální manažer Ken Holland. Podle něho ušetřil tehdy Detroit zásluhou tohoto Haškova gesta tři milióny dolarů. "Prostě jen řekl 'nejsem tady kvůli penězům'. A my jsme mu od té chvíle opravdu nevyplatili ani jediný cent. Těžko by člověk našel jiného profesionálního sportovce, který by udělal něco takového," dodal Holland.

Podobné to bylo také s Haškovým návratem. Jako volný hráč byl spokojený se smlouvou na základní plat 750 tisíc dolarů a bonusy přesahujícími milión dolarů v případě úspěchu v play-off. "Platíme ho jako hráče z farmy," řekl Holland. "Sám nám tehdy říkal, že za 750 tisíc bude hrát, protože jeho návrat není o penězích. A když říká, že to není o penězích, tak říká pravdu," prohlásil.

Reklama

Související témata: