Hlavní obsah

Pronger má opět po roce šanci bojovat o první Stanley Cup

ANAHEIM

Kanadský hokejový obránce Chris Pronger z Anaheimu Ducks si opět po roce zahraje o slavný Stanleyův pohár, který se mu dosud nepodařilo získat. Na úspěšném tažení Kačerů v play-off NHL má Pronger velký podíl, paradoxně však finálovou vstupenkou vypomohl také bývalému zaměstnavateli z Edmontonu, kde je veřejným nepřítelem číslo jedna.

Článek

Dvaatřicetiletý Pronger je vlastníkem mnoha individuálních ocenění i medailí za úspěšná vystoupení s reprezentačním týmem, na splnění snu o dobytí Stanleyova poháru však stále čeká. Držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce soutěže za rok 2000 se mu nejvíce přiblížil v loňském roce, kdy ještě v dresu Edmontonu ochutnal atmosféru finále proti Carolině, ale ta mu výrazně zhořkla po těsné prohře 3:4 na zápasy. Jeden primát si tehdy přesto připsal, když v úvodním souboji jako první hráč v historii proměnil ve finále trestné střílení.

I tak bylo finále pro Olejáře obrovským a nečekaným úspěchem, zvlášť po mnoha hubených letech, v nichž se klub často ani neprobojoval do vyřazovacích bitev. A Prongerův podíl byl nezanedbatelný: v základní části si v 80 odehraných utkáních připsal 56 bodů za 12 branek a 44 asistencí, v play-off přidal v 24 zápasech 21 bodů díky pěti gólům a 16 finálním přihrávkám. Stejně jako letos strávil na ledě v průměru více než polovinu základní hrací doby a byl tak herně nejvytíženějším hráčem v poli ze všech.

Z Edmontonu jej prý vyštvala manželka

Na počátku července byl ontarijský rodák na vlastní žádost vyměněn do Anaheimu za Joffreyho Lupula, Ladislava Šmída, právo první volby v letošním draftu, druhé volby v draftu 2008 a také právo volby v prvním kole draftu 2008 v závislosti na tom, zda se Kačerům podaří do tří let od Prongerova přestupu postoupit do finále: to dokázali již v první sezóně.

Svou prosbu o přestup tehdy Pronger vysvětloval osobními a rodinnými důvody. Zámořská média však měla svou verzi, podle níž za vším stála obráncova manželka Lauren, která údajně nebyla v Edmontonu šťastná. "Je jedním ze tří nejlepších obránců na světě, ale přesto cítíme, že tento trejd může našemu klubu pomoci," řekl tehdy Kevin Prendergast, jeden z nejvyšších představitelů Oilers.

Pronger zatím rozhodně nezklamal

V novém působišti vyztužil Pronger již tak pevnou obranu s lídrem Scottem Niedermayerem, s nímž hrál společně již na olympijských turnajích 2002 a 2006. "Hráči takového kalibru nejsou k mání příliš často. Zvlášť když jsou stále v nejlepších letech své kariéry," pochvaloval si po uzavření transakce generální manažer Anaheimu Brian Burke, přestože věděl, že Pronger má před sebou ještě čtyři roky kontraktu s platem 6,25 miliónu dolarů ročně.

Téměř dvoumetrový bek ho však ani v nejmenším nezklamal. Na ledě pobývá při všech důležitých momentech, kdy ho trenér Randy Carlyle potřebuje, a po základní části, v níž kvůli dvěma zraněním sehrál jen 66 duelů, ale stihl zaznamenat 59 bodů díky 13 přesným zásahům a 46 asistencím, si vede výtečně i v play-off. V něm zasáhl do 15 zápasů s bilancí 14 bodů za tři góly a 11 přihrávek. Jedinou kaňkou na jeho vystoupení byl jednozápasový trest pro čtvrté utkání semifinálové série proti Detroitu za hrubý faul na Tomase Holmströma.

Reklama

Související témata: