Hlavní obsah

Hašek: Než se rozletíme, navštívíme Cheliosův bar

Dominik Hašek sahal ve dvaačtyřiceti letech po finále Stanleyova poháru, nakonec se ale jeho Detroit musel sklonit před Anaheimem. Z českého gólmana pomalu vyprchává zklamání, chystá rozlučku se spoluhráči a příští sezónu neřeší. „Teď, pár dnů po posledním zápase, je předčasné o tom mluvit. Potřebuji minimálně pár týdnů,“ říká Hašek v rozhovoru pro Právo.

Foto: REUTERS/Patrick Price

Brankář Detroitu Dominik Hašek (vlevo).

Článek

Už jste zahnal první zklamání po vyřazení v semifinále Stanleyova poháru?

Zklamání je vždycky nejhorší hned po zápase.Teď už to je přece jen trochu lepší.

Co vám po konci série s Anaheimem řekl syn Michal? Mrzelo ho to hodně?

Zatím jsme o tom spolu nemluvili. Že ho to mrzelo,. ale vůbec nepochybuji.

Dá se ten trpký pocit z vyřazení k něčemu ve vaší kariéře přirovnat?

(pousměje se) Já jsem v play-off neprohrál vlastně už od roku 2001.Tehdy jsme s Buffalem ve 2. kole vypadli s Pittsburghem. Tenkrát to, myslím, bolelo hodně podobně.

Nevyvažují to trochu vesměs nadšené názory na vaše výkony v celém ročníku?

Když prohrajete poslední zápas sezóny, tak na to, co bylo před tím, moc myslet nechcete. Ale určitě to postupně bude lepší.

V play-off jste v gólmanských soubojích v sérii s Calgary předčil Fina Kiprusoffa, se San Jose zase Rusa Nabokova, byl anaheimský Giguere oproti nim lepší?

Anaheim měl určitě lepší obranu než naši dva předešlí soupeři. Pro naše útočníky nebylo lehké se přes jejich beky dostat. Jinak Giguere chytal výborně především v pátém zápase, ve kterém jsme prohráli v prodloužení.

Hodně branek jste inkasoval z dorážek, nevyčítáte v tomhle směru něco obráncům, že nedokázali otupit důraz anaheimské ofenzívy?

Těžko říct, kdy a co jsme v některých situacích mohli udělat lépe.Taky je třeba připomenout, že nám pro zranění chyběli dva z našich čtyř nejlepších obránců. To v podobných chvílích je samozřejmě taky znát.

Cítil jste v Detroitu podobnou energii jako při tažení za Stanley cupem v roce 2002?

Ano, energie byla velice podobná. Samozřejmě byly i horší zápasy, ale většinou jsme hráli ve vynikajícím nasazení.

Měl jste po celou sezónu stoprocentní podporu managementu i spoluhráčů?

Vztahy byly výborné. Těžko k tomu něco dodávat.

Jak byste charakterizoval kouče Mikea Babcocka? Někteří čeští hokejisté si s ním, ještě když působil v Anaheimu, moc nepadli do oka.

Nemůžu říct, že bych s ním měl za celou sezónu nějaký problém.

V Česku je zvykem si po konci sezóny se spoluhráči sednout a vyříkat si někde u piva věci, které se za rok nakupily. Byli jste s mužstvem na nějaké rozlučkové akci?

Po zápase jsme si dali společně večeři a pak většina z nás seděla ještě dlouho do noci. Než se všichni rozletíme domů, chystáme se v Detroitu ještě společně do baru k Chelimu (spoluhráč Chris Chelios – pozn. aut.)

Bylo těžké držet se celý ročník psychicky nahoře, když zlé jazyky tvrdily, že se stejně zase zraníte a v play-off chytat nebudete?

Vlastně jsem s tím počítal a vůbec mi to nevadilo.

A co otázky týkající se vašeho věku, na které jste v průběhu sezóny musel neustále reagovat? Čelili jste jim s pětačtyřicetiletým Cheliosem často?

Musel jsem na to odpovídat minimálně jednou týdně. Já z toho měl celkem legraci a vždycky jsem novináře odkázal ještě na Cheliho, ať se zeptají taky jeho (směje se).

Nedávno jste řekl, že se při zápase rád díváte na fanoušky. Jsou ti detroitští v něčem výjimeční?

Ne, to bylo trochu jinak. Většinou se před začátkem třetiny, když si na brance upravuji rukavice, podívám na lidi. A když u někoho vidím v očích nadšení, tak mu rád zamávám a zasměju se. Na člověka to pak přenese dobrou energii a mám ještě větší chuť do zápasu.

Budete vůbec sledovat finále mezi Anaheimem a Ottawou?

Určitě se na pár zápasů podívám, i když by člověk daleko raději byl na ledě. Tipovat si ale v žádném případě netroufnu. Ottawa má mimořádnou formu, Anaheim je podle mě lepší ve hře zezadu.

Jste s někým z Ottawy, kde jste působil v minulé sezóně, ještě v kontaktu?

S pár lidmi ano.

Sledujete tedy i vašeho bývalého konkurenta v brance Raye Emeryho?

Emeryho výkony mě zdaleka nepřekvapují, na rozdíl od mnohých expertů.

Detroit byl zase nadšený z vašich výkonů, mluví se o spolupráci na další sezónu. Co bude mít největší vliv na rozhodování, jestli pokračovat u Red Wings ještě jeden rok?

Teď, pár dnů po posledním zápase, je předčasné o tom mluvit. Potřebuji minimálně pár týdnů.

Po takové sezóně si přesto můžete brousit zuby na šesté vítězství ve Zlaté hokejce? Je tahle anketa pro vás ještě pořád důležitá?

Je to bezesporu naše nejprestižnější hokejová anketa. Každý český hráč si v ní vítězství nebo dobrého umístění hodně považuje.

Reklama

Související témata: