Hlavní obsah

Švédského střelce budou krotit v Disneylandu

NEW YORK/PRAHA

Prosadí se po čtrnácti letech kanadský klub, nebo získá Stanley cup mužstvo z města, kde je největší atrakcí Disneyland? Právě v Anaheimu začne v pondělí finálová série NHL, v níž jsou domácím hokejistům soupeřem Senátoři z Ottawy.

Článek

Po devíti letech nebudou o trofej zápolit Češi, ale důvody, proč bitvy o krále v zámoří sledovat, se najdou. Senators by triumfem udělali radost celé zemi, která na kanadský triumf ve Stanleyově poháru marně čeká od roku 1993, kdy slavil Montreal.

Letos se už potřetí za sebou dá vyvrcholení play-off charakterizovat jako nesmiřitelný duel týmů z Kanady a USA. Fanoušci ze země javorového listu sdíleli loni finálovou frustraci Edmontonu proti Carolině, v roce 2004 zase slzeli kvůli nenaplněnému snu Calgary v sedmém utkání s Tampou.

„V případě, že reprezentujete svou zemi, tak se v Kanadě vždycky zvedne obrovská vlna emocí a každý to hodně prožívá,“ říká ottawský trenér Bryan Murray. „Za nás ale hraje čtrnáct Kanaďanů, netahal bych do toho národní hrdost. Prostě vyhraje lepší tým,“ ohrazuje se anaheimský trenér Randy Carlyle. Který to bude? „Měli jsme osmidenní přestávku a teď jsme nabuzení. Naši fanoušci rozpoutají peklo,“ prorokuje kapitán Senátorů Daniel Alfredsson, který do finále vyrukuje s pečlivě oholenou hlavou.

Jestli chtějí poprvé v historii vozit po ledě trofej Kačeři, musí zkrotit právě švédského ostrostřelce, který je se spoluhráči Heatleyem a Spezzou ofenzivním mozkem ottawské sestavy. Nejproduktivnější řada Ottawy nebodovala pouze v jediném z patnácti utkání play-off.

Pronger se se soupeři moc nepárá

Na nesnadný úkol uhlídat elitní formaci Senátorů se chystá dvaatřicetiletý vůdce defenzívy Ducks Chris Pronger, který už v semifinále ukázal, že se se soupeři moc nepárá. Za krvavý zákrok na detroitského Holmströma také vyfasoval trest na jeden zápas. „Potřebujeme udělat ještě jeden krok,“ vyhlašuje sebevědomě Pronger.

„Myslím, že ottawskou první lajnu čekají proti našim bekům pěkně těžké chvíle,“ vyhrožuje soupeři i finský útočník Teemu Selänne. „Každopádně je Pronger hodně velký a s pukem to taky umí slušně,“ uznává i Alfredsson. V základní části NHL se letošní finalisté nepotkali, naposled se týmy střetly v lednu 2006.

Oba tábory proto věří, že se jim soupeře podaří něčím překvapit. Anaheim spoléhá na důraz v osobních soubojích. Ottawskou jistotou má být Alfredssonův útok. Pokud to vyjde, pozvedl by 34letý Švéd jako první evropský kapitán nad hlavu Stanley cup. „Za to, co pro Ottawu za 11 sezón udělal, by si to zasloužil,“ říká kouč Murray.

Anaheim DucksOttawa Senators
Cesta do finále
Minnesota 4:1, Vancouver 4:1, Detroit 4:2Pittsburgh 4:1, New Jersey 4:1, Buffalo 4:1
Brankář (průměr/úspěšnost)
Giguere (1,87/93,14%)Emery (1,95/91,86%)
Nejproduktivnější hráč
Pronger (3+11)Heatley (6+15)
Nejlepší střelci
Getzlaf, McDonald, Selänne (5)Alfredsson (10)
Kdy hrají finále doma
28. 5., 30. 5., příp. 6. 6., 11. 6.2. 6., 4. 6., příp. 9. 6.

Reklama

Související témata: