Hlavní obsah

Ottawa neudržela vedení a ve finále Stanley Cupu prohrává

ANAHEIM

Hokejisté Anaheimu vyhráli první finále Stanley Cupu. Na domácím ledě v pondělí porazili Ottawu 3:2, přestože ještě na začátku třetí třetiny prohrávali 1:2. Rozhodující gól vstřelil necelé tři minuty před koncem utkání Travis Moen. Domácí Ducks ofenzívou proslulého soupeře překvapivě přestříleli a do středečního druhého utkání série tak půjdou s mírnou psychickou výhodou.

Článek

Úvodní slavnostní buly obstaral guvernér státu Kalifornie Arnold Schwarzenneger a poté začalo první finále pěkně zostra - hned v první minutě byl za hru vysokou holí vyloučen zkušený kapitán Anaheimu Scott Niedermayer. Na trestné lavici pobyl pouhých pětačtyřicet vteřin, než jej z ní vyhnala rána Mikea Fishera.

Čtvrtý zásah tohoto hráče v play-off byl poměrně kuriózní. Prudká rána z první po rychlé kombinaci se slovenským obráncem Meszárošem se odrazila od výstroje brankáře Giguera a obloučkem doplachtila až do odkryté branky. Puku v cestě do sítě nezabránila ani hokejka domácího Chrise Prongera, která máchla do prázdna.

Vyrovnání přišlo v jedenácté minutě úvodního dějství. Defenzívní pilíř Senátorů Wade Redden nedokázal vyhodit puk z vlastního pásma díky výborné práci Andrewa Millera a především finského útočníka Teemu Selënneho. Ten vzápětí v přečíslení dva na jednoho našel přesně hůl Andyho McDonalda, který svůj šestý zásah v play-off nasměroval přesně do levého horního růžku Emeryho branky.

Domácí během utkání nevyužili ani jednu ze čtyř nabídnutých početních výhod, to Ottawa přesilovku zužitkovala hned dvakrát ze sedmi pokusů. K využití druhé výhody jednoho muže na ledě Senátorům opět pomohlo štěstí. Brankář Anaheimu Giguere při rozehraném kolotoči ve vlastní třetině přišel o svou širokou brankářskou hůl, která zůstala ležet těsně před brankovištěm. O ní se o chvíli později, v páté minutě druhé třetiny, nevypočitatelně odrazil Reddenův prudký švih od modré. Obránce tak svým třetím gólem ve vyřazovací části odčinil chybu vedoucí k vyrovnávací brance.

Rozhodnutí nechal Moen až na závěr

Tento stav vydržel až do šesté minuty třetí třetiny, ve které se chytrým manévrem prosadil Ryan Getzlaf, později vyhlášený první hvězdou utkání. Getzlaf postupoval na Emeryho z těžkého úhlu a zdálo se, že se pokusí protlačit puk před branku na obsazeného Brada Maye. Místo přihrávky však zvolil rychlé přehození do beckhandu a střelu mezi betony překvapeného Raye Emeryho.

Hostující brankář si v utkání připsal devětadvacet úspěšných zákroků a držel naděje svého týmu. Přesto ještě jednou inkasoval, v tomto případě rozhodující branku. Rob Niedermayer objel s pukem na holi hostující klec, vyhnul se tvrdému ataku Meszároše a poslal do levého kruhu skákavou přihrávku. Tu s notnou dávkou štěstí proměnil ve vítěznou branku, a svou pátou v play-off, Travis Moen. Časomíra se v tu chvíli zastavila na čísle 17:09 v třetí třetině.

Ottawa se vrhla do útoku, ale nepodařilo se jí vyrovnat ani v závěrečné hře bez brankáře. Obrovitý gólman Giguere nátlaku Senátorů odolal, vyznamenal se především proti nepříjemnému pokusu kapitána a nejlepšího střelce hostů Daniela Alfredssona. Švédský forvard střílel z první osamocen před Giguerem po nabídce Fishera zpoza branky. V cestě do sítě se ale puku postavila lapačka strážce klece Ducks.

Druhý zápas finále, hraného na čtyři výhry, se hraje ve středu opět na ledě Anaheimu.

<tbody><tr class="highlight"><td>Stanley Cup, 1. zápas: </td></tr><tr class="invert"><td>Anaheim - Ottawa 3:2 (1:1, 0:1, 2:0) </td></tr><tr><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 11. McDonald (Selänne), 46. Getzlaf (Perry, Jackman), 58. Moen (R. Niedermayer, S. Niedermayer) - 2. Fisher (Meszároš, Comrie), 25. Redden (Alfredsson, Spezza). Rozhodčí: Devorski, O´Halloran - Heyer, Morin. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:2. Zásahy brankářů: Giguere 20/18 - Emery 32/29. Diváci: 17 274. <strong>Stav série:</strong> 1:0. </td></tr><tr><td><strong>Anaheim:</strong> Giguere - O´Donnell, Pronger, Beauchemin, S. Niedermayer, Huskins, Jackman - Miller, McDonald, Selänne - Penner, Getzlaf, Perry - Moen, Pahlsson, R. Niedermayer - May, Marchant, Thornton. </td></tr><tr><td><strong>Ottawa:</strong> Emery - Redden, Meszároš, Phillips, Volčenkov, Corvo, Preissing, Schubert - Heatley, Spezza, Alfredsson - Schaefer, Fisher, Comrie - Vermette, Kelly, Neil - Eaves, McAmmond. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: