Hlavní obsah

Heatley i Selänne zažívají ve finále vrchol kariéry

ANAHEIM

Oba patří mezi nejlepší hráče hokejové NHL posledních let a zářili i na mezinárodní scéně. Dany Heatley se stal mistrem světa v dresu Kanady, Fin Teemu Selänne byl hvězdou několika světových šampionátů i olympijských her. Letos se jeden z nich konečně dočká i Stanleyova poháru a v každém případě to bude krásné obohacení dojemného hokejového příběhu.

Článek

Šestadvacetiletý Heatley vtrhl v roce 2001 do NHL jako uragán, ale jeho slibně nastartovanou kariéru přerušila tragická událost. Před čtyřmi lety zavinil  automobilovou nehodu, při které zahynul jeho spoluhráč z Atlanty Dan Snyder.

V roce 2005 proto přivítal přestup do kanadské Ottawy, kde se snažil na celou událost zapomenout. "Psychicky to pro mne byla dobrá změna, Ottawa je pro mne skvělé místo po všech stránkách... Je tu výborný tým a skvělí lidé," tvrdí Heatley, který si nyní se Senátory užívá finále Stanley Cupu.

SOUBOJ  HVĚZD  FINÁLE  STANLEY  CUPU  2007

Teemu Selänne nemá ve svém životopise podobnou tragédii, nicméně i v jeho případě by byl zisk slavné trofeje zajímavou "americkou story". V NHL už má za sebou přes tisícovku zápasů, stihl se stát nejlepším nováčkem i nejlepším střelcem soutěže, vysloužil si přezdívku "Finský blesk" i obdiv mnoha fanoušků. Nikdy ale sympatický hokejista neměl příležitost hrát o Stanley Cup.

Selännemu bude letos v létě už sedmatřicet a i kvůli němu by většina hráčů Anaheimu měla ze zisku trofeje dvojnásobnou radost. "Nenašli byste lepšího spoluhráče, zasloužil by si vyhrát. Představa, jak Teemu drží nad hlavou pohár, je úžasná," rozplývá se brankář Anaheimu Jean-Sebastien Giguere.

Heatley: Máme na víc

"V televizi už jsem viděl finále tolikrát, konečně mám šanci být také jeho účastníkem. Všichni to chceme vyhrát. Jsme jako rodina s mnoha bratry a bylo by krásné vyhrát společně. ," řekl Selänne, jehož při prvním zápase finále v hledišti podporovalo šestnáct kamarádů oblečených v oranžových trikotech s nápisem "Teemu".  Ti také nakonec odcházeli po zápase spokojeni. Anaheim vyhrál 3:2 a jejich idol přihrál na první branku domácích.

Ottawa prohrála v předchozích sériích pokaždé jen jeden zápas, ale nikdy to nebyl ten úvodní. Dohánět vedení soupeře, to je pro Senátory v letošním play-off nová zkušenost. "Myslím, že jsme prvních deset minut hráli dobře, pak už se nám tolik nedařilo. Určitě máme na víc, než jsme předváděli," tvrdil po utkání Heatley hrající v elitním útoku mužstva s Alfredssonem a Spezzou. Jejich řadu ale Anaheim pokryl, prosadila se jen u jedné branky a to ještě v přesilové hře.

Reklama