Hlavní obsah

Ofenzivní zbraně Ottawy ve finále mlčí

ANAHEIM

Ve finále Stanleyova poháru zatím slaví úspěch defenzivní taktika hokejistů Anaheimu. Zdárně drží na uzdě soupeře z Ottawy, který se během základní části mohl pyšnit druhým nejvyšším počtem nastřílených branek. Ve dvou zápasech finále ale Senátoři skórovali jen dvakrát a za očekáváním zůstává především elitní řada Alfredsson - Spezza - Heatley.

Článek

Tahle trojka nastřílela v základní části dohromady 113 branek a v play-off přidala dalších 23 zářezů v sedmnácti zápasech. V prvních dvou duelech finále ale vyšla střelecky naprázdno, Alfredsson a Spezza si připsali pouze po jedné přihrávce. "Jsme první útok týmu a očekává se, že budeme dávat góly. Musíme se polepšit a vyhrát nyní dva zápasy v řadě," kál se Jason Spezza.

Anaheim posílá na jeho útok speciální bránící řadu Niedermayer - Pahlsson - Moen, která nejen, že jim notně znepříjemňuje život, ale oba zápasy dokonce rozhodla. Při každém střídání ottawských hvězd navíc na led vyrazila elitní dvojice obránců Anaheimu Chris Pronger a Scott Niedermayer.

"Nejsme šťastní z toho, jak teď hrajeme. Nevytváříme si tlak, chce to více šancí," tvrdí kapitán Senátorů Daniel Alfredsson, jenž začal utkání v útoku s Mikem Fisherem a Peterem Schaeferem. Brzy se ale opět přesunul k obvyklým parťákům. "Teď musíme uspět doma a spoléhat na podporu našich fanoušků. Chce to víc forčekovat, to nám zatím moc nešlo," pokračoval.

Se střeleckou formou se zatím marně potýká Dany Heatley, padesátigólový střelec ze základní části. Během prvních dvou zápasů finálové série ale vystřelil na branku dohromady pouze třikrát. "Anaheim má dobrou defenzívu. Hrají stylem, že nás vůbec nepouštějí do šancí a snaží se nás za každou cenu zadržet. Na to je třeba najít recept," hledal Heatley omluvy.

Fisher: musíme si pomáhat

Na otázku deníku Ottawa Sun, zda si myslí, že ona "zadržovací" taktika soupeře je v rozporu s pravidly, Heatley odpověděl kladně. Trenér Ottawy Bryan Murray už po prvním utkání naznačil, že hráči Anaheimu nehrají úplně fér a často používají držení a a hákování, které není tolik vidět a rozhodčí to příliš netrestají.

Další útočník Senátorů Mike Fisher ale takové úvahy nebere a myslí si, že je třeba hrát chytřeji. "Je třeba si navzájem více pomáhat. Doma musíme diktovat tempo hry my. Potřebujeme trochu víc energie, kterou nám fanoušci dodají," věří v úspěšnost v hale Ottawy Scotiabank Place.

"Nemůžeme jet domů naštvaní, oni prostě využili výhodu domácího ledu. Teď je řada na nás, ještě to bude dlouhá cesta," varuje skeptiky, kteří už nad Ottawou lámají hůl, obránce Chris Phillips.

Reklama

Související témata: