Hlavní obsah

Po 24 letech mohou vyhrát Stanley Cup bratři

Hokejoví bratři Scott a Rob Niedermayerové se mohou stát první sourozeneckou dvojicí po 24 letech, která získá Stanleyův pohár. Opory Anaheimu byly ve finále už před čtyřmi roky, tehdy ale Scott ještě bojoval za New Jersey a po sedmi zápasech zdvihl trofej nad hlavu. Před sezónou 2006/07 ale přišel jako volný hráč do Anaheimu a letos jsou Niedermayerové ve finále už na jedné lodi.

Článek

V rolích spoluhráčů se bratrská dvojice vyskytuje v boji o titul po 22 letech, tehdy o cennou trofej marně usilovali Rich a Ron Sutterové v dresu Philadelphie. Ještě o něco starší je úspěch sourozenců, o který se také zasloužil nejslavnější klan v NHL. V roce 1983 se po vítězství New Yorku Islanders nad Edmontonem 4:0 radovali ze zisku trofeje Brent a Duane Sutterové. Niedermayerům nyní chybí jen dvě výhry nad Ottawou k tomu, aby je napodobili.

Právě oni dva stáli za rozhodujícím gólem důležitého úvodního utkání. Třiatřicetiletý Scott přihrál o rok mladšímu Robovi, který ideálně vyzval ke skórování Travise Moena.

Klid přineslo společné působení Niedermayerů jejich matce Carol, zaryté hokejové fanynce, která při finále 2003 držela palce mladšímu Robovi. Důvod byl jediný - Scott už měl tehdy na kontě dvě vítězství, zatímco Rob žádné. "Oni dobře vědí, že jsem si to přála právě takhle. Ale stejně jsem byla nervózní," svěřila se deníku Los Angeles Times v průběhu prvního zápasu.

Společné angažmá si bratři pocvhalují

Plán na společné klubové angažmá začali bratři spřádat již v roce 2004, kdy reprezentovali Kanadu na světovém šampionátu. Léto následující po výluce v NHL v sezóně 2004/05 k tomu bylo ideální příležitostí. Robův kontrakt sice vypršel, ale Scott se zároveň stal volným hráčem v New Jersey.

Tehdy nový generální manažer Anaheimu Brian Burke nejprve podepsal s Robem Niedermayerem čtyřletou smlouvu na osm miliónů dolarů a pak začal jednat i se Scottem. "Zeptal jsem se ho, jaké má požadavky ohledně nového působiště. A on na to, že chce hrát na Západě, v týmu, který má šanci vyhrát, kde bude mít mimo led trochu soukromí a že chce hrát společně s bratrem. Tak jsem mu odpověděl, že právě sedí s jediným generálním manažerem, který mu to všechno může splnit," vylíčil tehdejší námluvy Burke. Jednomu z nejlepších obránců NHL předložil tehdy smlouvu na 27 miliónů za čtyři roky.

Společné angažmá si Niedermayerové pochvalují. "Hrát proti sobě bylo skvělé. Ale možnost trávit spolu tolik času, jezdit na tréninky a vídat jeho rodinu znamená opravdu hodně," uvedl Rob.

Reklama

Související témata: