Hlavní obsah

Jágr se chce důkladně připravit na svůj možná poslední rok v NHL

PRAHA

Necelý měsíc poté, co pro něj v zámoří skončila sezóna, přiletěl v neděli do Prahy český hokejový útočník Jaromír Jágr. Hvězda New York Rangers dovedla svůj tým do semifinále Východní konference, dál to ale ani přes výborné výkony kladenského odchovance nešlo. Jágr nyní plánuje doma důkladně trénovat a připravit se na svou možná poslední sezónu v kanadsko-americké soutěže.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr s přítelkyní Innou Puhajkovou.

Článek

"Pokud to půjde, udělám vše proto, aby ta příští byla lepší než letošní," řekl Jágr na tiskové konferenci po příletu na ruzyňské letiště. Za rok mu končí s Rangers smlouva, proto nadcházející ročník NHL bere jako možná svůj poslední, i když kontrakt obsahuje i následnou opci. "Já to však beru tak, že mě čeká poslední rok v NHL. Pokud (opce) naskočí, tak bude. Beru to ale jako poslední rok v New York Rangers," uvedl pětatřicetiletý útočník.

Nadcházející letní příprava pro něj bude oproti předešlým dvěma rokům jiná - Jágr je totiž zdravotně v pořádku. "Momentálně se cítím úplně zdravý. Měl jsem štěstí, že jsem se nezranil. V minulých letech jsem v létě nemohl nic dělat hlavně s horní částí těla, což se projevilo. Letos jsem se do toho nemohl dlouho dostat a dobře jsem se začal cítit až měsíc před koncem základní části," přiznal Jágr.

I proto byl v play-off vůdčí osobností týmu a dočkal se pochval i od náročných newyorských novinářů a fanoušků. "Cítil jsem se lépe než v základní části. Mám zažité určité věci, které se vždy snažím v play-off dělat a pomáhají mi," uvedl.

Jágr: Play-off vlastně hraješ už dva měsíce před jeho začátkem

Základem je podle Jágra právě tvrdý trénink. Vyrovnané série totiž podle něj rozhoduje hlavně fyzická kondice. "Když je člověk unavený, tak může buď odpočívat, nebo ještě více trénovat. Když se hrají páté šesté sedmé zápasy a přichází únava, tak bych na tom měl být lépe než soupeř a přehrát hráče, kteří proti mě nastupují," vysvětlil svou strategii.

Náplň letní přípravy nicméně bude mít podobnou jako v minulých letech. "Zůstanu při tom starém a osvědčeném. Myslím si, že už jsem toho odehrál dost, abych věděl, co potřebuji. Musíš trénovat víc a víc, aby ses udržel s mladými. Řekl bych, že je potřeba trénovat co nejmíň a tak, aby ti to dalo, co nejvíc. A to se budu snažit dělat," usmíval se křídelní útočník, který byl v uplynulé sezóně nejproduktivnějším hráčem týmu a v kanadském bodování celé NHL zároveň nejlepším Čechem.

V 82 zápasech základní části nasbíral 96 kanadských bodů za třicet branek a 66 asistencí. Svou bilanci však prý moc nesledoval. "Věděl jsem, že bodování nemůžu vyhrát, tak jsem se soustředil na to, abychom postoupili do play-off," vysvětlil. To se nakonec Jezdcům povedlo, i když závěr základní části byl pro ně hodně náročný. "Díky udělování extra bodů za prodloužení a nájezdy je soutěž hodně vyrovnaná a o postup se bojuje až do konce. Play-off vlastně hraješ už dva měsíce před jeho začátkem," upozornil Jágr.

Jágr přiznal, že sérii s Buffalem rozhodl ztracený 5.zápas

V případě bohatého newyorského klubu to bylo o to napínavější, že dlouho nic jistého neměl. "Dvacet zápasů před koncem nám řekli, že nemůžeme prohrát víc než čtyřikrát, pokud chceme postoupit. Na to se ale nedá myslet, člověk musí jít zápas od zápasu. Nakonec se nám to podařilo, i proto můžu říci, že se mi líbilo, když to takhle dopadlo. Kdybychom skončili jako Toronto, tak bych ale asi mluvil jinak," poukázal Jágr na osud kanadského týmu, který přišel o play-off v posledním hracím dnu.

Po vyřazení v druhém kole však přišlo podobné zklamání jako loni. "Je to sport. Měl jsem ale pocit, že jsme nebyli daleko od toho, abychom postoupili a šli přes Buffalo. V play-off ale rozhodují maličkosti," řekl Jágr, podle kterého sérii s nejlepším týmem základní části zřejmě rozhodl závěr pátého zápasu, ve kterém Rangers vedli jedenáct vteřin před koncem normální hrací doby 1:0 a byli blízko k třetí výhře v sérii. "To, že jsme ten zápas nevyhráli, bylo klíčové," uvedl.

Vedení klubu však přesto bylo se sezónou vcelku spokojeno. "Asi ano. Dostali jsme se do play-off a hráli vyrovnanou partii s nejlepším týmem základní části. Každý chce ale vyhrát Stanley Cup a to se nám nepodařilo," řekl Jágr, který má doma dva prsteny za triumf v prestižní soutěži. Získal je ale už v roce 1991 a 1992 v Pittsburghu na začátku své zámořské kariéry.

Kapitán Rangers doufá, že se vedení klubu podaří udržet dvojici Nylander - Shanahan

K tomu, aby se příští rok vracel domů jako novopečený vítěz Stanleyova poháru je prý potřeba, aby Rangers udrželi útočníky Michaela Nylandera a Brendana Shanahana a získali ještě posilu do obrany a do útoku. "Pokud se to vedení podaří, bude to dobré. Vzhledem k platovému stropu jsme na tom dobře, takže by to mohlo být dobré," soudil Jágr.

Hodně důležité prý bude především to, aby zůstal Švéd Nylander. "Je to vynikající hráč a v play-off hrál skvěle. Je škoda, že neprodloužil smlouvu již v sezóně. Jednali o tom, ale nedotáhlo se to a při play-off se on chtěl soustředit jen na hokej," uvedl. Novým mužem v ofenzivě by se mohl stát někdo z trojice Chris Drury, Scott Gomez, Daniel Briere, kteří jsou všichni takzvanými volnými hráči. "Bude to ale složité. Zájem o ně bude mít řada klubů," řekl Jágr.

Svatba? Na to bych se měl zeptat spíše já vás!

Na tiskové konferenci musel Jágr rovněž čelit otázce ohledně údajné svtaby se svou přítelkyní Innou Puhajkovou.

"To je zajímavá otázka, asi bych se měl zeptat spíše já tebe," odpověděl Jágr na dotaz novináře z deníku Aha!, který o slávě plánované na 7. července letošního roku jako první psal. "Je zajímavé, když bulvár si něco vymyslí a pak se mě ještě ptá, co je na tom pravdy," rozesmál se pětatřicetiletý hokejista, který na tiskovou konferenci přišel sám bez své přítelkyně. Ta na něj však ve V.I.P. prostorech čekala a společně se poté vydali do Kladna.

Jedna z největších českých sportovních celebrit však podle všeho počítá s tím, že jeho údajná svatba bude ještě stránky deníků plnit. "Musíte mi říci, kdy se to má konat a kdy bude další pokračování článku. Abych se na to připravil. Abych věděl, kam mám přijet a abych nepřijel pozdě. Promeškat svoji svatbu prý přináší smůlu," smál se Jágr, který se podle tisku měl ženit v Karlových Varech.

Reklama