Hlavní obsah

Jágr: Beru to tak, že mě čeká poslední rok v NHL

Jaromír Jágr má u hokejistů New York Rangers smlouvu už jen na příští ročník a sám hráč to bere tak, že je před ním poslední sezóna v NHL, i když může klub ještě uplatnit opci. V rozhovoru po příletu z USA Jágr dále mluvil o letošním play-off, letní přípravě, golfu i údajné svatbě s přítelkyní Innou Puhajkovou.

Článek

Sezóna v zámoří vám skončila už před čtyřmi týdny, ale domů jste přiletěl až v neděli ráno. Co jste dělal od vyřazení Rangers ze Stanley cupu?

Zůstal jsem v Americe. Zařizoval si nějaké věci a trochu cestoval.

Kde jste si udělal dovolenou?

Ještě na dovolenou někam vyrazím, zatím jsem spíš jen lehce odpočíval. Musel jsem taky překonat určité zklamání. Měl jsem totiž pocit, že jsme nebyli daleko od toho, abychom šli v play-off i přes Buffalo

Kde vidíte rozhodující moment, že jste semifinálovou sérii Východní konference prohráli?

Určitě v pátém zápase, kdy jsme ještě 11 vteřin před koncem vedli a byli blízko třetí výhře v sérii. Bohužel to nevyšlo a hráči Sabres toho využili, play-off často rozhodují maličkosti. V klubu sice panovala spokojenost, že jsme byli v play-off, přešli úvodní kolo, a pak hráli vyrovnanou partii s nejlepším týmem základní části, každý chce ale získat Stanley Cup a nám se to nepodařilo.

S Rangers jste ale museli vůbec o účast v play-off těžce bojovat, jaké to bylo?

Hráli jsme play-off vlastně už dva měsíce před jeho začátkem. Dvacet zápasů před koncem nám totiž řekli, že nesmíme prohrát víc než čtyřikrát, pokud chceme postoupit, to vypadalo děsivé. Bylo to napínavé, nakonec jsme uspěli, i proto můžu říci, že se mi závěr základní části líbil. Kdybychom ale skončili jako Toronto a ztratili play-off v posledním hracím dnu, tak bych asi mluvil jinak.

Jak tedy hodnotíte uplynulou sezónu NHL ze svého pohledu?

Nemohl jsem dlouho dostat do rytmu a dobře jsem se začal cítit až někdy měsíc před play-off. Příčinu bych viděl v tom, že poslední dva roky jsem vinou zdravotních potíží měl omezenou letní přípravu a pokaždé nemohl nic dělat hlavně s horní částí těla, což se projevilo tím, že mi včas nenaskočila síla. V play-off jsem se ale cítil už podstatně lépe než v základní části.

Forma tedy kulminovala v pravý čas?

Už před Vánoci jsem věděl, že nemůžu vyhrát kanadské bodování, tak jsem se soustředil na to, abychom postoupili do play-off. Mám zažité určité věci, které se vždy snažím dělat. Když je člověk unavený, tak může buď odpočívat, nebo ještě víc trénovat a mně se vyplatilo zapracovat na fyzické kondici. Ve vyrovnaných zápasech pak dokážu přehrát hráče, kteří proti mě nastupují.

V play-off jste byl vůdčí osobností týmu, bylo pro vás ale předtím obtížné zhostit se role kapitána?

Snažil jsem se mužstvo vést hlavně na ledě, hlavně starší spoluhráči mi pomáhali mimo něj, ale jako kapitán někdy musíte něco říci, ale na druhé straně v kabině jsme profesionálové, kteří vědí o co hrají a někdy je i zbytečné moc mluvit.

Co říkáte na finálový souboj Anaheimu s Ottawou?

Účast Anaheimu ve finále pro mne není překvapením, má hvězdy typu Selänneho, Prongera či Niedermayera a v sestavě spoustu velkých hráčů, kterým sedí současný trend hokeje. Ottawa se zase po špatném začátku sezóny úžasně zvedla, má vynikající první útok a ke konci v naší konferenci dominovala.

Kam ale budou mířit ambice Rangers v příští sezóně?

Věřím, že bychom v play-off mohli dojít dál než loni, teď je ale nejdůležitější podepsat Nylandera, to je vynikající hráč, náš nejlepší střední útočník. Je škoda, že smlouvu neprodloužil již v sezóně. Jednali s ním o tom, ale do play-off to nestihli dotáhnout.

Mluví se i o posilách?

Potřebovali bychom jednoho hráče do obrany a do útoku. Padají jména volných hráčů jako Drury, Gomez, Briere. Pokud se vedení podaří někoho z nich získat, bude to dobré. Vzhledem k platovému stropu si posílení můžeme dovolit, takže by to mohlo vyjít.

V roce 2008 vám bude 36 let a končí vám v Rangers smlouva. Může být příští sezóna vaši poslední v NHL, i když kontrakt obsahuje i opci?

Já to opravdu beru tak, že mě čeká poslední rok v NHL. Pokud opce naskočí, tak bude, ale zatím to vnímám jako, že stojím přes poslední sezónou v Rangers. Budoucnost tam záleží na mém pocitu, v zámoří budu působit, jen když se tam budu cítit platným hráčem. Každopádně udělám vše proto, aby ta příští sezóna byla lepší než letošní.

Jak bude i z tohoto pohledu vypadat vaše letní příprava?

Zůstanu při starém a osvědčeném modelu. Myslím si, že už jsem toho odehrál dost, abych věděl, co potřebuji. Řekl bych, že je potřeba trénovat co nejmíň, ale tak aby mi to dalo co nejvíc. A přesně o to se budu snažit. Měl jsem štěstí, že jsem za celou sezónu nepoznal zranění a momentálně se cítím úplně zdravý. Na rozdíl od předchozích dvou let, kdy mě nejprve limitoval zlomený malíček z vídeňského šampionátu, a loni operace ramene.

Zapojíte se během prázdnin i do aktivit Jágr teamu?

Určitě ve větší míře než poslední dobou, rozhodně počítám, že se objevím ve všech čtyřech hokejových exhibicích a přijedu i na další akce.

Letní novinkou jsou golfové turnaje, jak jste na tom s golfem?

A vy ho hrajete?

Ne.

Tak jsme na tom podobně.

V pondělí přiletí do Prahy americký prezident Bush, nejste jako česká hvězda v USA třeba pozván na recepci?

Nic o tom nevím, o Bushově cestě jsem se dozvěděl až v letadle z novin, poslední týden jsem nebyl ani na internetu. Pokud by ale chtěli, abych přišel na Hrad, tak si čas udělám.

A co svatba, na tu si čas také uděláte? V Česku se už dlouho spekuluje, že se máte v červenci oženit s přítelkyní Innou Puhajkovou...

To je zajímavá otázka, ale to se musíte zeptat bulváru. Já jen doufám, že mi v nějakém dalším pokračování článku zase sdělí, kdy se to má vlastně konat. Abych se na to připravil. Abych věděl, kam mám přijet a abych nepřijel pozdě. Promeškat svoji svatbu prý přináší smůlu...

Reklama

Související témata: