Hlavní obsah

Emery vystoupil z Haškova stínu a drží Ottawě šanci na pohár

OTTAWA

Kanadský hokejový brankář Ray Emery z Ottawy Senators i ve finálové sérii Stanleyova poháru proti Anaheimu dokazuje, že je i přes svůj relativně nízký věk už kompletním gólmanem, na nějž se tým může spolehnout. Svou roli v jeho zářivě se rozvíjející kariéře možná sehrál i fakt, že se mohl nějaký čas učit od jednoho z nejlepších mužů s maskou v hokejové historii Dominika Haška.

Článek

Český brankář totiž v minulé sezóně v ottawském klubu rovněž působil a měl být hlavním trumfem Senátorů v honbě za pohárem. Náhradníka mu dělal právě Emery a dostal se nakonec do hry asi více, než mohl sám vůbec doufat.

Poté, co se Hašek zranil na olympijských hrách v Turíně, dostal Emery šanci ho na pozici jedničky plně zastoupit. K důvěře vedení klubu přispělo i šest vítězství po sobě, které gólman vychytal zkraje sezóny, kdy za Haška zaskakoval, ačkoli před startem ročníku měl na kontě všehovšudy šest startů v prestižní soutěži.

Čtyřiadvacetiletý Emery tehdy rozhodně nezklamal, ovšem ke spolehlivé opoře, kterou za sebou potřebují cítit spoluhráči především v play-off, mu ještě něco chybělo a Ottawa po těsných porážkách vypadla s Buffalem poměrem 1:4 na zápasy. Ani některé výtečné výkony však Emerymu nevynesly post jedničky týmu.

Vedení sice neprodloužilo smlouvu s Haškem, ale do týmu z kanadské metropole přišel jako volný hráč Švýcar Martin Gerber z Caroliny. Celému mužstvu včetně Gerbera se však nedařilo a právě Emeryho upevnění pozice prvního brankáře týmu pomohlo: Senators se dostali až na čtvrtou příčku Východní konference.

Emery zaujal Haškovo místo nedopatřením 

Emerymu nyní pomáhají nabyté zkušenosti. "Myslím, že si mnohem více věří, právě také díky zkušenosti z play-off minulého roku a nárůstu počtu minut v základní části, které odchytal," prohlásil v zámořských médiích obránce Chris Phillips.

"K tomu, aby se člověk stal prvním brankářem, musíte za někoho zaskakovat nebo si post zasloužit, a ne abyste ho dostali trochu nedopatřením, což byl případ z minulého roku, kdy vypadl ze sestavy Dominik," uvedl Emery. "Když podepsali Martyho (Gerbera), tak jsem se těšil, že budeme hrát spolu, ale toužil jsem po tom, abych získal více času na ledě. A myslím, že se mi dařilo dobře," dodal.

"Vzal to jako výzvu," řekl o Emeryho přístupu ottawský trenér Bryan Murray. "Poté, co si prošel minulý rok velkou krizí, cítil, že se s tím musí vypořádat. A naštěstí pro něho Martin (Gerber) s celým týmem nehráli zpočátku zrovna moc dobře. On dostal šanci a té se skvěle chopil," ocenil svého svěřence.

Ačkoli v NHL má ottawský brankář odchytáno sotva něco přes sto zápasů, stačil již o sobě dát výrazně vědět i jinak než chytáním a vyrážením puků. Koncem ledna 2006 dal Emery najevo svou vášeň pro box tím, že si nechal na masku nakreslit podobiznu kontroverzního boxera Mika Tysona, po několika negativních ohlasech s ní však nakonec nastoupil pouze v jediném utkání a nechal si motiv změnit.

Ottawa šílí díky finále 

O rok později zase Emery přetáhl svou holí montrealského útočníka Maxima Lapierra a vysloužil si třízápasový distanc. Hned po jeho odpykání se při duelu s Buffalem zase pro změnu popral s brankářem soupeře Martinem Bironem i útočníkem Andrewem Petersem a vysloužil si celkem 22 trestných minut. Odtud pochází také jeho přezdívka "Sugar Ray" po slavném boxerovi Sugaru Rayi Robinsonovi.

Více než v jeho boxerské vlohy však nyní věří celá Ottawa jeho brankářskému umění. Ačkoli Senators prohrávají 1:2 na zápasy, finále rozhodně nevzdali. Po třetím utkání Emery uvedl, že byl ohromen nadšením fanoušků v Ottawě a okolí. "Bylo to správně šílené. Už jen dostat se k hale byl pro nás problém, protože lidé jsou pobláznění," řekl Emery.

"Myslím, že tu velkou energii vycházející z podpory fanoušků musí každý cítit. Teprve jsem se připravovali, a už bylo možné slyšet zpěv fanoušků. Již na předzápasovém rozbruslení bylo asi 14 tisíc lidí, takže hrát v takovém zápase bylo parádní," řekl Emery.

Reklama

Související témata: