Hlavní obsah

Hokejisté Anaheimu sahají po Stanleyově poháru

OTTAWA

Hokejisté Anaheimu zvítězili ve čtvrtém utkání finálové série Stanleyova poháru na ledě Ottawy 3:2 a chybí jim jediná výhra k premiérovému triumfu v prestižní zámořské soutěži. Vítěznou branku vstřelil v 45. minutě útočník Dustin Penner. Ducks dokázali uspět i bez základního pilíře obranných řad Chrise Prongera, který si odpykával jednozápasový trest za faul na Deana McAmmonda ze třetího utkání série.

Článek

Ottawská rodačka, rocková zpěvačka Alanis Morisette, zazpívala při slavnostním začátku hymny Kanady a USA, stejně jako v roce 1992 při návratu kanadského města do NHL. Ottawa tehdy porazila Montreal 5:3, ale kouzlo tentokrát nezafungovalo.

Do utkání číslo čtyři přitom daleko lépe vstoupili Senators, opět povzbuzovaní výbornými ottawskými diváky a zdálo se, že utkání bude mít jednoznačný průběh. Ottawa v první dvacetiminutovce přestřílela soupeře 13 - 2 a gólman Giguere se měl co ohánět. Jeden ze dvou pokusů hostů, konkrétně ten Perryho ze třinácté minuty, ale skončil na tyči domácí branky.

Střeleckou převahu dokázala ottawská útočná vozba zúročit pouze v jediném případě. V devatenácté minutě najel Ryan Getzlaf do strážce domácí svatyně Raye Emeryho, za což byl poslán na trestnou lavici. Výhodu jednoho muže v poli využil pouhou vteřinu před odchodem do kabin nejlepší střelec letošního play-off Daniel Alfredsson. Kapitán Ottawy si v pravém kruhu počkal na přesný pas Schaefera zpoza branky a nedal Giguerovi šanci. Byl to již jeho dvanáctý zásah ve vyřazovací části.

To byla poslední využitá přesilovka v utkání. Hokejisté Anaheimu sice nezúročili v prostřední části hned dvě, přesto chvíli po polovině zápasu vedli. Zasloužil se o to v utkání produktivní Andy McDonald dvěma zásahy v rozmezí pouhé minuty. Nejprve si čtyři vteřiny po vypršení trestu ottawského beka Phillipse vychutnal obranu domácích v čele s Mezsárošem, pohrál si i s Emerym a zavěsil. Vzápětí ve středním pásmu převzal pas od Roba Niedermayera, rychlou kličkou donutil k pádu bránícího Volčenkova a našel skulinku mezi betony. Kdyby McDonald na začátku třetiny neorazítkoval pouze tyč, mohl již slavit hattrick.

Brankář Senators Emery se o chvilku později vytáhl při přečíslení Anaheimu. Beaucheminovu střelu z první po ideální přihrávce napříč pásmem zlikvidoval svou lapačkou a udržel tak naději domácích na zvrat.

Akce veterána Selänneho rozhodla utkání 

I přesto, že se ve druhé třetině obraz hry naprosto změnil, iniciativu převzali Ducks a přestříleli domácí 13 - 4, Ottawa vyrovnala. Zasloužila se o to nejproduktivnější dvojice dosavadního průběhu play-off Dany Heatley a Jason Spezza. Největší díl práce ale odvedl přesnou přihrávkou skrz brankoviště Patrick Eaves. Třiadvacetileté křídlo nastoupilo teprve ke svému šestému zápasu v letošním play-off, ale svůj druhý bod připojilo ve správnou chvíli. Pro hráče Heatleyho kalibru již nebyl problém na druhé tyči propálit obrovského Giguera.

Rozhodnutí na svou hůl vzal ´Finský blesk´ Teemu Selänne, který na začátku páté minuty třetí třetiny projel celé kluziště, pohrál si s dvěma obránci a naservíroval puk před odkrytou klec Pennerovi. Ten si připsal třetí branku ve vyřazovací části, již druhou vítěznou. První hvězda večera Andy McDonald si připsal k dvěma brankám ještě asistenci a stal se tak hlavním strůjcem vítězství Ducks.

Anaheim si jednobrankové vedení ubránil a navíc necelých šest minut před koncem ještě po Perryho akci zachránila Emeryho opět tyč. Ani závěrečná power play už na stavu nic nezměnila a Ducks již dvanáctou výhrou v letošním play-off o jedinou branku vyrovnali rekord NHL. Stejnou bilanci měl Anaheim v roce 2003, kdy pronikl do finále, a také při triumfu v roce 1993 Montreal. Od tehdejší výhry Canadiens také trvá půst kanadských týmů ve Stanleyově poháru, který už může Ottawa přerušit jen v případě tří výher za sebou.

Ducks mohou rozhodnout již za dva dny v domácím prostředí. Duel se hraje v Honda Center ve čtvrtek ve 2:00 SELČ.

Finále Stanleyova poháru, 4. zápas:
Ottawa Senators - Anaheim Ducks 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 20. Alfredsson (Schaefer, Fisher), 38. Heatley (Eaves, Spezza) - 31. McDonald (Marchant, Perry), 32. McDonald (R. Niedermayer, O´Donnell), 45. Penner (Selänne, McDonald). Rozhodčí: McCreary, Watson - Driscoll, Sharrers. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Zásahy brankářů: Emery 21/18 – Giguere 23/21. Diváci: 20 500. Stav série: 1:3.
Ottawa: Emery - Phillips, Volčenkov, Redden, Meszároš, Corvo, Preissing - Alfredsson, Spezza, Heatley - Comrie, Fisher, Schaefer - Neil, Vermette, Kelly - Saprykin, Eaves, Schubert. Trenér Bryan Murray.
Anaheim: Giguere - DiPenta, O´Donnell, S. Niedermayer , Beauchemin, Jackman, Huskins - Selänne, McDonald, Marchant - Perry, Getzlaf, Penner - R. Niedermayer, Pahlsson, Moen - Motzko, R. Carter, May. Trenér Randy Carlyle.

Reklama

Související témata: