Hlavní obsah

Rozhodující gól Anaheimu zavinila špatná brusle

OTTAWA

Vyhrát už jen jedno utkání zbývá hokejistům Anaheimu Ducks k vytouženému zisku Stanleyova poháru. Po vítězství 3:2 na ledě Ottawy vedou ve finále už 3:1 na zápasy a rozhodnout mohou už v noci ze středy na čtvrtek na vlastním ledě. Pouze jednou v celé historii NHL se za takového stavu podařilo soupeři sérii otočit, v roce 1942 to dokázali hráči Toronta Maple Leafs.

Článek

"Jsme si dobře vědomi vedení 3:1 na zápasy, ale získat to další potřebné vítězství bude nejtěžší," nepřeceňuje tento fakt trenér Anaheimu Randy Carlyle. V možná posledním utkání sezóny v domácí hale byla Ottawa v první části jasným pánem na ledě, ale ve druhé třetině se role obrátily. Anaheim přestřílel domácí 13:4, přičemž tři střely na branku zaznamenal Dany Heatley, jenž v 39. minutě vstřelil vyrovnávací branku na 2:2.

"Vstřelil skvělý gól, který nás vrátil do zápasu. Nažhavilo nás to před poslední třetinou, jenže jsme bohužel nedokázali dát vítěznou branku," řekl po zápase Heatleyho spoluhráč z útoku Daniel Alfredsson, který odehrál svůj 98. zápas play-off v dresu Senators.

Selänne chtěl původně vystřelit

Anaheim  zasadil Ottawě rozhodující ránu pět minut po začátku třetí třetiny, když se trefil Dustin Penner. Brance předcházela zajímavá situace. Domácí obránce Chris Phillips neměl v pořádku brusli a potřeboval střídat. Puk byl v obranném pásmu Anaheimu, tak vyrazil na střídačku a místo něj naskočil na led Wade Redden.

Než se ale stačili prohodit, dostal u pravého mantinelu bleskovou přihrávku Teemu Selänne, který proklouzl kolem Reddena a naservíroval puk Pennerovi před odkrytou branku. "Podíval jsem se, zda by nebylo možné ještě vystřelit. Ale nebyla tam ani skulinka, tak jsem raději přihrál. A Penner to provedl skvěle," řekl po utkání Selänne.

"Jedna z bruslí měla poškozené ostří," smutnil po zápase Phillips. "Jsme hodně zklamaní, ale už zítra budou naše hlavy zase nahoře," slibuje obránce. "Byla to nečekaná situace, na kterou Wade nestačil rychle zareagovat. Soupeř toho hned využil," doplnil kouč Ottawy Bryan Murray.

Kouč Anaheimu: Úžasné, jak se dal McAmmond dohromady 

Podruhé v letošním play-off byl hvězdný obránce Chris Pronger potrestán jednozápasovým distancem za ošklivý faul na soupeře a podruhé si hokejisté Anaheimu dokázali poradit i bez něj. Pronger jim tentokrát ve finále chyběl kvůli jeho zákroku na Deana McAmmonda v předchozím zápase.

"Hráli jsme bez něj i předtím. On je obrovskou a důležitou součástí týmu a odvede na ledě velký kus práce. Potřebovali jsme se proto více semknout a bojovat i za něj," prozradil útočník Andy McDonald, autor dvou branek zápasu. Když byl Pronger potrestán ve finále konference za zákrok na Holmströma z Detroitu, Anaheim i bez něj také další utkání vyhrál.

Ottawě naproti tomu chyběl zraněný McAmmond. Včera jen jezdil na rotopedu a byl si i zabruslit na ledě, ale do zápasu jej lékaři nepustili. Už se sice cítí lépe, ale není jisté, zda nastoupí v pátém utkání. "Momentálně se cítím dobře," vzkázal McAmmond novinářům. "To mne vůbec nepřekvapuje. Je úžasné, jak se hráči vždy dají rychle dohromady poté, co byl někdo za zákrok na ně potrestán," reagoval na to jedovatou poznámkou kouč Anaheimu Carlyle.

Reklama