Hlavní obsah

McDonalda krosček nezastrašil, řádil jak uragán

Hokejisté Anaheim Ducks mají ve svém kádru takové útočné hvězdy jako Teemu Selänne nebo Rob Niedermayer, ale jejich zápasy ve finále Stanley Cupu zatím rozhodují jiní. V prvním duelu vstřelil vítěznou branku neznámý Moen, jediný gól druhého zápasu zaznamenal Pahlsson, a pod třetí vítězství Anaheimu v sérii se výrazně podepsal Andy McDonald.

Článek

Čtvrtý zápas v Ottawě byl jasně v jeho režii, McDonaldovo galapředstavení odstartovalo šest vteřin po uplynutí poloviny zápasu. Nejprve využil přihrávky zpoza branky od Marchanta a vychutnal si obránce i brankáře Emeryho. Přesně za minutu jej nedokázali zastavit tři bránící hráči včetně obránce Volčenkova a bekhendem zblízka překonal Emeryho podruhé. V poslední třetině ještě McDonald odstartoval akci, po které vstřelil Penner vítězný gól.

To je slušné na hráče, který nebyl nikdy draftován, ani nezažil předchozí cestu Anaheimu do finále v roce 2003. Druhou polovinu sezóny včetně celého play-off totiž nehrál kvůli otřesu mozku. "Když jsme s ním kdysi podepisovali smlouvu jako s volným hráčem, byl to jeden z nejlepších univerzitních hokejistů. Ale nikdy jsme si nemysleli, že by mohl být až tak dobrý," řekl David McNab, asistent generálního manažera Anaheimu.

"Udělali jsme chyby, které tak dobrý hráč jako Andy McDonald dokázal využít," složil mu poklonu i trenér Ottawy Bryan Murray. "Rozdíl v zápase byla tentokrát naše McDonaldova řada s Pennerem a Selännem, hráli neuvěřitelně," rozplýval se také kapitán Anaheimu Scott Niedermayer.

Za Anaheim hraje McDonald od svého vstupu do NHL v roce 2000. Natrvalo se ale do prvního týmu Kačerů prosadil za dva roky, letos už patří mezi nejlépe placené hráče týmu s platem přes tři milióny za sezónu. Zahrál si i na mistrovstvích světa 2001 a 2002 a to, že mohl obléci dres Kanady na takové prestižní akci,  dosud považoval za vrchol kariéry. Už brzy se to ale může změnit.

Neil: McDonalda jsem pořádně netrefil

To útočník Senátorů Chris Neil má vůči McDonaldovi asi jiné pocity, ve druhé třetině mu před domácí brankou uštědřil pořádný krosček. Generálního manažera Kačerů Briana Burkea jeho zákrok pořádně rozlítil. Nemohl pochopit, proč nebyl potrestaný stejně jako Pronger za zákrok na McAmmonda. Jediný rozdíl byl prý v tom, že McAmmond byl zraněn, zatímco McDonald nikoliv.

Mimochodem to byl právě Neil, jenž měl jen slova opovržení vůči hře Prongera a sliboval Kačerům při každé příležitosti mimořádně tvrdou hru. A podle něj byl jeho zákrok na McDonalda čistý. Oproti předchozím zákrokům Prongera. "Rozdíl byl v tom, že já měl lokty dole, McDonald mě dobře viděl, a pak prostě upadl. Což se ale u něj dalo čekat, to nebyla moje chyba. Netrefil jsem ho tak přesně, jak si každý myslí," hájil se Neil.

Reklama

Související témata: