Hlavní obsah

Giguere se vypořádal s nemocí syna a přiblížil Anaheimu Stanley Cup

Hokejový brankář Jean-Sebastien Giguere z Anaheimu Ducks chce udělat poslední krok k tomu, aby k trofeji Conna Smythe pro nejužitečnějšího hráče play-off NHL z roku 2003 po čtyřech letech konečně přidal i vysněný Stanleyův pohár. Kačeři totiž vedou ve finále nad Ottawou 3:1 na zápasy a v brance mají spolehlivého gólmana, kterého přitom v poslední době pronásledovaly nelehké chvíle v osobním životě.

Článek

Giguere je jedním z pouhých pěti hráčů v historii kanadsko-americké ligy, kteří získali cenu Conna Smythe za play-off, v němž přitom jejich tým nedosáhl na Stanley Cup. Zato letos má k poháru velmi blízko, i když začátek play-off pro něj nebyl lehký: kvůli osobním problémům vynechal po konci základní části i první tři duely ve vyřazovací fázi, ale od té doby svého náhradníka Ilju Bryzgalova pustil mezi tyče pouze na několik minut při prohře 0:5 s Detroitem.

Začátkem dubna se totiž Giguerovým narodil potomek, ovšem radostnou událost jim zkalila skutečnost, že syn Maxime má od narození poškozený zrak. "Vždy jsem cítil, že rodina je důležitější než cokoli jiného. A v porovnání s tím není zmeškaný zápas ničím. Pokud jsem špatně spal, tak to bylo kvůli synovi a ne kvůli hokeji," řekl novinářům Giguere.

Selänne: Čím větší výzvy, tím lépe chytá

Na pravé oko zůstane jeho syn možná navždy slepý. Ovšem když tato hrozba pominula u levého oka, Giguere řekl trenérovi Randymu Carlyleovi, že chce od začátku play-off proti Minnesotě chytat. Kouč byl však proti. "Dej se nejprve dohromady, zatím nepřišel tvůj čas," řekl mu tehdy Carlyle a svá slova potvrdil nasazením Bryzgalova. I přesto, že Giguerovi se to pranic nelíbilo a s trenérem se dokonce pohádal, nastoupil až ve čtvrtém duelu.

V následujících 16 soubojích však pouze pětkrát inkasoval více než dvě branky a především si dokázal udržet svou výtečnou bilanci v prodlouženích zápasů play-off. Přestože se v sérii s Vancouverem dočkal v nastavení své první prohry, osobní konto si posléze vylepšil na 12 výher z 13 prodloužení. "Jiggy je neuvěřitelný. Čím větší výzvu před sebou má, tím lépe chytá," pochválil ho po jednom z finálových zápasů finský spoluhráč Teemu Selänne.

Brankář trpí vzácnou formou dehydratace

Třicetiletý rodák z Montrealu se stihl během svého působení v NHL zapsat výrazně do historie už na konci roku 2002, kdy neinkasoval 237 minut a sedm vteřin, což byl třetí nejlepší výkon všech dob po torontském Turku Brodovi (v roce 1950) a montrealském Billu Durnanovi (1949). Sám Giguere o tom však neměl vůbec tušení. "Nebudu lhát, že jsem za to šťastný. Ale když o tom mluvíme, tak bych si zároveň přál, aby tam spolu se mnou bylo zapsáno i dalších 20 kluků z kabiny, kteří se na tom podíleli," řekl Giguere.

Parádních výkonů dosahuje i přesto, že bojuje s nepříjemným handicapem v podobě občasné vzácné formy pokročilé dehydratace, kterou způsobuje fakt, že se do jeho těla dostává během pití i vzduch. Z toho důvodu má Giguere speciální láhev, méně pije a co možná nejčastěji si během utkání sundává masku, aby limitoval pocení.

Kanadského reprezentanta, který se dosud objevil na třech světových šampionátech a v roce 2004 v Praze pomohl kanadskému výběru jako dvojka ke zlatu, již mnozí po slabším období následujícím po neúspěšném finále 2003 s New Jersey odepisovali. Pochybovačům dal však svými výkony mnohokrát najevo, že se s ním musí stále počítat: hvězdní útočníci Ottawy by mohli vyprávět.

Reklama

Související témata: