Hlavní obsah

Jašin končí v Islanders, klub hokejistu vyplatí ze smlouvy

NEW YORK

Ruský hokejový útočník Alexej Jašin končí v celku NHL New York Islanders, přestože měl v klubu platnou smlouvu až do roku 2011. Majitel Ostrovanů Charles Wang se rozhodl třiatřicetiletého centra vyplatit ze zbývajících čtyř let kontraktu, přestože ho to přijde celkem na 17,6 miliónu dolarů.

Článek

"Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, jaké jsem kdy musel udělat," řekl Wang oficiálním stránkám klubu. "Naše organizace má k Alexejovi velký respekt jako k hráči i osobnosti. Byl součástí oživení klubu v době, kdy se nedostal osm let za sebou do play-off. Všichni z Islanders mu přejeme jen to nejlepší v další kariéře," dodal.

Jašina získalo vedení Islanders v roce 2001 z Ottawy výměnou za slovenského beka Zdena Cháru a útočníka Billa Muckalta. Senators tehdy získali od Ostrovanů i druhou pozici na draftu a tu pak využili k získání současné hvězdy Jasona Spezzy. S Islanders následně Jašin podepsal lukrativní desetiletý kontrakt na 87,5 miliónu dolarů.

Jašin se těší na novou kapitolu života

Za šest let odehrál Jašin za klub z New Yorku 346 zápasů a připsal si 290 bodů za 119 branek a 171 asistencí. Čtyřikrát se dostal s Islanders do play-off, ale sen o úspěchu vždy skončil v prvním kole. "Vždycky jsem věřil myšlenkám Charlese Wanga, a přestože už nebudu součástí klubu, myslím, že tým jde správným směrem. Já se těším na novou kapitolu svého života," řekl Jašin, který si bude moct v pozici nechráněného volného hráče vybírat z nabídek jakéhokoliv zájemce v NHL.

V uplynulém ročníku odehrál kvůli zranění jen 58 utkání a připsal si v nich 50 bodů za 18 branek a 32 asistencí. V pěti utkáních play-off nebodoval a kouč Ted Nolan nechal kapitána dokonce sedět mezi náhradníky. Nejlepší statistiky měl hned po podpisu dlouholeté smlouvy v ročníku 2001/02, kdy v 78 duelech zaznamenal 75 bodů. Svého maxima celkově v NHL dosáhl o tři roky dříve v Ottawě s 94 body.

Generální manažer Islanders Garth Snow ocenil Jašinovy služby. "Z doby, kdy jsem byl Alexejovým spoluhráčem, a pak i z pozice generálního manažera jsem poznal, že Alexej je prvotřídní osobnost. S ním v sestavě postoupili Islanders čtyřikrát za posledních pět sezón do play-off a myslím si, že bez něj by to nedokázali," dodal Snow.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články