Hlavní obsah

Také trenéři obou finalistů čekají na svůj první Stanley Cup

Rozdílné osudy mají trenéři obou finalistů Stanleyova poháru, i když jedno mají společné: na svůj první triumf v NHL stále čekají. Zatímco Randy Carlyle z Anaheimu působí jako hlavní kouč v prestižní soutěži teprve druhou sezónu, ottawský Bryan Murray má na kontě nejvíce vítězných zápasů z aktivních trenérů v NHL, kteří ceněnou trofej nikdy nevyhráli. Za průběžného stavu 3:1 pro hokejisty Ducks to navíc vypadá, že si na titul bude muset ještě minimálně rok počkat.

Článek

Bývalý vynikající obránce Carlyle, jež má na svém kontě přes tisíc odehraných zápasů a více než 600 bodů za dob svého působení v Torontu, Pittsburghu a Winnipegu, sbíral zkušenosti jako asistent ve Winnipegu a Washingtonu. Na pozici hlavního kouče se střídavě objevoval u celku Manitoba Moose, který je hlavním farmářským týmem Vancouveru Canucks, v nižší AHL a bývalé IHL. Své první velké trenérské štace se tak jedenapadesátiletý Carlyle dočkal 1. srpna 2005, kdy ho povolal Anaheim.

I přesto má již Carlyle dost zkušeností na to, aby věděl, že ještě není rozhodnuto. "Několikrát jsme o tom mluvili a budeme mluvit zase. Je potřeba zapomenout na všechno ostatní kolem, jako jsou média, kamarádi nebo rodiny, a být sobečtí. Musíme se soustředit především na náš úkol, kterým je hrát co možná nejlepší hokej v pátém duelu," krotil optimismus Carlyle. "Sport je byznys, kde není nic rozhodnuto, dokud opravdu není konec, a každý chce mít nejlepší možnou šanci na případný úspěch. Proto si nesmíme připouštět vliv všeho okolo," dodal Carlyle.

Murray dovedl Washington vždy do play-off

O třináct let starší Murray ve své aktivní kariéře nijak nezářil a jako hráč se NHL nikdy ani nepřiblížil. S trénováním však začal poměrně brzy a vydobyl si postupně renomé v Pembroke v CJHL, kde pracoval na částečný úvazek, posléze převzal Reginu Pats ve WHL, dovedl ji až do Memorial Cupu a zásadní krok se mu povedl u Hershey Bears v AHL, kde se stal trenérem roku. Jako devětatřicetiletý poté převzal v roce 1981 Washington a od té doby si připsal v NHL již více než 600 vítězství. Tento milník se mu podařilo překročit koncem letošního února jako teprve pátému kouči historie.

Během sedmi sezón v hlavním městě Spojených států si vedl velmi dobře, když pokaždé dovedl tým do play-off a v roce 1984 dokonce získal cenu Jacka Adamse pro trenéra, který se nejvíce zasloužil o úspěch svého týmu. Rok 1990 však přesto přinesl změnu: Murray se stal hlavním trenérem a zároveň generálním manažerem detroitských Rudých křídel. Výsledky klubu tehdy byly všelijaké, všeobecně je však Murray považován za jednoho ze stavitelů týmu, který později v devadesátých letech v NHL dvakrát triumfoval.

S Kačery mají zkušenosti oba

U těchto úspěchů však již Murray chyběl, neboť se v roce 1994 přesunul na Floridu. Zde působil jako viceprezident, generální manažer a jednu sezónu i jako hlavní trenér. K poháru měl s místními Pantery velmi blízko v roce 1996, ale proti bylo tehdy ve finálové sérii Colorado. Osud ho posléze zavál dokonce právě do Anaheimu, kde působil jednu sezónu jako trenér a později jako generální manažer. Byl tedy u toho, když Kačeři v roce 2003 dokráčeli nečekaně až do finále, kde podlehli v sedmém zápase New Jersey.

O rok později Murray mnohé překvapil svým rozhodnutím vrátit se na rodnou kanadskou půdu, kde převzal jako hlavní trenér ottawské Senátory a shodou okolností tak vlastně opětovně utekl před další možností triumfu, která nyní před Anaheimem stojí. Pokud se chce postavit osudu, musí nyní se svými svěřenci pokořit Kačery třikrát za sebou a napodobit ojedinělý kousek Toronta z roku 1942.

Reklama