Hlavní obsah

Anaheim slaví zisk svého prvního Stanley Cupu

ANAHEIM

Hokejisté Anaheimu porazili v pátém finálovém utkání play-off NHL Ottawu 6:2 a získali Stanleyův pohár v poměru 4:1 na zápasy. Pro kalifornský tým to byl historicky vůbec první triumf v nejslavnější soutěži světa. Obránce Kačerů Chris Pronger díky tomuto úspěchu zkompletoval tzv. zlatý hattrick - k prstenu pro vítěze Stanleyova poháru přidal i zlaté medaile z mistrovství světa ve Finsku 1997 a olympiády v Salt Lake City 2002.

Článek

Vítězná branka padla v 36. minutě, kdy si puk srazil do vlastní sítě brankář Senátorů Ray Emery, a byla připsána útočníkovi Kačerů Travisi Moenovi, který si vítěznou branku připsal i v úvodním zápase série. Rozhodnout v pouhých pěti zápasech se podařilo první finále od roku 2002, kdy si stejným poměrem poradil Detroit s Carolinou.

Kačeři se stali prvním týmem po 82 letech ze západního pobřeží USA, kterému se podařilo prsteny za vítězství vyválčit. Naposledy se to podařilo hokejistům Victoria Cougars proti Vancouveru v roce 1925.

Kapitán Kačerů Scott Niedermayer prožil možná svůj nejlepší večer hokejové kariéry, i přesto, že slavný pohár získal již počtvrté. Poprvé to ale až teď dokázal s kapitánským céčkem na dresu a navíc po boku svého mladšího bratra Roba. Sourozeneckou radost ve finále Stanleyova poháru NHL pamatuje naposledy před 24 lety, v roce 1983 se po triumfu New York Islanders objímala bratrská dvojice Brent a Duane Sutterové.

Starší z Niedermayerů, třiatřicetiletý Scott, od komisionáře NHL Garyho Bettmana převzal nejen jako první bájnou stříbrnou trofej, ale o chvíli dříve i Conn Smythe Trophy, cenu tradičně udělovanou nejužitečnějšímu hráči play-off. V jednadvaceti zápasech si trojka draftu z roku 1991 připsala tři branky (z toho dvě vítězné) a jedenáct asistencí.

Defenzivní taktiku nepodpořili brankáři

Páté finále přineslo oboustranně úporný defenzivní styl, i přesto se za brankami rozsvítilo červené světlo hned osmkrát. Jak strážce domácí klece, obrovitý Jean-Sebastien Giguere, tak ottawský Ray Emery své statistiky ve vyřazovací části příliš nevylepšili. Giguere inkasoval dvakrát z pouhých třinácti střel, Emery lovil puk ze sítě hned šestkrát z osmnácti pokusů.

Anaheimu pomohla hned v úvodu zápasu početní výhoda dvou mužů v poli trvající patnáct vteřin. Vyloučení Preissinga a Volčenkova potrestal svou jubilejní desátou brankou letošního play-off hrdina čtvrtého zápasu série Andy McDonald. Jeho nabídku před branku mezi betony vlastního brankáře srazil bek Chris Phillips. Asistenci na gólu si připsal i navrátilec do sestavy Chris Pronger, který minulé utkání pro distanc za faul proseděl na tribuně.

Mladší Niedermayer Rob navýšil vedení domácích v osmnácté minutě první třetiny. Útočník se nejprve díky výborné práci Perryho dostal k puku, s nímž na holi přejel celé hřiště a beckhandem překonal Emeryho.

Naději pro Senátory vykřesal po polovině utkání kapitán Daniel Alfredsson. Nejlepší střelec vyřazovací části dosáhl svého třináctého zářezu na pažbě již po spolupráci s novými spoluhráči v útoku. Trenér Ottawy se totiž pokusil oživit hru týmu roztržením elitní formace Heatley, Spezza, Alfredsson.

Vítězný gól tragédií Ottawy

O vítěznou branku Anaheimu se postarali dva muži v dresu Senátorů a zasloužili se tak o zřejmě největší tragédii kanadského týmu v této sezóně. Hlavní podíl měl na celém incidentu smutný hrdina střetnutí Phillips. Emery pro obránce se čtyřkou na dresu zastavil Moenovo nahození za brankou a vracel se zpátky na své místo do brankoviště. Phillips chtěl puk vyvézt před dotírajícím Robem Niedermayerem středem hřiště kolem svého brankáře. Udělal to ale tak nešikovně, že mu jej zapletl mezi brusle, odkud se odrazil do odkryté klece nic netušícího Emeryho.

Naději pro Senatory vykřesal opět Alfredsson. Při vlastním oslabení obral v ostrém souboji ve středním pásmu o puk Getzlafa, přebruslil jej a v čase 37:38 překonal Giguera. V pokračující přesilovce se ale na druhé straně dokázal z pomocí tyče prosadit Beauchemin, jemuž puk na modrou čáru přistrčil McDonald.

Na začátku páté minuty vložil šikovně hůl do nahození Scotta Niedermayera Travis Moen, který byl později za svůj výkon vyhlášen první hvězdou zápasu. Senátoři v poslední třetině vyslali na branku domácích pouhých pět střel a o obratu utkání si mohli nechat pouze zdát. Zdramatizovat utkání se nepodařilo ani ottawskému Vermetteovi, který měl po faulu při ojedinělém úniku výhodu trestného střílení. Při pokusu o kličku zakončenou střelou mezi Giguerovy betony mu ale puk sklouzl z čepele hole, se kterou posléze zlostně udeřil do mantinelu.

Definitivní hřebíček do kanadské rakve zatloukl Correy Perry. Anaheim tak mohl odstartovat velkolepé oslavy historického triumfu. Kačerům se podařilo, stejně jako pěti posledním vítězům, uchvátit Stanleyův pohár před vlastním publikem.

NHL - pátý zápas finále:
Anaheim Ducks - Ottawa Senators 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. McDonald (Getzlaf, Pronger), 18. R. Niedermayer (Perry), 36. Moen, 39. Beauchemin (McDonald), 45. Moen (S. Niedermayer, Pahlsson), 57. Perry - 32. Alfredsson (Schaefer, Fisher), 38. Alfredsson. Rozhodčí: Devorski, O'Halloran - Heyer, Morin. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. Zásahy brankářů: Giguere 13/11 - Emery 18/12. Diváci: 17 372. Konečný stav série: 4:1.
Anaheim: Giguere - O´Donnell, Pronger, Beauchemin, S. Niedermayer, Huskins, DiPenta - Kunitz, McDonald, Selänne - Penner, Getzlaf, Perry - Moen, Pahlsson, R. Niedermayer - May, Marchant, Thornton. Trenér Randy Carlyle.
Ottawa: Emery - Volčenkov, Phillips, Meszároš, Redden, Preissing, Corvo - Heatley, Spezza, Alfredsson - Schaefer, Fisher, Comrie - Vermette, Kelly, Neil - Saprykin, Eaves, Schubert. Trenér Bryan Murray.

Reklama

Související témata: