Hlavní obsah

Selänne se konečně dočkal, Alfredsson potápějící se loď nespasil

ANAHEIM

Hokejisté Anaheimu dokázali poprvé v klubové historii získat Stanleyův pohár pro vítěze kanadsko-americké NHL. Kalifornský tým vybojovali pro Západní pobřeží USA slavnou trofej po dlouhých dvaaosmdesáti letech. V dresu Kačerů pozvedl nad hlavu pohár i finský útočník Teemu Selänne. ´Finský blesk´ se triumfu dočkal po předlouhých patnácti sezónách v soutěži.

Článek

„Je to neuvěřitelné,“ rozplýval se Selänne po utkání, ve kterém Anaheim porazil Ottawu 6:2. „Musel jsem odehrát mnoho zápasů, aby se můj sen vyplnil,“ dodal. Za měsíc sedmatřicetiletý Fin odehrál dosud v základní části 1041 utkání v barvách Winnipegu, San Jose, Colorada a Anaheimu. Ve své první sezóně v soutěži nasbíral neuvěřitelných 132 bodů, získal cenu pro nejlepšího nováčka a stanovil i historický nováčkovský rekord. Je také držitelem ceny Maurice Richarda pro nejlepšího střelce soutěže z roku 1999.

V play-off přidal dalších 86 startů, nejdále se však doposud probojoval do finále konference v minulém roce, taktéž v barvách kalifornského celku. Letos svému týmu v úspěšných bojích o Stanley Cup pomohl pěti brankami a deseti asistencemi. Nejdůležitější příspěvek do finálové série si schoval pro čtvrté utkání na kanadském ledě, kdy po skvělé individuální akci daroval vítězný gól Pennerovi.

„Nedokážu si představit lepší pocit, než vyhrát tuhle trofej a ještě na vlastním ledě. Moji spoluhráči jsou jako vlastní bratři, je to opravdu úžasný moment,“ líčil dojatě Selänne. „Máme v šatně mnoho hráčů, kteří byli po úspěchu opravdu hladoví. Když hrajete patnáct sezón jako Teemu a nemáte šanci pohár získat, zanechá to každý rok ve vašem žaludku určitý pocit. Já myslím, že tihle hráči ukázali, že to nechtějí znovu zažít,“ vysvětloval po utkání kapitán Anaheimu Scott Niedermayer.

Kapitán se bil jako lev, nestačilo to

Na opačné straně barikády i s naprosto odlišnými pocity stál po posledním utkání sezóny švédský útočník Ottawy Daniel Alfredsson. Mohl se stát prvním evropským kapitánem, který by dovedl tým až na hokejový Olymp, místo toho mu tvář zalily slzy. „Dali do finále víc, než my,“ okomentoval lakonicky sérii čtyřiatřicetiletý Švéd.

Alfredsson se i v pátém finále ukázal jako správný vůdce. Svůj tápající tým, který za celé utkání proti skvěle bránícím Kačerům dokázal pouze třináctkrát vystřelit, pozvedl dvěma kontaktními góly. Jeho příklad ale nikdo ze spoluhráčů nedokázal následovat, a tak dvě Švédovy trefy zůstaly jedinými zápisy do střelecké listiny na straně Ottawy.

Rodák ze švédského Göteborgu tak sice vyhrál kanadské bodování i tabulku střelců letošního play-off, nicméně radost z individuálního úspěchu mu kalí smutek z týmového zaváhání těsně pod vrcholem. Obávaná útočná trojice Heatley, Spezza, Alfredsson byla ve finálové sérii výborně pokryta obranáři soupeře Moenem, Pahlssonem, a Robem Niedermayerem, kteří ještě navíc dokázali přidávat rozhodující branky.

Trenér Senátorů Andy Murray se v pátém utkání odhodlal k roztržení své elitní formace, k oživení kanadského týmu to ale nevedlo. „Pozičně hráli daleko lépe než my. Někteří z našich hráčů zůstali za očekáváním, z čehož jsem nejvíc zklamaný,“ konstatoval smutný Murray.

Reklama

Související témata: