Hlavní obsah

Stanley Cup přece jen zavítá i do Ottawy, ale jen na 24 hodin

ANAHEIM

Slavný Stanleyův pohár bude letos k vidění ve Finsku, Švédsku, na golfovém hřišti a spoustě dalších míst, ale také v kanadské metropoli Ottawy, jejíž hokejisté podlehli ve finále NHL novým šampiónům z Anaheimu. Z nich si teď každý podle tradice bude moci na 24 hodin zapůjčit obrovskou trofej a podělit se o radost se svými nejbližšími.

Článek

Hlavní město Kanady se poháru dočká za zcela jiných okolností, než by si zdejší obyvatelé přáli. V sestavě Anaheimu totiž nechyběl obránce Sean O´Donnell, a když byl každý z členů týmu tázán ohledně plánů, co bude dělat s pohárem, O´Donnell řekl pouze: "Ottawa." Vyrostl totiž v oblasti Kanata, kde se nachází také hala Senátorů Scotiabank Place.

"Každé dítě si představuje, co by asi tak dělalo. Já pojedu do Kanaty, sezvu na odpoledne nejbližší přátele a s blížící se nocí udělám něco pro jednoho ze svých bývalých trenérů. Bude tam však hodně lidí. Než slunce zapadne, bude pohár u mě doma."

Pohár poslouží statečnému labradorovi

S pohárem, který je jinak střežený jako nejznámější celebrity, však má O´Donnell ještě další úmysly. Podobně jako v případě Clarka Gilliese z newyorských Islanders v roce 1980 poslouží i tentokrát vysněná trofej mnoha hokejistů jako obyčejná miska na žrádlo pro psa. A to pro O´Donnellova labradora Buddyho, který překonal rakovinu, přestože kvůli ní přišel o pravou přední nohu a zvěrolékaři mu v lednu 2006 příliš nadějí na život nedávali. "Vyfotím si ho při tom všem," nemohl se O´Donnell dočkat naplnění svého plánu.

Útočník Shawn Thornton má pro svůj den v ontarijské Oshawě zcela jiné záměry. "Nepochybně golf. Budu to používat jako značku pro umístění mého míčku a všichni ostatní budou muset hrát okolo něj," smál se Thornton. Vzápětí však přeladil na vážnější strunu. "Má babička má Parkinsonovu nemoc a já chci vzít pohár také za ní do domu pro seniory a podělit se o něj s dalšími starými lidmi. No a na závěr si vezmu pohár do nějakého místního baru, nikomu neřeknu do kterého, tam si dám pár piv a užiju si s ním zbytek noci," uvedl Thornton.

První zastávku má již stříbrný pohár za sebou. V Cranbrooku v Britské Kolumbii pobyl dva dny u bratrů Scotta a Roba Niedermayerových. "Rob a já si s ním jen chceme užít dva pohodové dny," vyznal se krátce po zisku poháru Scott, který si vítězný pocit vychutnal již počtvrté. "Budeme společně s rodinou a přáteli. My (s bratrem) si však jen sedneme stranou a budeme si užívat hlavně samotný fakt, že jsme to dokázali vyhrát spolu," plánoval Scott.

Rob Niedermayer se na potřetí dočkal

"Hrál jsem o něj již potřetí a až dosud jsem se ho nemohl dotknout," připomněl mladší Rob předchozí dvě neúspěšná finále, která za svou třináctiletou kariéru v NHL absolvoval v dresu Floridy a právě Anaheimu v roce 2003. Po středečním finále však již nebude jen "tím druhým" Niedermayerem. V play off si v 21 zápasech připsal 10 bodů za pět gólů a stejný počet asistencí.

"Duben a květen jsou měsíce Roba Niedermayera," uvedl generální manažer Kačerů Brian Burke, který se před časem výrazně zasloužil o pokračování Robovy kariéry v barvách Ducks. "Čím důležitější se hraje zápas, tím lépe on hraje."

"Je mi jasné, že občas je to opravdu těžké," připustil Scott na téma života v něčím stínu. "Ale je jasné, že my jsme bratři, tak chceme vždy pro toho druhého to nejlepší. Já tedy pro bráchu určitě a jsem si jistý, že opačně je to také tak," dodal Scott.

Reklama

Související témata: