Hlavní obsah

Luongo kandiduje na tři trofeje NHL, naději má i Hašek

TORONTO

Kanadský brankář Roberto Luongo z Vancouveru kandiduje před slavnostním vyhlášením cen NHL za uplynulý ročník hned na tři trofeje. Má však silnou konkurenci a s napětím bude čekat, zda se alespoň nějaké ceny dočká. Tradiční slavnostní večer se koná v Torontu v pátek ve 2:00 SELČ. V širší nominaci na Bill Masterton Trophy figuruje český brankář Dominik Hašek.

Článek

Zástupci Asociace profesionálních hokejových novinářů z oblasti Detroitu vybrali Haška do celkově osmadvacetičlenné nominace na Bill Masterton Trophy, která se uděluje ze vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji. Užší výběr nebyl zveřejněn. Cenu většinou dostává hráč, který se dokázal vrátit po těžké nemoci nebo zranění, a hokejista ji může získat jen jednou v kariéře.

Luongo se po svém loňském letním přestupu z Floridy do Vancouveru uvedl v dresu Canucks povedenou sezónou, což se odráží i v jeho nominacích na prestižní ocenění. Vedle Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče kandiduje ještě na Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče podle hráčské asociace NHLPA a na Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana.

První trofeje už byly předány 

Jistotu, že v této sezóně nevyšli s prázdnou, mají Sidney Crosby a Vincent Lecavalier, protože si zajistili ocenění individuálními výkony ve statistickém hodnocení. Své trofeje si podle nového modelu vyhlašování převzali už během finálové série Stanleyova poháru 2. června v Ottawě. Devatenáctiletý Crosby převzal jako nejmladší hokejista v historii Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL, Lecavalier si vysloužil za 52 branek Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

Malého ceremoniálu se zúčastnili také ocenění gólmani Minnesoty. Fin Niklas Bäckström obdržel Roger Crozier Saving Grace Award pro brankáře s nejvyšším procentem úspěšnosti zákroků (92,9) a spolu se spoluhráčem Mannym Fernandezem převzal William M. Jennings Trophy pro gólmany z týmu, který dostal v základní části nejnižší počet branek.

Nominován i Stastny junior

Ve čtvrtek v Torontu bude uděleno celkem deset cen. Na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka kandidují vedle hlavního favorita Jevgenije Malkina z Pittsburghu také jeho klubový spoluhráč Jordan Staal a další útočník Paul Stastny z Colorada, syn slovenské hokejové legendy Petera Šťastného. Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce získá někdo z trojice Nicklas Lidström z Detroitu, Scott Niedermayer z Anaheimu nebo jeho klubový spoluhráč Chris Pronger.

Cena Jacka Adamse pro nejlepšího kouče připadne Lindymu Ruffovi z Buffala, Michelu Therrienovi z Pittsburghu, či Alainovi Vigneaultovi z Vancouveru. Bez zveřejněné užší nominace je vedle Bill Masterton Trophy také King Clancy Trophy udělovaná za humanitu.

Nominace na hlavní ceny NHL:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů):
Martin Brodeur (New Jersey Devils), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Roberto Luongo (Vancouver Canucks).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček):
Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins), Jordan Staal (Pittsburgh Penguins), Paul Stastny (Colorado Avalanche).
Frank J. Selke Trophy (nejlepší defenzivní útočník):
Rod Brind'Amour (Carolina Hurricanes), Samuel Pahlsson (Anaheim Ducks), Jay Pandolfo (New Jersey Devils).
Jack Adams Award (nejlepší trenér):
Lindy Ruff (Buffalo Sabres), Michel Therrien (Pittsburgh Penguins), Alain Vigneault (Vancouver Canucks).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce):
Nicklas Lidström (Detroit Red Wings), Scott Niedermayer, Chris Pronger (oba Anaheim Ducks).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman):
Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings), Joe Sakic (Colorado Avalanche), Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning).
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA):
Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning), Roberto Luongo (Vancouver Canucks).
Vezina Trophy (nejlepší brankář):
Martin Brodeur (New Jersey Devils), Miikka Kiprusoff (Calgary Flames), Henrik Lundqvist (New York Rangers), Roberto Luongo (Vancouver Canucks).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články